Srijeda, 8 prosinca, 2021

Parangall: Norah Jones, I Dream Of Christmas – Napokon odličan božićni album

S vremena na vrijeme pojavi se neki album poput ovog prvog 'božićnjaka' koji je snimila Norah Jones. Najkraće rečeno, to je sve ono što ste od nje mogli poželjeti. Odlične autorske brojeve i pomno odabrane standarde

NORAH JONES

I Dream Of Christmas

Blue Note

***** 

 

Zacijelo su već – još tamo od ‘White Christmas’ kad su se ‘božićnih albuma’ uhvatile ne samo zvijezde već i najniža estradna bića – famozni ‘christmas albumi’ svima dozlogrdili.

O skladbama koje i dalje bjesomučno vrte domaća radija – poput Whama i ‘Last Christmas’ – pokazujući poslovičnu nezainteresiranost za dublji kop po golemoj božićnoj produkciji, i da se ne govori.

No, taman kad ti dođe na spomen ‘christmas albuma’ mašiti se za pištolj ili dugu cijev, pojavi se neki album poput ovog prvog ‘božićnjaka’ kojeg je snimila Norah Jones. Jer, najkraće rečeno, to je sve ono što ste od nje mogli poželjeti. Odlične autorske brojeve i pomno odabrane standarde. 

Vrhunske obrade i novi autorski hitovi

Otvara ga autorska ‘Christmas Calling (Jolly Jones)’ – kao prozračna klavirska balada čiji uvodni tekst ‘I wanna hear the music play / I wanna dance and laugh and sway / I wanna happy holiday for Christmas’ najbolje govori o karakteru albuma.

Otrcana prvoloptaška tema? Možda, no u ova suluda vremena možda baš prijeko potrebna. Dakako, i realizirana uz sjajan vokal, upečatljivi klavir i ništa slabije pozadinske vokale. S nekim drugim tekstom može proći kao tipičan komad rukopisa gospođice Jones. ‘Christmas Don’t Be Late’ – poznatija kao ‘The Chipmunk Song’ koju je još 1958. napisao (a pod imenom David Seville i snimio) Ross Bagdasarian. U izvorniku zbog različitih brzina snimke dobiven je ‘glas vjeverice’ kao iz crtića no Norah je skladbu od zezalice pretvorila u odličan komad ‘arhaičnog’ neworleanskog bluesy-jazza s naglašenim puhačima.

Autorska ‘Christmas Glow’ je pak suvremena razigrana ‘božićnica’, znana ‘White Christmas’ Irvinga Berlina dobila novi jazzy face-lifting s odličnim klavirom, Norahina ‘Christmastime’ vrhunska balada s daškom bluesa, soula i gospela (ali i countryja a la Kris Kristofferson) a ‘Blue Christmas’ – još jedan standard – kao klavirska country/soul laganica s puhačima stala uz bok onih znamenitih verzija poput Elvisove. ‘It’s Only Christmas Once A Year’ te ‘You’re Not Alone’ novi su autorski brojevi.

Sjajan countryjem okađen bluesy broj

Ova potonja kao izniman komad južnjačkog soula u zagrljaju s countryjem na tragu Raya Charlesa sa ‘Modern Sounds In Country & Western Music’. I vremešna ‘Winter Wonderland’ je dobila novo ruho s jecajima pedal-steel gitare i puhačima dok je autorska ‘A Holiday With You’ nježna i snena balada sa zavodljivom melodijom.

Tri zaključna broja su obrade standarda. ‘Run Rudolph Run’ je ritmički najživlja tema pročitana na vraški svjež i neočekivani način uz repetitivnu frazu i odlične klavijature a ‘Christmas Time Is Here’ (skladba Leea Mendelsona i Vincea Guaraldia iz 1965. za crtić ‘A Charlie Brown Christmas’) nova snena balada.

Album zaključuje ‘What Are You Doing New Year’s Eve’ znane u maestralnoj izvedbi Elle Fitzgerald koju je Norah sjajno posvojila i od jazzy balade – ne izgubivši ništa od emocionalne izvedbe izvornika – skrojila sjajan countryjem okađen bluesy broj.  

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Pridružite nam se u akciji ’60 dana dobrih djela’ i osvojite brojne nagrade!

Ove godine, na Mixerov rođendan, proširujemo našu akciju na 60 dana dobrih djela te ćemo vas svaki dan kroz društvene mreže zamoliti da učinite jedno dobro djelo, jednu sitnicu kojom ćete nekome u svojoj blizini ili sebi uljepšati dan! A kako bi se lanac dobrote nastavio, mi ćemo vas nagraditi brojnim darovima!

Blagdani u svijetu: Ušli smo u domove i saznali božićne običaje širom svijeta

Švedska, Španjolska, Meksiko, SAD, Tajland, Norveška... Kako se tradicionalno provodi božićno vrijeme u ovim državama, što se jede, kako se čestita Božić, kome darove nosi mali Isus, a kome Sv. Tri kralja?

6 sjajnih filmova za koje nikad ne biste rekli da su – božićni klasici!

Tko može odoljeti božićnim filmovima. No ako su vam slučajno 'dosadili' klasici koji se svake godine vrte po TV programima - evo 5 njih koji imaju 'kultni status' božićnih filmova - a da to možda niste znali!

Blagdanski ‘mixtape’: Ovo je naš izbor 26 najljepših božićnih pjesama!

Odbro-ho-ho-ho-javamo do Božića! Ovo su samo neke od najpoznatijih - i najljepših božićnih pjesama koje volimo. Zavrtite ih i zamiksajte si predbožićne dane atmosferičnim melodijama!

Povezano

Parangall: Nikša Kušelj, Incognito & In flagranti – Šansone mediteranskog timbra

Nikša Kušelj kojemu je ovo već drugi album srećom je od one umjetničke sorte koja dobro zna što hoće, što zna i što može. Stoga je album 'Incognito & In flagranti' lišen svake pomisli na pretenciozno brljanje i 'grandece' bez pokrića

Pop Gallaksija / Najbolji albumi sedamdesetih: ELP – dinosauri prog rocka

Tone opreme i mega koncerti koji su okupljali stotine tisuća posjetitelja, pretenciozno (ali i virtuozno) muziciranje te elementi klasične glazbe koji su bili utkani u opus benda, trojku iz EL&P su doista činili ultimativnim zvijezdama prog-rock ere

Parangall: Robert Plant & Alison Krauss, Raise The Roof – Za prste polizati

Kakva se to družina našla u studiju! Robert Palmer i Alison Krauss na svojoj drugoj kolaboraciji, uz brojne vrhunske suradnike i goste te sjajan izbor pomalo opskurnih skladbi iz bogatog kataloga vječne americane garantiraju izvrstan album

Parangall: Adele, 30 – Ispovjedni album zrelosti

S jedne strane, tu su vraški osobne, introspektivne, ozbiljne i emocionalne teme poput rastave braka, očajavanja pa nalaženja nove ljubavi i početka 'novog života', a s druge glazbeno najslojevitiji album na kojem je jednaka pažnja posvećena tom čudesnom vokalu, slojevitim no žanrovski rastresitijim aranžmanima i produkciji...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime