Petak, 16 veljače, 2024

Najbolje pjesme 2023. godine: Od Miley Cyrus, Lane del Rey, Paramore do LET 3

Izredalo se podosta kandidata za najbolje stvari i singlove/spotove prvih mjeseci, ali tek jedna je pametna, jednostavna i catchy hollywoodska pop stvarčuga s razlogom odskočila bitno iznad sve druge konkurencije

Iako pravo glazbeno zahuktavanje u mainstream medijima tek kreće od ožujka i proljeća, s početka godine uvijek bude nekoliko vrsnih kandidata za hit godine već prvih mjeseci. Izredalo se podosta kandidata za najbolje stvari i singlove/spotove prvih mjeseci, ali tek jedna je pametna, jednostavna i catchy hollywoodska pop stvarčuga s razlogom odskočila bitno iznad sve druge konkurencije. Podosta ih najavljuje nove albume, turneje ili samo podsjeća na glazbenu aktivnost.Ovdje smo nevezano za glazbene stilove probrali najbolje hit singlove tekuće godine.

1/ FEIST – BORROW TROUBLE

Dobrodošlica povratka jedne od najuzbudljivijih autorica s početka novog milenija koja nas je oduševila albumom “Let It Die”, a poslije nastavljala visoko komercijalnu karijeru, javlja se poslije “In Lightning” razbijanjem pop standarda u orkestralnoj i pomalo bjorkastoj maniri s novim burtbacharovskim gotovo orkestralnim klasikom čiji je posljednji vrisak nešto najljepše što smo mogli čuti posljednjih godina.

(9/10)

2/ MILEY CYRUS – FLOWERS

Pametni oneliner puštanja osvetničkih osjećaja prema bivšem nauštrb novootkrivene ljubavi prema sebi samoj savršeno je legla milijunima self help samaca svijeta, plus njen glas i stas s catchy refrenom i jednostavnom melodijom već sad je kandidatom za pop stvar godine.

(9/10)

3/ THE CHEMICAL BROTHERS – No Reason

Legendarni klasici i standardi kvalitetnog dancea ne posustaju niti daju vremenu opravdanje za tromost. Od glave preko ruku i ramena, bokova, do peta njihova “bezrazložnost” lovi tamo gdje ste najtanji.

(9/10)

4/ LANA DEL REY – A&W

Posljednja globalna smislena pjevačka zvijezda prije dolaska Billie Eilish šaptom je zavela sve što ima sluha izaći iz klasičnih okivra pop glazbene ponude, a novim singlom nastavlja bivati čudesno popičnom i drugačijom između šapta i ulaska u njene alter pop svjetove.

(8/10)

5/ SLEAFORD MODS feat PERRY FARRELL: So Trendy

Kao i većina ponude s njihova notthinghamskog marketa, maksimalno šarmantno uz minimalno prenemaganja i produkcijskih trikova. Ritam i rima, press play. To je ok.

(8/10)

6/ LET 3 – MAMA ŠČ

Iako je bila ideja kretati se samo na terenu inozemnog, zbog eurovizijskog momenta pripuštamo u izbor i ovaj dadaistički pop kolaž riječkih Butthole Surfersa koji su pokušali u Turbonegro civikli umotati “Bohemian Rhapsody” u duplo kraćem trajanju i uspjeli, ako ništa drugo, sabiti cijelu abecedu kao legitimni stih. Ali i puno više od toga, ne samo u smjeru Putina.

(8/10)

7/ PARAMORE – RUNNING OUT OF TIME

Već više godina jedan od najpopularnijih mainstream pop rock pastiša uz novi album opet nudi pregršt vrlo magnetičnih pop pjesmica koje će uz gitarski riff sjajno ubosti refren koji pokreće. Jednostavnost je uvijek najteža.

(8/10)

8/ JESSIE WARE – PEARLS

U iznimno sličnom “I Am Every Woman” momentu Chaka Khan preko Whitney Houston do nove stvari raskošno aranžirane u past pop modu, hit je neizbježan uz njen raskošan vokal.

(7/10)

9/ DEPECHE MODE – GHOSTS AGAIN

S obzirom na gubitak originalnog člana i na godine čekanja te odluku povratka od Gore/Gahan manufakture bilo je logično očekivati nešto konkretnije od ove lagano melodične pop pjesmice koja će bolji tretman dobiti uživo.

(7/10)

10/ KALI UCHIS – MOONLIGHT/I WISH YOU ROSES

Iznimno zavodljiva u modernom retro pop maniru “Moonlight” spajanja kabaretskih tonova s modernom produkcijom ova stvar ide među najbolje singlove catchy pjevačice dok s “Roses” podsjeća još jednom kako sjeta u ovakvom aranžmanu lako bude zavodljivo oruđe.

(7/10)

11/ EVERYTHING BUT THE GIRL – NOTHING LEFT TO LOSE

Povratak obljubljenih alter dancera čiji je “Missing” svojedobno činio razliku s nimalo manje kvalitetnom i efektnom dance magnetikom uz nezaboravan glas Tracey Thorn.

(7/10)

12/ NF – MOTTO

“Ako nije strgano ne popravljaš” moto je za ljubitelje onoga volim sve što vole mladi.

Nedostaje vam Eminem, a Mackelmore nije dovoljno dobar i nije vas ga se ulovilo nakon “Thrift Shop” superhita? Vrijeme je za novog rap bijelca koji će figurirati kao mainstream storyteller za svu rap publiku koja se navikla na rap tek kad je boja kože odgovarajuća njihovom.

(7/10)

13/ KAARIJA – CHA CHA CHA

Finski Eurosong predstavnik u electro mixu između finskog metala i “Gangham Style” PDY-ove brojalice nudi zasad prvi favorit Eurosonga, mimo favoriziranih pjesama koje još nismo čuli.

(7/10)

14/ THE NATIONAL – EUCALYPTUS

Obljubljeni “mračnjaci” ovdašnje publike, američka Matt Beringer, Dessner, Devendorrfs ekipa, zakačena na europske rock and roll spiritualnosti još od vremena metrike srca Iana Curtisa, vraćaju se najavama novog albuma “First Two Pages Of Frankenstein”.

(7/10)

15/ PINK – TRUSTFALL

Ženski Billy Idol i bazično jedna od najfejkerskije umatanih pseudo buntovnih MTV actova ima više nego solidni novi plesni electro pop moment.

(6/10)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime