Petak, 22 ožujka, 2024

Quincy Jones: Rekordni Grammyjevac, tvorac hitova i veliki filantrop

Prve glazbene korake Quincy Jones napravio je s tinejdžerskim prijateljem Rayom Charlesom, surađivao je i sa Sinatrom i Celine Dion, a posebno se ističe njegovo dugogodišnje partnerstvo s Michaelom Jacksonom

Kada se radi o ovako velikom imenu glazbene scene, pitanje je od kud zapravo početi?Quincy Jones (rođen 14. ožujka 1933.) poznati je glazbeni producent, multiinstrumentalist, tekstopisac, skladatelj i aranžer, također i veliki zaljubljenik u film te producent filmskih i televizijskih sadržaja.

Rekorder Grammy nominacija

Uz razna priznanja i brojne nagrade, Quincy Jones je tijekom karijere duge gotovo 70 godina zabilježio i rekordan broj Grammy nominacija. Za laskavu glazbenu nagradu bio je nominiran čak 80 puta, od čega je s dodjela kući donio 28 kipića, ali i posebno Grammy priznanje za glazbenu legendu, dodijeljeno 1992. godine. Ono što ga čini još reprezentativnijim je žanrovski raspon u kojemu djeluje – i to uvijek jednako slojevito i jednako svježe. Bilo da je riječ o jazzu, R&B-u, hip hopu ili pop glazbi, Jones je nesumnjivo značajno doprinio glazbenoj sceni u cjelini.

Glazbeno prijateljstvo iz tinejdžerskih dana

Prve karijerne korake napravio je zajedno s tinejdžerskim prijateljem Rayom Charlesom već u kasnim četrdesetim godina prošlog stoljeća. Već tijekom pedesetih svirao je s brojnim glazbenicima, a spominjući partnerstva s kojima je postigao posebno zapažen uspjeh svakako se ističe dugogodišnja suradnja s Michaelom Jacksonom, ali i vrhunske suradnje s Frankom Sinatrom, Arethom Franklin, Celine Dion te mnogim drugim svjetski poznatim glazbenicama. Vrijedno je istaknuti i njegov soundtrack mjuzikla “The Wiz” (1978.) koji je glazbena adaptacija Čarobnjaka iz Oza s Michaelom Jacksonom i Dianom Ross u glavnim ulogama.

U nastavku izdvajano neke od najuspješnijih albuma i hit singlova iskovanih pod producentskom palicom Quincyja Jonesa:

 • “Big Band Bossa Nova” (1962.)

Album s Jonesom kao liderom, snimljen 1962. godine, jedan je od prvih na kojemu je osim neporecivih glazbenih i producentskih vještina zabljesnula i njegova posvećenost detaljima i slojevitosti samog zvuka. Detaljni pristup stvaranju albuma Jones je nastavio njegovati i usavršavati i na svim sljedećim albumima – kako vlastitima tako i u suradnjama koje su ga lansirale na listu najcjenjenijih glazbenih producenata.

 • “Back on the Block”, (1989.)

Kad je riječ o diskografiji samog Jonesa uz “Big Band Bossa Novu” najcjenjeniji je njegov album “Back On The Block”. Proglašen glazbenim remek djelom, album uz kombinaciju jazza, R&B-a i hip-hopa predstavlja svojevrstan presjek njegovog kreativnog opusa. Izdanje je dodatno posebno obogaćeno gostovanjima velikih imena kao što su Ray Charles, Chaka Khan, Miles Davis, Barry White…

 • “Off the Wall”, Michael Jackson (1979.)
 • “Thriller”, Michael Jackson (1982.)
 • “Bad”, Michael Jackson (1987.)

Počevši suradnju 1978. na sondtracku za “The Wiz” između Michaela Jacksona i Jonesa stvorila se kreativna veza koja je u konačnici rezultirala nizom nevjerojatno velikih uspjeha među kojima je i “Thriller”, album koji i danas drži prvo mjesto najprodavanijih albuma ikad.

 • “Sinatra at the Sands”, Frank Sinatra with Count Basie (1966.)
 • “Come Back Charleston Blue”, Donny Hathaway (1972.)
 • “Masterjam” – Rufus Feat. Chaka Khan (1979.)
 • “Every Home Should Have One”, Patti Austin (1981.)
 • “Give Me the Night”, George Benson (1980.)
 • “L.A. is my Lady”, Frank Sinatra (1984.)
 • “Miles & Quincy Live at Montreux” (1993.)

Globalna himna i hitovi stoljeća

Uz navedene (i brojne druge) albume, Quincy Jones producirao je brojne hitove, među ostalima i one koji su se našli na popisima pjesama desetljeća u kojemu su nastali pa čak i na visokim pozicijama popisa hitova stoljeća. I sam Jones proglašen je jedim od najutjecajnijih jazz glazbenika 20. stoljeća, a svoj utjecaj i talent oduvijek rado usmjerava ka aktivizmu i filantropiji te je tako tvorac globalne himne “We Are the World”.
Ova i danas iznimno snažna pjesma nastala je 1985. godine s humanitarnim ciljem pomoći Etiopiji te smanjenja svjetskog problema s gladi. Službena organizacija proizašla iz inicijalne akcije djeluje i danas.  

Nahranio je svijet i dobrom glazbom te se na impozantnoj listi brojnih globalno poznatih singlova koje je producirao nalaze i sljedeći:

 • “Billie Jean”, Michael Jackson

 • “Baby Come To Me”, Patti Austin & James Ingram
 • “The Girl Is Mine”, Michael Jackson & Paul McCartney
 • “It’s My Party”, Lesley Gore

 • “I’ll Be Good To You”, The Brothers Johnson
 • “Give Me The Night”, George Benson
 • “The Secret Garden (Sweet Seduction Suite)”, Quincy Jones  

Naslovna fotografija: Službena naslovnica albuma “Love, Q”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime