Ponedjeljak, 12 veljače, 2024

Pop Cooltura: God Save The Queen ili Bog nam pomogao…

Dok se zajednica zabavlja britanskom kraljevskom obitelji, aktualni rvacki sat zatiče trenutak dvodnevnog blokiranja glavnog sela Zagreba zbog dolaska turskog autokrate Erdogana, čiji proračun prema izračunima ekonomista stručnjaka može stajati cca 35 milijuna kuna

Kontekst. Ljudima je najteže shvatiti kontekst. Koliko god bilo neprimjereno i nepotrebno ulaziti u parafiranje nečije tuge i ponuda narikanja za smrću privatnih i javnih osoba, toliko shvaćanje konteksta zna puno pomoći pri dvojbama i odgovorima.Kad je umro Bowie, znam ih ne nekoliko iz bliske okoline koji su plakali kao da je bio član obitelji. Vezali su se za njegov rad, stihove, vrijeme, promjene, kameleonštinu, oduševljavali se glasom, figurom, stvorenom atmosferom oko njega. Racionalno, moguće pretjerana reakcija. Emotivno, tko je taj koji može i smije ulaziti u prostor shvaćanja tuđe kako tuge tako i radosti. Kod tuge je pustiti, kod radosti podijeliti. Ili obratno. Kad je umro Lemmy iz Motorheada, i Charlie Watts, i Oliver, i Arsen, i Đole, i Aki, i Prince, i Michael Jackson, i kad umre Iggy Pop, i Keith Richards, i Paul McCartney, i Bob Dylan, i Springsteen, umrijet će simboli čiji nam je rad govorio nešto o našim životima. Više-manje.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Simbolizam je jasan

Njihove smo riječi i pjesme i ploče i albume i sadržaj adoptirali kao soundtracke svojih života i vrlo se jasno vezali skicama uz njih. Simbolizam je jasan. No, što nam u kontekstu toga čini jedna više ili manje simpatična starica iz britanskog rojaliti okruženja koja je svoj dugovječni monarhizam dobila ni kriva nit dužna činom rođenja i podrijetla? Dug tradicionalističkog britanskog sustava u kojem se ona patrijarhalnija i konzervativnija bulumenta društva veže uz neke korijene i zaloge prošlosti kao važnog određenja njih kao nacije i otud potrebe za poistovjećivanjem. S kojim mi imamo veze kao s plasmanom zadnjeg hita Blura, Radioheada, Coldplaya ili Oasisa na top listama. Kao i svojedobno s popularnim patnjama oko tragične smrti princeze Diane.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Jadni Nadane, razumijemo te

To što ovdašnje varijante Johna i Jane Doeaova, Ivice i Ivane Horvatovi imaju komplekse manje vrijednosti i viših težnji, čežnji i snova jednog se jutra probuditi okruženi paževima, zlatninom i gardom oko Buckinghamske palače referentno je za tugu za starom monarhinjom otprilike koliko i činjenica solidariziranja s Nadanom Vidoševićem kada shvaćaju kolike muke dotični lovac pati u trenu kad shvati kako među prepariranim glavama ubijenih životinja s afričkih mu safari avantura nedostaje još ona krokodilska. Samo su lavovi, tigrovi, slonovi, gazele, nilski konji po tapetama, ali baš bi mu tamo u podrumu u kutu, pokraj žirafine glave, super jedan kroko došao. Jadni Nadane, razumijemo te. Tepat ćemo i tapšat ga.

Kao i ovi koji su post festum nadnacionalnih javnih naricanja nad smrću Elizabete Druge izvjesili “Mogla je biti zla, dovoljno je da nije činila zlo, jer fol kao monarhistica, mogla je, ali nije“. Znači glupljeg i hrvatskijeg argumenta u životu nečut. “Hvala ti što me nisi ubio, a mogao si”. “Hvala ti jer si me prevario samo malo, a ne puno”. “Hvala ti jer smo u kurcu, ali ne baš cijelom nego do pola”. Otprilike sukus, preslika i zrcaljenje cijele logike i jako zorno objašnjenje zašto nam je društvo ukurčeno ili bar dio društva koji pristaje na logiku nužnog ili manjeg zla. Inercija i luzerska mentalitetna spika. Dotle prolaze fotografije, RIP-ovi, PUMB-ovi, nova sjetna sjećanja i uzdisanja uz “ah, kako je starica bila dobra”, na konto samo halo efekta i zapravo galona neznanja niti shvaćanja ičega osim biologije oko bivše kraljice. Geste, geste, društvo smo gesta. I simbola. Bez konteksta.

Kontekst bi nas došao i logike i glave, jer bi onda moguće shvatili ostatak stihova pjesme iz naslova.

…and fascist regime…

Dolazak turskog autokrate s gospodarskom svitom

Jer, primjerice, dok se online i offline zajednica zabavlja britanskom kraljevskom obitelji, aktualni rvacki sat zatiče trenutak dvodnevnog blokiranja glavnog sela Zagreba zbog dolaska turskog autokrate Erdogana sa svojom gospodarskom svitom. Čiji proračun prema izračunima ekonomista stručnjaka može stajati cca 35 milijuna kuna (5 mil Eura po novom).

Mixer jednog imidža: Liz Truss – može li nova premijerka ponuditi više od pustih obećanja?

Znači angažman murije, vojske, specijalaca, zaustavljanje prometa, smještaj, klopa gostiju zbog probitka i kurčenje vidite kako je u nas lijepo alaj smo domaćini i muslimanima poštujemo različitosti vjera nije nevera itd. itd. U prijevodu – ima se. Dotle proračun obnove dijela kuća i zbrinjavanja stradalih obitelji u potresima Glina, Petrinja, Zagreb, tri godine nakon potresa, oko 28 milijuna kuna (4 mil Eura isto po novom). U prijevodu – nema se. Da ne spominjemo Inine cifre i ostale usluge nacionalne prezentacije.

Kontekst je vrlo jasan i brojčano shvatljiv. Simbolike gotovo da i nema, mimo onog poslusničkog sado mazo elementa koji smo odavno detektirali kao

…and fascist regime…

They made you a moron.

Potential H bomb.

Svaka stihovna sličnost s ovdašnjim ljudima nije nimalo slučajna. Kabum.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime