Subota, 23 ožujka, 2024

IN MEMORIAM: Kraljica Elizabeta II i zašto nam je toliko važna

Elizabeta je vladala desetljećima najdugovječniji britanski monarh, najdugovječnija žena na čelu države u povijesti, najstariji živući aktualni šef neke države te je po tim kategorijama mimo pogodnosti za Guinessovu knjigu rekorda činila figuru, kritičari će reći fikus, brojnim političkim i društvenim promjenama

Kraljica Elizabeta II, britanski monarh s najdužim stažem, preminula je u Balmoralu u dobi od 96 godina, nakon što je 70 godina bila na vlasti. Njezina se obitelj okupila na njezinom imanju u Škotskoj nakon što je danas tijekom dana porasla zabrinutost za njezino zdravlje.Kraljica je došla na prijestolje 1952. i svjedočila ogromnim društvenim promjenama. Nakon njezine smrti, njezin najstariji sin Charles, bivši princ od Walesa, predvodit će zemlju  kao novi kralj i šef države za 14 regija Commonwealtha. U priopćenju Buckinghamske palače stoji: “Kraljica je preminula mirno u Balmoralu danas popodne. Kralj i kraljica supružnica ostat će u Balmoralu večeras i vratit će se u London sutra.”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Buckingham Palace (@buckinghampalaceroyal)

Kraljica je postala globalni pop fenomen

Zašto je, osim biološkog fakta pozne starosti od 96 godina, preslike nekoliko generacija i vremenskih epoha prošlog stoljeća, britanska kraljica toliki globalni pop kulturni fenomen i zašto nam je toliko bitna? Uz sve svjetske krize i preslike istih na našu situaciju, što jednoj prosječnoj Hrvatici i ispodprosječnom Hrvatu znači život, kraljevski status i smrt jedne britanske kraljice?

Englezi kao bitno tradicionalistički opredijeljen narod nevezano s koje strane političkog spektra dolazili, prema Kraljici su se uvijek odnosili s dozom respekta i ponosa spram ostatka svijeta. Aha, mi je imamo, vi ne. Mitovi i legende o osobi koja je bila česta inspiracija Monty Pythonima, o kojoj su punkeri učili od Seks Pistolsa i njihove “God Save The Queen”, titoisti od njenih susreta s bivšim jugoslavenskim predsjednikom, ljubitelji filma po odličnoj biografskoj drami “Queen” Stephena Frearsa iz 2006. u kojoj ju je tumačila Helen Mirren za koju je dobila Oscara za najbolju žensku ulogu, a svi ostali prateći vječne reality showove i izvješća s britanskih dvora kao materijalom za žutilo i inu štampu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Buckingham Palace (@buckinghampalaceroyal)

Kraljica je okrunjena 1953. godine

Elizabeth Alexandra Mary alias Elizabeta Druga rođena je londončanka od 21. travnja 1926 kao prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka te je smatrana kraljicom UK-a te 14 drugih zemalja Commonwealthea. Prijestolonasljednicom postaje 1936. nakon abdikacije svog brata, kralja Eduarda Sedmog, a poslije privatnih školovanja javne dužnosti počinje obavljati tokom Drugog svjetskog rata. U studenom 1947. udala se za Philipa Mountbattena, bivšeg princa Grčke i Danske.

Brak im je trajao zauvijek (čitaj: 73 godine do njegove smrti lani), a imali su četvero djece – kraljevske obitelji: Charles, princa od Walesa; Anne, kraljevsku princezu; princa Andrewa, vojvodu od Yorka; i princa Edwarda, grofa od Wessexa. Okrunjena je 1953. a proslave njezinih godišnjica, srebrnih, zlatnih, dijamantnih, safirnih i platinastih jubileja 1977., 2002., 2012., 2017. i 2022. Ostali su među najbitnijim medijskim globalnim događajima godina održavanja.

Elizabeta je vladala desetljećima najdugovječniji britanski monarh, najdugovječnija žena na čelu države u povijesti, najstariji živući aktualni šef neke države te je po tim kategorijama mimo pogodnosti za Guinessovu knjigu rekorda činila figuru, kritičari će reći fikus, brojnim političkim i društvenim promjenama kao što su: bunt u Sjevernoj Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, pristupanju i povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, dekolonizaciji Afrike, 1997. smrti njezine bivše snahe Diane, princeze od Walesa. Broj država i koloniziranih državica koji su je priznavali za kraljicu varirao je ovisno o društvenim promjenama u svijetu, a Elizabeta se svako toliko suočavala s kritikama medija na račun statusa kraljevske obitelji, međutim, podrška monarhiji u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je i ostala konstantnom kao i njena pop kulturna figura.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Buckingham Palace (@buckinghampalaceroyal)

Zatvaranje stranice leksikona jednog drugog vremena

Prema podacima i procjeni Forbes je vrijednost njene imovine je 280.000.000 funti, odnosno 500.000.000 $, iako u nju nije uključena kraljičina osobna kolekcija umjetničkih djela, koja vrijede bonus 10 milijardi funti, nisu uključeni ni dva zamka čija vrijednost nikada nije procijenjena, niti primanja od lankasterskog vojvodstva koja bitno dižu njenu materijalnu ostavštinu jedne od najbogatijih osoba UK-a.

Odgovor na pitanje zašto je nama bitna još uvijek ne postoji, ali njen odlazak je zasigurno odlazak i zatvaranje stranice leksikona jednog drugog vremena i otvoren prostor za meme šerete da se podsjete nje i veze s Jožom Manolićem.

Iako će je više pamtiti po šutljivoj figuri, jedna od njenih znakovitih izjava koja sublimira posljednje dane bila je: “I lived long enough to know that things never remain quite the same for very long”.

 

Naslovna fotografija: buckinghampalaceroyal

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime