Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Počinje nova školska godina: 10 najboljih pjesama o školi svih vremena

Kako bi klincima i njihovim nastavnicima, učiteljima, profesorima i inim odgovornima dali razlog za bolje hvatanje ritma probrali smo desetak najboljih pjesama koje su sadržajno tematizirale školu

Danas počinje nova školska godina 2021/2022. za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Na nastavu kreće vojska od cca 313.000 učenika osnovnih i 143.200 učenika srednjih škola. Kako bi klincima i njihovim nastavnicima, učiteljima, profesorima i inim odgovornima dali razlog za bolje hvatanje ritma probrali smo desetak najboljih pjesama koje su sadržajno tematizirale školu.

SAM COOKE – Wonderful World

 

Dirljivi soul klasik katapultiran je dva puta u pop povijest, a osobito nakon soundtrack momenta u filmu ‘Svjedok’ Petera Weira, kada Harrison Ford na sjedniku zavrti Kelly McGillis uz pjesmu radija koja je šaptala stihove: “Don’t know much about history…”

BEASTIE BOYS – Fight For Your Right (To Party)

 

Newyorški hip hop velikani u svojem su prvom smash hitu problematizirali nemarni odnos, spavanje, mamurluk i kašnjenje u školu. Štuc tisućama učenika.

CHUCK BERRY – School Days

 

Jedna od onih stotina moćnih i istih shema akorda pionira i jednog od otaca ranog rock and rolla.

OLIVIA RODRIGO – Brutal

 

Nevjerojatno moćni i autentični stihovi disneyevske klinke i teen pop zvijezde koja u nekoliko rima nikad efektnije sublimira sav košmar mlade školske teenage glave.

THE JACKSONS 5 – ABC

 

Funk soul klasik o osnovama škole iz usta mladog Michaela i braće i dan danas zvuči vedro i plesno.

FIONA APPLE – Shameika

 

Izvrstan profilni portret mnoštva izgubljenih djevojaka u potrazi za vlastitim teenage identitetima po školskim klupama.

THE POLICE – Don’t Stand So Close To Me

 

Lollita i Nabokovljev efekt u pop rock formi je bio jedan od Stingovih master potpisa o školskim fantazijama učenika i učenica o svojim profama.

THE BEATLES – Getting Better

 

Jedna od ‘zaboravljenih’ školskih budnica kultnih liverpoolskih buba od ritma do refrena podsjeća na njihov genij pjevajući o angry young menovima…

RAMONES – Rock And Roll Highschool

 

Jedna od crtić punk tema koje nisu dosezale status remek djela ali su imale zgodan Donald Duck kvak kvak moment.

PINK FLOYD – Another Brick In The Wall

 

Kultni klasik prošlog stoljeća iz mjuzikla ‘The Wall’ s legendarnim klinačkim zbornim refrenom: “We Don’t Need No Education…”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime