Subota, 23 ožujka, 2024

Albumi desetljeća: tri vodeća izdanja u naslovu nemaju niti jedno slovo!

Billboard je, uz standardne liste, ulazak u 2021., odlučio obilježiti i predstavljanjem opsežnog rezimea dekade iza nas. Posebna zanimljivost je da tri albuma na vodećim pozicijama u naslovima imaju isključivo brojeve ili znakove dok je četvrtu poziciju zauzeo album filmske glazbe...

Običaj je kraj jedne i početak druge godine obilježiti izborom najboljih izdanja prethodne godine kao i odabirom top izvođača, pjesama, koncerta (za koje je ove godine izbor bio limitiran), raznih suradnji, najistaknutijih trenutaka i slično.Mixerov kolumnist Zlatko Gall tako je odabrao Top 10 najboljih svjetskih izdanja u 2020. godini kao i, naravno, najbolja domaća izdanja – njih čak 15!

2010. – 2020.

Kada su glazbeni albumi u pitanju, Billboard je, uz standardne liste, ulazak u 2021. godinu odlučio obilježiti i predstavljaljem opsežnog rezimea dekade iza nas.

U razdoblju od 2010. do 2020. godine posebno se istaknula Adele koja je s albumom 21 (iz 2011. godine) zasjela na vodeću poziciju, a u najboljih 20 našao se i njen 25 (objavljen, logično, 4 godine kasnije). Po dva albuma u top 20 imaju i Ed Sheeran, Post Malone i Bruno Mars.

Filmska glazba sve popularnija

Posebna zanimljivost je da tri albuma koja su zauzela vodeće pozicije u svojim naslovima imaju isključivo brojeve ili znakove dok je četvrtu poziciju zauzeo album filmske glazbe, kreiran za popularni crtić Frozen. Kada je riječ o filmskoj glazbi, također impresivna i ne tako česta okolnost je da se uz Frozen u najboljih 20 izdanja našao i soundtrack iz filma The Greatest Showman te originalna glazba iz mjuzikla Hamilton.

Top dvadeset albuma koji su obilježili desetljeće donosimo u nastavku, a za one koje žele znati više Billboard donosi čak 200 izdanja raznih žanrova! Potpuni popis nalazi se OVDJE.

1.
21

Adele

2.
1989

Taylor Swift

3.
÷ 

Ed Sheeran

4.
Frozen

Soundtrack

5.
beerbongs & bentleys

Post Malone


6.
Stoney

Post Malone

7.
Night Visions

Imagine Dragons

8.
X

Ed Sheeran


9.
Views

Drake

10.
DAMN.

Kendrick Lamar

11.
Hamilton: An American Musical

Original Broadway Cast Recording

12.
Blurryface

twenty one pilots

13.
The Greatest Showman

Soundtrack

14.
In The Lonely Hour

Sam Smith

15.
Unorthodox Jukebox

Bruno Mars

16.
24K Magic

Bruno Mars

17.
Traveller

Chris Stapleton

18.
Need You Now

Lady Antebellum

19.
25

Adele

20.
Scorpion

Drake

Fotografije: službene naslovnice albuma, osim naslovne: Pixabay

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime