Subota, 23 ožujka, 2024

Povijest jedne kontroverze: Najskandalozniji trenutci u karijeri grupe Let 3

Let 3 su već više desetljeća promišljenim izazivanjem na granici teatra apsurda i Montyja Pythona, a uvijek igraju na karte koje na ovom terenu pale

Skandali se događaju isključivo zbog reakcije okoline i društveno političkog okruženja u kojem se umjetnici ili kreativci nalaze i izražavaju. Veliki dio medijskog booma i uspjeha konceptualnih performansa i vizualnih nadogradnji glazbe Leta 3 otpada na provincijalno konzervativni mentalitet velikog djela ćudorednih Hrvatica i Hrvata kojima “umjetničke” ili performans ekspresije tipa penis u brnjici ili ruža u stražnjici predstavljaju dovoljne argumente za javnu sablazan.Uloga Leta 3 je prosvjetiteljska u smislu liberalizacije nastupa u javnom medijskom prostoru jer Mrletu je dozvoljeno upotrebljavati vulgarizme poput kurac, jebanje, prćenje, pederizam i pička tamo gdje bi drugima bilo svetogrđem zabranjeno. U pitanju je kontekst. Na isti način kako se psovka ili kletva sama po sebi legitimno može smatrati dijelom šatrovačkog govora i kao takva teško preskočivim sredstvom izražavanja (Krankšvester, Damir Avdić) i kako se svojedobno prije RH Gopčeva golotinja ili presvlačenja u ženske kombinezone mogla smatrati iskazom “otkačenjaštva”, Let 3 već više desetljeća promišljenim izazivanjem na granici teatra apsurda i Montyja Pythona igraju karte koje na ovom terenu pale.

Sada će ih i Eurosong svijet upoznati kako zgodno ističe Zoki Stajčić s RDD portala “ček da Britanci otkriju nazive njihovih albuma” aludirajući na sve naslove live albuma (“Živi kurac”, “Živa pička”, “Kurcem do vjere”) ili pak dijela studijskih “Two Dogs Fuckin” ili “Angela Merkel sere”, “Bombardiranje Srbije i Čačka”. Let 3 su otpočetka karijere, osim zanimljive konceptualne provokacije i sposobnosti dizanja bure u uškopljenim hrvatskim medijima, prvenstveno bili izvrstan alter rock bend pun energije, ideja, odličnih riffova, besmisleno catchy tekstova. Sve ostalo je nadgradnja.

Nekom zabavna, nekom duhovita, nekom glupa, nekom grozna, nekom zgražajuća. Ali postoji.Poput Laibacha, oni su jedni oko kojih se morate odrediti. Ako ste ih dosad uspjeli izbjegavati i popratili s viškom ili manjkom simpatija, slijedećih mjeseci oni će naći vas. Na tom trokoraku igra mačaka i miševa, umjetnost je da provocira. Ovo je dio ekshibicija po kojima ste ih mogli zavoljeti posljednjih desetljeća.

1/ Album Nečuveno

Objavili su studijski album snimljene tišine. Kupci su vraćali CD-ove misleći da je greška jer im ih nije htjelo vrtiti na CD playerima. Htjeli su se zajezezat sa ZAMP-om da im naplate autorska prava na svu tišinu u radio eteru. Na žalost revolucija nije prošla. Da su imali bolje odvjetnike od Ive Josipovića, tko zna.

2/ Mama ŠČ i pobjeda na Dori

Najbolje tek slijedi u nizu diverzija.

3/ Zabranjivani video spotovi

U vrijeme manje vrišteće političke korektnosti njihove su spotove osim Gonza realizirali i drugi video umjetnici pa su za “Disneyland” i “Kurcem u čelo” bile objavljene sexualno eksplicitne video ekranizacije koje su dobile svoje mjesto na DVD izdanjima.

4/ Svi javni nastupi i intervjui s medijima

Mrle mrtvački ozbiljne face na upit što misliš o Dori odgovara da je treba dobro *******. Amen.

5/ Javno “kolektivno” samoubojstvo na Trgu

Ne samo na glavnom zagrebačkom, nego trgovima po većim gradovima izvodili su strijeljanje sebe samih razočarani umnažanjem albuma “Jedina” koji je trebao biti samo jedan jedini, ali je njihov izdavač Dallas Records odlučio ipak odlučio umnožiti djelo. Protest djelo nije pitao.

6/ Babin k****, nakurnjaci i ruže iz stražnjica

Ogromni četverometarski kip odliven od bronze s početka novog stoljeća kao nastavak procesija vezanih za album “Jedina”, a i uz to vezana česta golotinja na nastupima, nakurnjaci i ruže iz stražnjica.

7/ Bombardiranje Srbije i Čačka

Ime jednog od ponajboljih albuma karijere na kojem su spojili nekoliko žanrovskih motiva u elektro folk rock dance smjesu.

8/ Ispaljivanje čepova iz stražnjica

Nekog je od ćudorednih Varaždinaca to zaboljelo na moral pa su ih prijavili prekršajnom sudu ne bi li platili 300 kuna za duševne boli jer su na javnom nastupu uvriijedili čepove ili guzicu, nije jasno još točno što.

9/ Angela Merkel sere

Skulptura na tragu Babing k****, kao veliko skulptursko uprizorenje i nastavak istoimenog albuma.

10/ Gostovanje kod Aleksandra Stankovića u talk showu “Nedjeljom u dva”

O njemu se pričalo više nego o duelu s Kusturicom ili drugim prekidima u dvadesetak godina. S Mrletom i Prljom je sve bilo unaprijed izrežirano i dogovoreno kao performans i igrokaz, ali profunkcioniralo je sasvim solidno kad su krenuli u analne tripove i prekid emisije.

11/ Imena live albuma

Upotreba religijskih motiva u svrhu iskazivanja osobite ljubavi prema Bogu i ostatku Biblije. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime