Ponedjeljak, 1 travnja, 2024

Uskrsnih pjesama nema ni približno kao božićnih, ali pronašli smo ih! 

Čini li se i vama da je uskršnje pop i rock pjesme teže naći od skrivenih čokoladnih jaja? Mi smo pronašli njih čak 16 uz mali bonus

Imate li vi najdražu uskrsnu pjesmu? Jeste li neku od njih čuli toliko puta da vam “izlazi na uši” (iako niste uskrsni zec)?Većina će na ova pitanja teško odgovoriti, ali to je zato što ih u pop kulturi – zapravo gotovo da nema. Barem ne puno, za razliku od mnoštva božićnih pjesmama koje htjeli-ne htjeli slušamo mjeeesecima prije samog praznika. 

Ipak, pronašli smo neke pjesme posvećene ovom blagdanu – ili se barem mogu povezati s njim:

1/ Josh Baldwin – “Evidence”

Pjesma inspirirana klasičnom temom pronalaženje snage u vjeri. Uskrsna referenca direktno je povučena u stihovima: “See the cross, the empty grave, the evidence is endless, all my sin washed away.”

2/ MercyMe – “I Can Only Imagine”

Iako daleko od globalno poznatog i neizostavnog hita ova pjesma se zapravo prilično dobro uklapa u opis uskršnje uspješnice.

3/ Dolly Parton – “He’s Alive”

Svojevremeni hit bila je i uskrsna pjesma Dolly Parton. Pjesma je posebno zabljesnula nakon što ju je Dolly u pratnji kršćanskog zbora izvela na dodjeli CMA nagrada, 1989. godine.

4/ Michelle Williams – “Say Yes”

Jeste li znali da su se Michelle Williams u izvedbi ove gospel pjesme pridružile nekadašnje kolegice iz grupe Destiny’s Child? I Beyoncé i Kelly Rowland zajedno s Michelle snimile su liniju: “When Jesus says yes, nobody can say no.

5/ Patti Smith – “Easter”

Ne samo da je Patti Smith snimila pjesmu koja se zove “Easter” (u prijevodu, Uskrs), nego je i cijeli album nazvala tako. U naslovnoj pjesmu, donosi pak zanimljiv koncept: stvarajući ju pokušala je zamisliti kako bi bilo doživjeti uskršnju nedjelju iz perspektive pjesnika Rimbauda.

6/ The Tabernacle Choir – “He Is Risen”

Svjetski poznati zbor ovom je pjesmom odlučio proslaviti duh Uskrsa.

7/ Keith Green – “Easter Song”

Jednostavnom kombinacijom vokalne izvedbe i sviranja klavira Green je kreirao možda jednu od najljepših pjesama posvećenih Uskrsu.

8/ Lauren Daigle – “How Can It Be?” 

U pjesmi s Grammyjem nominiranog albuma Lauren Daigle svojim impresivnom glasom prenosi poruku o važnosti vjerovanja.

9/ Simple Minds – “East at Easter”

Popularni škotski sastav obilježio je osamdesete, a u impresivnom popis njihovih pjesama, posebno mjesno je zauzela i ona u kojoj se spominje Uskrs.

10/ Johnny Cash – “How Great Thou Art”

Uz evergreen tekst “I in awesome wonder consider all the worlds Your hands have made” ova pjesma Johnnyja Casha zaslužila je svoje mjesto na ovom popisu.

11/ Chris Tomlin – “Amazing Grace (My Chains are Gone)”

Ovaj svevremenski klasik gotovo uvijek će biti prikladan kada je u pitanju obilježavanje kršćanskih praznika. U emotivnoj izvedbi Chrisa Tomlina gotovo je savršena za Uskrsno vrijeme.

12/ Brad Paisley ft. Dolly Parton – “When I Get Where I’m Going”

Dolly Parton ponovo! Ovoga puta u duetu s Bradom Paisleyjem!

13/ George Strait – “I Saw God Today”

Uskrs je svojevrsni podsjetnik kako je važno prepoznati čuda koja se zbivaju oko nas, čak i kada se čine – prilično običnima. George Strait to je lijepo oblikovao u stihu: “A flower growing in the middle of the sidewalk pushing up through the concrete.”

14/ Queen – Jesus

U pjesmi s debitantskom albuma i grupa Queen ima pjesmu o kršćanskom spasitelju kojeg su svi željeli vidjeti: “And then I saw Him in the crowd. a lot of people had gathered round Him, The beggars shouted, the lepers called Him,… All going down to see the Lord Jesus”

15/ Cat Stevens – “Jesus”

O Isusu je pjevao i britanski glazbenik Cat Stevens

16/ George Michael – “Jesus To A Child”

U naslovu jedne od pjesama Isusovo ime nalazi se i u jednoj od pjesama Georgea Michaela

BONUS:

Jesus Christ Superstar Soundtrack

Budući da se radnja ovog svjetski hvaljenog mjuzikla odvija u posljednjem tjednu Isusova života, cijeli soundtrack fokusiran je oko Uskrsa. Birati možete između originalnih izvedbi pjesama kao što su  “Crucifixion,” “The Last Supper” ili poznata balada Marije Magdalene: “I Don’t Know How to Love Him.” Tu su i razne reinterpretacije glumaca i glumica koji su igrali u dosadašnjim izvedbama mjuzikla, ali i nešto novija verzija Johna Legenda.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime