Utorak, 26 ožujka, 2024

Sam Smith je predstavio svoje najhrabrije izdanje do sada

S osvojene četiri nagrade Grammy, tri nagrade BRIT te jednim Oscarom, Sam Smith je jedno od najuspješnijih imena novije glazbene povijesti. Rasprodane turneje i rekordan broj streamova,  koji trenutno iznosi više od 50 milijardi, dodatno potvrđuju taj status

Nakon velikog uspjeha nezaustavljivog singla “Unholy” s pop divom Kim Petras koji je zabilježio impresivne rezultate slušanosti i u Hrvatskoj, Sam Smith predstavlja dugoiščekivani četvrti studijski album “Gloria” koji je dostupan i na svim glazbenim platformama.“Gloria” nije samo kreativni korak naprijed, već i osobni. To je zvuk okova koji padaju na pod, granica koje su radosno probijene te posveta traganju i otkrivanju istinske slobode… Ovo je bio pravi kreativni izazov. Govoreći o albumu, Sam objašnjava: “Gloria” slavi sve žanrove, dive, pjevačice i autore pop glazbe koje volim… Da, ovaj album označava oslobađanje ‘moje glazbene dive’ – puštam ‘svoju Gloriju’ van! Gloria” se također oslanja i na neke proslavljene ženske figure s iz dosadašnjih suradnji (Jessie Reyez, Kim Petras, Koffee), a ponajviše istražuje teme seksa, strasti, samoizražavanja i nesavršenosti.

Otkriven je i novi sing

Paralelno s ‘najhrabrijim izdanjem dosad’, otkriven je i singl “I’m Not Here To Make Friends” kojeg je producirao Calvin Harris. Prateći spot za pjesmu režirao je Tanu Muino (poznat po radu s imenima kao što su Lil Nas X, Normani, Harry Styles), započinje impresivnim izlaskom iz zlatnog helikoptera te se razvija u prikaze niza hedonističkih trenutaka. Zahvaljujući vizualnim elementima koji označavaju slobodu, radost i slobodu izražavanja, spot je ujedno alegorija za neumoljivu individualnost, što je pažljivo osmišljen uvod u sveobuhvatnu temu albuma.

Dugogodišnji suradnici Jimmy Napes, Stargate i Max Martinov kolega ILYA dodatno su pomogli u stvaranju albuma od 13 pjesama koji hrabro balansira na granici između svjetlucavog elektro popa, veličanstvenih, sanjarskih melodija, jamajčanskog dancehall freak-popa, izvrsnih klavirskih balada i zbornog pjevanja.

Sam Smith drži čak dva Guinnessova rekorda

Sam Smith ovim izdanjem kreće u sasvim suprotnom smjeru od srceparajućih pjesama po kojima se najviše ističe; cilj je bio složiti album o kojem se moglo samo maštati tijekom prijelaza iz adolescentske u odraslu dob. Podsjetimo, album prvijenac „In The Lonely Hour” bio je najprodavaniji debitantski album desetljeća, koji je od objave u 2014. godine prodan u više od 33 milijuna primjeraka. Sam Smith također drži dva Guinnessova rekorda za najviše uzastopno provedenih tjedana na službenoj Top 10 ljestvici albuma Ujedinjenog Kraljevstva te za prvu tematsku pjesmu filmova o Jamesu Bondu koja je dosegnula prvo mjesto na UK ljestvicama.  

S osvojene četiri nagrade Grammy, tri nagrade BRIT te jednim Oscarom, Sam Smith je jedno od najuspješnijih imena novije glazbene povijesti. Rasprodane turneje i rekordan broj streamova,  koji trenutno iznosi više od 50 milijardi, dodatno potvrđuju taj status. Globalna pop zvijezda izjašnjava se kao rodno nebinarna osoba.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime