Utorak, 26 ožujka, 2024

Kritika videospota: Nika Turković- Sam(a)

Odabir balade 'Sam(a)' kao spot/singla za aktualni album ovog joj, odraslog, dijela karijere, čini se više nego dobro izvedenim postavljanjem na pozicije prve linije nekih novih imena hrvatskog urbanog popa

Kad bi postojala kategorija modernog sevdaha koji nema veze s Bosnom kao teritorijem, ispovjesna minimalistička, piano driven, balada mlade zagrebačke pop pjevačice i kantautorice Nike Turković bila bi ilustrativna crtica kako to može ugodno zazvučati. Ljubavni jadi i boli su vječni izvor inspiracije i potresenosti osoba koje su prekidale veze, što može biti sasvim slučajnim sinkronicitetom s njenim privatnim životnim razdorima i prekidima kojima će se više baviti lifestyle magazini.Potreba kroz pjesmu iscijeliti dio bola i pečatirati određeni dio životnih iskustava zasigurno ima terapeutsko značenje. Doduše, Nikin lirsko dramski sporan zvučno nema tu moć, ni puninu interpretatorski začarati poput glasova interpretatorica kao što su hrvatske estradne klasičarke tipa Zorica Kondža, Radojka Šverko, Josipa Lisac, Gabi Novak, ali uz povremeno fraziranja istočnog prizvuka daje interpretaciji iskrenu dramatiku u smislu uvjerljivosti proživljavanja opjevanog. Koliko se slušatelji mogu poistovjetiti s njenim samoćama i novnađenim snagama, drugi je par rukava.

Dosad najzrelija Nikina lirska kompilacija

Lirski se radi dosad o najzrelijoj Nikinoj stihovnoj kombinaciji pjevala ispod glasa ili ga puštala uz suptilnu pratnju klavira. Videospotovske razmazane suze i estetski minimalizam u foto shooting maniri poslužit će više dojmu njenog lijepog izgleda i pažljivo odabira modernog striptiza i ogoljavanja koje korespondira s idejom pjesme, nego li će razvaliti na način kako se efektno činilo ogoljavanjem u pjesmama sličnog koncepta na globalnoj sceni. Tipa “Nothing Compares 2 U” i Sineadine izvedbe Princeova klasika. Poredba s legendarnim hitom je teško izdrživa na duge staze, ali odabir balade “Sam(a)” kao spot/singla za aktualni album ovog joj, odraslog, dijela karijere, čini se više nego dobro izvedenim postavljanjem na pozicije prve linije nekih novih imena hrvatskog urbanog popa. Daleko pismenije i bolje od njenog bivšeg partnera čija se opet estradnija, skladateljsko interpretatorska strana, dokida ulaskom masi u površnost, što Nika nikako nije.

7/10 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime