Petak, 22 ožujka, 2024

Kritika videospota: LET 3: MAMA ŠČ

Svakom iole naučenom par razreda osnovne škole i razumnom u smjeru pop kulturnih nadjebancija jasno je da nema tu ni trunke mjesta zgražanjima, baš suprotno. Vjetar u leđa ili motorna ruža u dupe u njihovom slučaju podjednako igra. Ali jahanja na raketama i Dr. Strange motiva je moglo biti bitno više

Nakon svih dosadašnjih reakcija od oduševljenja, preko zgražanja pa čak i do nemuštih pokušaja sufliranja zabrana na “balkansku Bohemian Rhapsody u Butthole Surfers aranžmanu” i domaćeg predstavnika za Eurosong, nakon svih pripadajućih scenografskih verzija nastupa na pozornicama Dore i mimo njih, antiratna kontroverza konceptualnih Fiumana konačno ima pripadajući službeni video. Premijerno prikazan na centralnom Dnevniku HTV-a program Prvi u udarnom terminu u nedjelju u 20:00. Dakle, uz nadnacionalnu podršku i katapult.
 
U potpisu njihova stalnog suradnika Radislava Jovanova Gonze i jednog od najplodnijih i nagrađivanijih tuzemnih autora spotova svih vremena vizualno se iskompiliralo dijelova i poza koje bi mogle odigrati najjaču reklamnu i medijsku hipotezu prozivanja Putina. Uzelo se klasične zbornajske vizualne ikonografije ratnika boljševika uz zapiknutu zastavu Internacionale i bivalo se umjereno pristojnim, premda slutim, da se išlo po Mrletovim željama ne bi bilo kočnica ni pažnje odabira kadrova za široku javnost. Dodalo se stalno prisutnog dodira John Waters high kič šljokičastog trasha kojim Let 3 koketiraju još od “Tazi Tazi” s “Jedine” i kompletnog tracklistinga još od “Bombardiranja Srbije i Čačka”. Čisto da ne ostanu ozbiljni u Laibach ikonografskom maniru nego ostanu dosljedni i vizualnom apsurdizmu svojih poručaka.
  

Uz već naučenu lirsku ingenioznost uvrštavanja abecede kao legitimnog stiha i brljanje lirskih pop dadaizama o krokodilskim psihopatima, traktorima i ratu, kojima će tek besmisao raznih pokušaja (online) interpretacija dodati značenje i vrijednost, video je ispao vrlo pomirljivim i čednim. Svakom iole naučenom par razreda osnovne škole i razumnom u smjeru pop kulturnih nadjebancija jasno je da nema tu ni trunke mjesta zgražanjima, baš suprotno. Vjetar u leđa ili motorna ruža u dupe u njihovom slučaju podjednako igra. Ali jahanja na raketama i Dr. Strange motiva je moglo biti bitno više.
 
8/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime