Subota, 23 ožujka, 2024

Kurt Cobain: 25 (manje) poznatih činjenica o legendarnoj grunge ikoni

Nirvana je i danas jedan od najpopularnijih bendova na svijetu, a mi donosimo neke manje i/ili više poznate činjenice iz života njegovog frontmana - glazbenika velikog talenta i jedinstvenog glazbenog izričaja

Kurt Cobain rođen je 20. veljače 1967. u Aberdeenu u Washington. Godine 1988. osnovao je jedan od najpoznatijih bendova – Nirvanu. Samo godinu dana nakon osnivanja benda izlazi i prvi njihov album – ‘Bleach’. Iako album u startu nije postigao veliki uspjeh, bio je naznaka Kurtovog velikog talenta i jedinstvenog glazbenog izričaja. Već s idućim albumom Nirvana postiže iznimno velik uspjeh. Nažalost, kratko je trajalo. Oduzevši si život Kurt Cobain se ‘Klubu 27’ (naziv za grupu glazbenika koji su svi umrli kada su napunili 27 godina) pridružio 5. travnja 1994. godine.Nirvana je i danas jedna od najpopularnijih bendova, a mi donosimo neke manje i/ili više poznate činjenice iz njegovog života.

Srednje ime mu je Donald
Po ocu, Donaldu Lelandu Cobainu.

Službeno i neslužbeno, ime mu je često bilo krivo napisano
Kurt Cobain. Curt Cobain, Kurt Kobain. Kurdt Cobain.

Ispisao se iz srednje škole
… a nakon toga se zaposlio – u školi, kao čistač. Ironično, Cobain je poznat kao neuredna osoba.

Prvu gitaru dobio je s 14 godina
Bila je stričev poklon. Ne sjeća se koji je model bila, no izjavio je kako ju nije ispuštao iz ruku. Prvu pjesmu snimio je 1982. u kući tete Mari.

Sam se tetovirao
Malu tetovažu koju je imao na ruci navodno je sam nacrtao. Riječ je o štitu u sredini kojega je slovo ‘K’ a odnosi se na ‘K records’ – nezavisnu diskografsku kuću koja je podupirala i istraživala tinejdžersku underground scenu.

Prije Nirvane, jedan od njegovih bendova zvao se Fecal Matter
Bila je 1985. i Kurt je imao 18 godina. Bend nikada nije napravio ‘veliku stvar’, ali Cobain je tu počeo otkrivati svoj karakteristični grunge zvuk. Nakon što je čuo Fecal Matter, Krist Novoselić pristao je biti članom Nirvane.

Ime za pjesmu ‘About a Girl’ smislio je spontano
Dok su smišljali ime za pjesmu, tadašnji bubnjar, Chad Channing, pitao ga je o čemu je pjesma. ‘About a girl’ (O djevojci) – bio je Kurtov odgovor što im je u tom trenu dobro zazvučalo i u kontekstu naslova.

Pjesma ‘Smells Like Teen Spirit’ nastala je zahvaljujući dezodoransu njegove djevojke
Na jednom od tuluma, prijatelji su mu na zidu napisali: ‘Kurt smells like teen spirit’, referirajući se na ime dezodoransa koji je koristila njegova tadašnja djevojka. Natpis je poslužio kao inspiracija.

Prva osoba koju je nazvao kad se pojavio na televiziji bila je njegova mama
Prvi put je sam sebe na televiziji vidio kada je premijerno prikazan spot za ‘Smells Like Teen Spirit.’ TV premijeru gledao je iz hotelske sobe, a mamu je nazvao da joj kaže ‘To sam ja’.

Pjesmu ‘Polly’ napisao je iz perspektive tinejdžerice
Pjesma je nastala nakon što je pročitao članak o slučaju četrnaestogodišnje djevojke koja je proživjela traumatično iskustvo opisano u pjesmi. I inače se aktivno zalagao za žene te branio njihova prava.

Izbačen je s vlastitog partyja
Zajedno s članovima Nirvane Cobain je izbačen s partyja kojeg je izdavačka kuća organizirala povodom objavljivanja Nirvaninog albuma. Razlog: ‘Food fight.’ Cobain je uzvanike počeo gađati hranom smatrajući to smiješnim, no takav oblik zabave ipak se nije svima svidio.

Skoro se pridružio mornarici
Nakon lošeg ponašanja u školi, u nastojanjima da mu pokaže pravi put, otac je mladog Cobaina prijavio za mornaricu. Cobain je kroz regrutacijski proces prošao 1984. godine, a u trenutku kada je trebao položiti završni ispit, napio se i otišao.

Bio je beskućnik
Iako je morao spavati u automobilu, Nirvana je snimila album ‘Nevermind’. U međuvremenu, ‘Nevermind’ je prodan u više od 2 milijuna primjeraka.

Volio je parodiju Weird Al Yankovica
Iako je imao loše mišljenje pa… o gotovo svemu, bio je veliki fan Weird Al Yankovica. Kad ga je komičar-glazbenik nazvao i pitao za dopuštenje da obradi ‘Smells Like Teen Spirit’, Cobain je odmah pristao. Navodno je izjavio kako je Yankovic glazbeni genijalac te je parodiju ‘Smells like Nirvana’ shvatio kao znak da je bend i službeno postao bitan.

Na ulazu u njegov rodni grad stoji tabla na kojoj piše ‘Come As You Are’
Cobain se rodio i odrastao u Aberdeenu u Washingtonu. Na ulazu u grad je, uz ime mjesta, 2005. godine, u znak sjećanja na Cobaina, dodan natpis ‘Come As You Are’ (inače ime Nirvanine pjesme).

 

Nije volio samoprozvane fanove
Umjesto da bude oduševljen velikom pažnjom koju je dobio, Cobain nije bio fan ‘površnih’ fanova koju su Nirvanu voljeli samo zato što je bend bio popularan. To je objasnio sljedećim riječima: “Većina tih fanova su ljudi koji zapravo nemaju nikakvog pojma o pravoj underground glazbi.”

Volio je zarađivati, ali nije volio trošiti
(Pre)velika i (pre)brza zarada dočekala ga je iznenada. Iako je i nakon toga živio skromnim životom, ipak se malo polakomio kad su u pitanju iznosi. U vrijeme vrhunca popularnosti ‘Smells Like Teen Spirit’ ere, bendu je uvjetovao da se novac dijeli 75:25 u njegovu korist budući da je on autor pjesama. Članovi benda morali su se složiti jer bi se u suprotnom, zaprijetio je, Nirvana raspala.

Volio je životinje i imao ideju o otvaranju malog zoološkog vrta
O tome svjedoči i Bruce Pavitt, osnivač izdavačke kuće Sub Pop: “Sjećam se našeg razgovora prije prvog Nirvaninog nastupa na ‘Saturday Night Live’. Pričao je o tome da će možda otvoriti zoološki vrt. Energija je bila pomalo čarobna.”

Jako je volio grupu R.E.M.
Taj bend je volio toliko jako da postoje glasine o tome da ih je slušao i u kobnom trenutku smrti. Navodno je, na mjestu gdje su pronašli njegovo tijelo, u petlji svirao R.E.M.-ov album ‘Automatic For The People’. Prije samoubojstva, Cobain je s Michaelom Stipeom trebao sudjelovati na zajedničkom glazbenom projektu.

Članovi grupe Metallica mislili su da je Nirvana odličan bend
Osim Larsa. Lars ih je mrzio.

Četvrti Nirvanin studijski album bi se možda odmaknuo od grunge korijena
Cobain je izjavio da će novi album vjerojatno biti mirniji i više akustično usmjeren. Inspiraciju za takav obrat našao je u MTV unplugged koncertu.

Navodno je napisao i samostalni album koji nikad nije objavljen
Courtney Love je izjavila kako je Kurt iza sebe ostavio 109 pjesama, a gitarist grupe Hole, Eric Erlandso, tvrdi kako je napisao i mnoštvo (drugačijih) pjesama za solo karijeru te da im je neke od njih svirao na kućnom tulumu: “Postoji jedan cover, ali ne smijem otkriti o kojoj pjesmi je riječ. Nemam pravo na to”, izjavio je Erlandso u jednom intervjuu.

Popularni ‘MTV unplugged’ bio je gotovo otkazan zbog svađe
Cobain se prvo posvađao s Daveom Grohlom, a kasnije i s MTV ekipom. Nije mu odgovarao zvuk na setu, a Grohl je, po njegovom mišljenju, svirao preglasno. S druge strane, planirali su svirati samo manje poznate pjesme što se popularnoj glazbenoj televiziji nikako nije sviđalo. Kurt se zapravo bojao svirati hitove bez moćne pozadine i grubog grunge zvuka.

Oproštajno pismo naslovio je na svog imaginarnog prijatelja iz djetinjstva
Zadnji tekst koji je Cobain napisao je pismo koje počinje s ‘Dragi Boddah’. Obraća se svom imaginarnom prijatelju iz djetinjstva na kojeg je mladi Cobain imao naviku svaliti krivnju kad god bi se našao u nekoj nevolji.

Pjesmu ‘My Hero’ (Foo Fighters) Dave Grohl napisao je za Kurta Cobaina
Poslušate li riječi, sve je jasno.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime