Petak, 22 ožujka, 2024

Kći Paula McCartneyja režira dokumentarac o čuvenom Abbey Road studiju

Premijera dokumentarca imena "If These Walls Could Sing" ("Kada bi ovi zidovi mogli pjevati") planira se u sklopu proslave 90. obljetnice svjetski najpoznatijeg glazbenog studija - Abbey Roada

Što bismo sve saznali ‘kada bi zidovi mogli pjevati’? Uskoro stiže prvi sveobuhvatni dokumentarni film o čuvenim prostorijama u kojima se stvarala glazbena čarolija, a redateljskim procesom upravlja fotografkinja i filmska redateljica Mary McCartney, kći slavnog Beatlea.Abbey Road najpoznatiji je kao studio u kojem su, s producentom Georgeom Martinom, svoje albume snimali The Beatles, a za rad su ga često favorizirali i brojni drugi glazbeni producenti poput Geoffa Emericka, Kena Scotta, Mikea Stonea, Alana Parsonsa, Kena Townsenda… Naravno, mnoge kultne albume tamo su snimile i razne glazbene zvijezde među kojima su i Sam Smith, Aretha Frankli, Adele, Amy Winehouse, Pink Floyd, Queen, Radiohead, Oasis…

I sam McCartney u voljeni studio uvijek se rado vraća kako bi snimao svoju glazbu, a posvetio mu je i videospot u kojem gostuju glumačke zvijezde kao što su Johnny Depp, Sean Penn, Meryl Streep, Kate Moss, Jeremy Irons i Jude Law.

Film o poznatom studiju režira poznata kći još poznatijeg oca

Dok su u tijeku inicijalni radovi potrebni za snimanje, Mary se obratila medijima te uz kratki sinopsis filma i “vlastitu perspektivu” također otkrila kako se timu u ulozi producenta pridružio hvaljeni John Battsek (vjerojatno najpoznatiji po uspješnoj ostvarenju “Eric Clapton: Life in 12 Bars”).

“Neka od najranijih sjećanja iz svog djetinjstva vežem uz vrijeme provedeno u prostorijama Abbey Roada,” prisjeća se Mary McCartney te otkriva:

“Već dugo želim ispričati priču o ovom povijesno važnom mjestu i drago mi je što ću to učiniti s najboljim mogućim timom… Zajedno ćemo ovu kreativnu ambiciju pretvoriti u stvarnost.”

Ambicije dijeli s timom iz Mercury Studiosa, čiji direktor Alice Webb komentira:

“Mercury Studios nije niti mogao zamisliti bolje partnerstvo od suradnje s Mary McCartney i Johnom Battsekom. Zajedno činimo strastvenu i vizionarsku ekipu koja je potpunu priču o Abbey Roadu sprema ispričati po prvi put. … Oduševljeni smo s kreativnim zamislima kojima Mary obogaćuje ovaj naš projekt”.

Entuzijastičnim izjavama pridružila se i Isabel Garvey, generalna direktorica tvrtke Abbey Road Studios komentirajući:

“Kada bi samo ovi zidovi mogli pjevati! Ovakve i slične izjave proteklih godina čula sam nebrojno mnogo puta… Jedva čekam da neke od tih priča napokon ožive u ovom dokumentarnom filmu za kojeg mi se već sad čini da će postati respektabilan.”

90 godina Abby Road studija

Premijera dokumentarca imena “If These Walls Could Sing” (“Kada bi ovi zidovi mogli pjevati”) planirana je za studeni ove godine kada će se obilježiti i 90. obljetnica vjerojatno svjetski najpoznatijeg glazbenog studija – Abbey Roada.

Uz sam Abbey Road studio usko je povezan i još jedan najavljeni dokumentarni film, onaj Petera Jacksona, ‘The Beatles: Get Back’ u kojem će gledatelje povesti u vrijeme kada su The Beatles tamo provodili vrijeme radeći na pjesmama za album “Let It Be”.
Jacksonov film bazira se na 55 sati dosad neobjavljenih video zapisa snimljenih za vrijeme njihovog boravka u studiju. Više informacija i prvi uvid u film možete pronaći ovdje:

‘The Beatles: Get Back’ – Peter Jackson vodi nas na snimanje albuma s Beatlesima

Naslovna fotografija: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime