Utorak, 26 ožujka, 2024

Pop Cooltura: Grudi Marije Jurić Zagorke, mozak mužjaka Balkanikusa i fora koja to nije

Prema svemu što je pisala i kako je živjela i radila, vjerujem da bi mu i sama Marija dala prijekorni ili više samilosni pogled i rekla nešto tipa dečec nije ti to baš fora, ajde probaj nekaj manje bezveze da ispadne kak se dobro zezaš. Može? Jer ovak ispadne samo da nemreš. I ne znaš

Svaki tjedan skandal jedan. To je cca 50-ak skandala godišnje. Nije loše za naciju od jedva 4 miljuna poreznih obveznika. Zapravo puno manje, ali detalji neki drugi put. Tako otprilike funkcionira levacko medijsko nebo.Trenutnu vrućinu koja nije Vojkova, ali je jednako kulturnjačka, podiže koincidencija da je na 150.-u godišnjicu rođenja fem ikone Marije Jurić Zagorke na HTV-u emitirana prva epizoda tour guide emisije “Turistički vodič” putopisca i producenta Borisa Veličana. U čijem prvom kadru prve epizode naslovljene “Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje” autor hvata kip spomenute pjesnikinje za grudi i next thing you know – kulturnjačka skandalčina. Na razini spolova i dodirivanja nacionalnih božanstva i ikonoklastike.

Ponovno se proziva na cancel culturu

To je prvo koje nije fora.

Drugo koje nije fora je kad se od strane dijela pseudoliberalne ljevice ovaj puta pojačane ratnicama feminističke provenijencije krene za zahtjevima zabrana i skidanja tog sadržaja s programa javne TV postaje. Ono što je do jučer bilo glavno oružje desnih homo balkanikusa koji bi kad im se nešto ili netko ne svidi odmah potegnuli za peticijama i uklanjanju istoga. Jer woke. Jer cancel culture. Jer ne smije biti ako nije po njihovom.

The Dodir, dakle.

Jedna pozicija i kut ringa, htjelo se bit vickastim, knjazovskim, dovitljivim, drugačijim, kakti otkačenim u TV serijalu. Druga pozicija, uvrijedilo se ikonu feminizma ovih prostora. Razumijevate obje autorske i uvrijeđene strane ringa. Recimo, plave i crvene za ovu potrebu. On je htio po uzoru na pipanje kipova diljem svijeta (Julija – Italija, Ronaldo – bilo gdje) za grudi i muda na sličnu foru prošvercati fol svoj san u kojima je dirao kip da bi za to ljudi posisali malo sreće. Kao kad se hvataju za palac Grguru Ninskom. Nije imao zle namjere, a podsvjesno iz mačističke pozicije globetrotera nije razmišljao tako daleko da u doba vrištećih cancelkulturizama jedan takav potez može prerasti u kulturnjački skandal.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kolumbo, vrati se kući (@kolumbo_vrati_se_kuci)

Zašto se uvijek netko vrijeđa?

Ne kužim, s pozicije ispodprosječnog bijelog mužjaka, ali latentno pritajene velike koncentracije estrogena da bi po današnjim kriterijima i slobodama opredjeljenja i deklariranja lako prošao i kao žena, zašto se u svakom potezu itko vrijeđa? I zašto autorov pokušaj ne može ostati samo neduhoviti uvodni kadar u generalno simpa zamišljenom i opuštenom putopisnom turističkom serijalu? Doduše s previše potencijalno samodopadne “ich forme” lika koji eto ima dobar ulaz na HTV i može mu se imati svoj tour serijal? Zašto ne može ostati samo na relaciji nije smiješno? I zašto se ne bi smjelo na konto ičijih nacionalnih ikona zajebavati, pa makar i neduhovito? Čemu nedodirljivost?

Crvenu stranu ringa vrlo suptilno i jasno objašnjava Branimira Mrak, jedna od praktičnih borkinja za fem rock uvjerenja, iznimno liberalna i duhovita profesorica anglistike i germanistike: “Svima koji su pročitali “Kamen na cesti” trebalo bi biti jasno zašto ne ovako i zašto ne Zagorka (ili bilo koja druga žena), al ja sam radikalna feministkinja, I guess, pa pretjerujem. Žena je živjela pakao, unatoč kojemu je bila plodna autorica, naša prva profesionalna novinarka i nevjerojatno hrabra žena u to doba. Jednostavno prelazi granicu dobrog ukusa, pa sam, iako sam imala namjeru ovo gledati, prebacila nakon ovoga. Al znaš mene, brkata feministkinja bez smisla za dobar vic“, autoironično će komentirati apostrofirajući poantu što je zasmetalo pol žena kojima MJZ znači više od trenutne kiše. Na njen će se stav po svoj prilici u jasnoj ili Internet raspravi nadograditi vrlo argumentirane racionalizacije Jelene Veljače, Maje Sever, Ivane Bodrožić, Sanje Sarnavke i inih vokalnijih borkinja za prava ženskog pisma. I bit će apsolutno u pravu u svojim stavovima.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 𝑷𝒖𝒕𝒐𝒑𝒊𝒔𝒊 𝒊𝒛 𝒁𝒂𝒈𝒐𝒓𝒋𝒂 (@zagorske.dekle)

Sloboda misli, govora, izražavanja… 

Protivnici zabrana i vrištanja cenzure pozvat će se Charlie Hebdo anarho liberalizma i slučajeva u kojima karikature francuskih podjebavača od ruganja muslimanskim vjerskim čudima šire i na žrtve potresa u Turskoj i Siriji. Neukusno? Nepotrebno? Neduhovito? Moguće. Vrlo vjerojatno. Ali postoji. I oni će biti u pravu, koliko se god i dokle se god busali slobodama misli, govora, izražavanja.

Mir, mir, nitko nije kriv. Uglavnom.

Da je autor kapaciteta South Park ekipe pa mu se nađu njegovi Megan i onaj njen rđavi pripadak pa ga uzmu na pik zbog inteligentnog podjebavanja kraljevske nedodirljivosti, ajde još nekako, ali par sekundi uvodnog kadra u kojem je autor stavio lijevu na njenu desnu grud, bio bi puno smješniji da je autor imao muda dati lovu za post produkciju i napravio specijalni efekt po kojem bi mu Zagorkin kip zviznuo šamarčinu neodgojenu. No taj scenarij ne bi prošao na HTV-u. Jer komisije i urednici i vodiči programa, ipak bolje znaju rukovati sa smiješnim od pretplatnika. Osobito kad se prijateljima ili podobnima dodjeljuju minutaže i prostor za ponuđeni program.

Jedan krivi kadar velika antireklama

Ovako jedan krivi kadar napravi antireklamu cijelom zapravo simpa zamišljenom vodakanju stranaca po susjednoj Hrvatskoj. I što ćemo sad, mimo tjednog skandala i prijeko potrebne rasprave o javnoj riječi, te još jednog testiranja kulture komuniciranja i otvorene komunikacije u kojima će si dojučerašnji friendovi zamjerati i šaptati iza leđa kako ne razumiju jedni druge? Jer autor nije imao namjeru uvrijediti pa je osim neduhovitog ispalo i nespretno, a ovi koji su se uvrijedili će mu s vremenom oprostiti, zaboraviti, potisnuti ili napose prebaciti kanal. Ali s tisućom upitnika kako sve to može proći na nacionalnoj TV? I ostat će retorički neodgovoreno kao i mnogo puta do sada. I od sada. Jer oni koji pojma nemaju o marketingu reći će da je svaka reklama dobra reklama. Nije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sareni svijet knjiga (@sarenisvijetknjiga)

Prema svemu što je pisala i kako je živjela i radila, vjerujem da bi mu i sama Marija dala prijekorni ili više samilosni pogled i rekla nešto tipa dečec nije ti to baš fora, ajde probaj nekaj manje bezveze da ispadne kak se dobro zezaš. Može? Jer ovak ispadne samo da nemreš. I ne znaš.

A mogle su biti i zagorske lignje. I to da Konstrakta ima novi sjajan video triptih. Switch.

Naslovna fotografija: YouTube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime