Utorak, 13 veljače, 2024

U 99. godini umro princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete II.

Princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete II, umro je u 99. godini života, objavila je Buckinghamska palača

Princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete II, umro je u 99. godini života, objavila je Buckinghamska palača. “Njezino veličanstvo kraljica s dubokom tugom objavljuje smrt svog voljenog supruga, Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Philip, vojvode od Edinburgha. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo jutros je mirno preminulo u dvorcu Windsor. Daljnje informacije bit će objavljene u dogledno vrijeme. Kraljevska obitelj pridružit će se ljudima širom svijeta u žalosti zbog njegovog gubitka”, stoji na službenim profilu kraljevske obitelji.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli The Royal Family (@theroyalfamily)

Vojvoda je primljen u bolnicu kralja Edwarda VII u Londonu 17. veljače nakon što se nije osjećao dobro. Palača je kasnije potvrdila da se liječio od infekcije. Zatim je 1. ožujka prebačen u bolnicu sv. Bartolomeja, također u Londonu, gdje su liječnici nastavili liječiti infekciju, kao i provoditi testove na prethodno postojeće probleme srca. Nakon operacije srca, vojvoda je otpušten iz bolnice sredinom ožujka.

Britanski supružnik s najdužim stažem

Planovi za bilo kakvu počast ili događaje nakon Philipove smrti još nisu javno objavljeni, a nejasno je kakvi će se događaji moći održati s obzirom na trenutna ograničenja Ujedinjenog Kraljevstva u vezi s koronavirusom. Kraljica će trebati potpisati sve planove prije nego što se potvrde, a još nije poznato je li se to već dogodilo.
Britanski premijer Boris Johnson odao je počast vojvodi rekavši da je “zaslužio naklonost generacija Ujedinjenog Kraljevstva, diljem Commonwealtha i širom svijeta”.

Philip, poznat i po službenoj tituli vojvode od Edinburgha, bio je britanski supružnik s najdužim stažem. Oženio se tadašnjom princezom Elizabetom 1947. nakon udvaranja koje je šarmiralo zemlju koja se još uvijek odmarala od Drugog svjetskog rata.
U svojih sedam desetljeća službe, Philip je često pratio kraljicu na kraljevskim putovanjima i vodio tisuće svojih samostalnih nastupa. Philip je nastavio s javnim nastupima i u svojim 90-ima, povukavši se tek u kolovozu 2017. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Ozbiljno narušeno zdravlje zadnjih godina

Podržavao je niz filantropskih pothvata i bio povezan s oko 800 organizacija. Osnovao je Duke of Edinburgh Awards Scheme, program za razvoj mladih koji djeluje u više od 130 zemalja i teritorija širom svijeta. Nakon umirovljenja, Philip je veći dio vremena provodio na kraljičinom ruralnom imanju Sandringham. Povremeno je bio viđen na privatnim obiteljskim događanjima poput vjenčanja vojvode i vojvotkinje od Sussexa i princeze Eugenie za Jacka Brooksbanka, oba događaja su se održala u dvorcu Windsor.

Philipova poodmakla dob značila je da je njegovo zdravlje posljednjih godina bilo predmetom medijskih naslova. U prosincu 2019. prebačen je u bolnicu kao “mjeru predostrožnosti” zbog, kako je Buckinghamske palače opisala “već postojećeg” stanja. Prije je bio primljen u bolnicu u više navrata iz različitih razloga, uključujući zamjenu kuka i liječenje infekcija mjehura.

Ljubavna priča za film: Elizabeta je imala 13 godina kada se zaljubila u Philipa

Vojvoda je rođen kao grčki i danski princ Philip na grčkom otoku Krfu 1921. Grčku je napustio u dobi od 18 mjeseci sa svojom obitelji kada je kralj Konstantin bio prisiljen na abdikaciju nakon pobune grčkih ratnih snaga. Obitelj se preselila prvo u Pariz, a kasnije, 1928. godine, u Englesku. Philip se školovao se u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.
Postao je odlikovani mornarički časnik tijekom Drugog svjetskog rata, a kad je zavladao mir, ponovno je pokrenuo prijateljstvo s Elizabeth koje je brzo procvjetalo u javnu romansu.
Par je razmijenio pisma i 1946. godine, Philp, tada u srednjim 20-ima, je od kralja George VI dobio dopuštenje da se oženi njegovom kćeri, pod uvjetom da pričekaju dok Elizabeth ne navrši 21 godinu. Dvorkinje njezina oca, međutim, nisu bile impresionirane. Bilo je problema i zbog nedostatka financijskih sredstava i stranih korijena princa Philipa, a kralj George VI također je bio zabrinut zbog mladosti svoje kćeri. Par je izdržao sumnje i vjenčao se 20. studenog 1947. na kraljevskom vjenčanju u Westminster Abbyju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Odrekao se brojnih ovlasti i karijere zbog Elizabete

Kako bi se oženio, vojvoda se odrekao grčkog naslova, postao naturalizirani britanski podanik i uzeo prezime Mountbatten, izvedeno s majčine strane obitelji. Životi Philipa i Elizabeth promijenili su se 1952. godine, kada je, Elizabeth umro otac, kralj George VI. Elizabeta II postala je kraljica u dobi od 26 godina, a Filip je odustao od karijere u Kraljevskoj mornarici kako bi podržao suprugu.
On i Elizabeth imali su četvero djece: Charlesa, Anne, Andrewa i Edwarda. Inače, Philip i Elizabeth su rođaci u dalekom koljenu jer je njihova zajednička pra-prabaka, kraljica Victoriju.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime