Utorak, 23 srpnja, 2024

Pop Cooltura: Ratovi kao ultimativni biznis planovi i pop kulturni izvori profita

Podaci o lovi utrošenoj na naoružanje su uvijek državna tajna i strogo classified. Međutim, postoji istraživačko novinarstvo i načini kopanja

Nedavna guštanja na suncu, umjesto čestitanja Noći vještica i Dana mrtvih kojima baš i nije svejedno zbog paralelke užasa snimaka pogibanja djece, civila, xyz-ova par 100 km zrakom sjever jugistok od granica Lijepe Njihove ponekad i Naše, samo su izvukle dijaboličnost situacije i vremena u kojem živimo. Trajemo. Preživljavamo. I pristajemo na nemoć, letargiju ili samo jednostavno ignoranciju i šutnju. I kamo mali građani i kao malograđani koji se tu i tamo naivno zapitaju zašto? I kako je moguće? I zašto ne prestane?Eno, nije topla voda niti je struja. Brojke, ništa emo ništa mozak. Matematika, kao i u slučaju koncerata Alex Prije Prijović. Ili nedavne korona pandemije, godišnje količine zarade i dobiti farmaceutske industrije (Pfeizer, Moderna, Astrazeneca, Valneva) – cca 20 do 30 milijardi $ godišnje prihoda od cjepiva kako u pojedinom slučaju). Tako i sve bliži ratovi imaju svoj neslučajni cash flow.

Podaci o lovi utrošenoj na naoružanje su uvijek državna tajna i strogo classified. Međutim, postoji istraživačko novinarstvo i načini kopanja. Svi podaci dolje navedeni su komunicirani prema provjerenim izvorima informacija: službeni podaci država samih, Reuters, Institut za svjetsku ekonomiju Kiel, Međunarodni institut za istraživanje mira Stockholm, Međunarodni institut za strateške studije (IISS), institut za vojna i geopolitička istraživanja, razgovori sa stručnjacima i vojnim analitičarima, ima još.

Cijena rata u Ukrajini – 20 mjeseci & counting:

Rusija: više od 100 milijardi $ godišnje za naoružanje – cca 1/3 ukupne javne potrošnje države.

Ukrajina: 2 bilijuna hrivnji (UAH) = 54 milijarde $, pad od 30% godišnje BDP-a. SAD, EU, Njemačka, Velika Britanija, Japan – donirana pomoć Ukrajini cca 200 milijardi E godišnje.

Broj mrtvih: cca 500 000 (350 000 Rusa/150 000 Ukrajinaca) – izvor New York Times.

Cijena rata u pojasu Gaze– 1 mjesec & counting:

Izrael: EU od 2007. svake godine izvezu Izraelu oružja vrijednosti 200 milijuna €, Izrael svake godine IZVEZE oko 4 milijarde $ ostatku svijeta.

Hamas: cca 1 milijarda $ u naoružanju

Broj mrtvih: cca 10 000 (3500 maloljetnika i djece) – izvor Svjetska zdravstvena organizacija

Cijena rata u Hrvatskoj i Bosni i Herecegovini – 4/5 godina

Hrvatska: cca 41 milijardi €

Srbija: cca 35 milijardi €

Bosna i Hercegovina: cca 55 milijardi €

Broj mrtvih: cca 100 000 (Bošnjaci, Srbi, Hrvati) + 2.2 milijuna izbjeglica – izvor: UN.

Cijena rata Irak/Iran – 8 godina (2003 – 2011)

Cijena rata: 6 bilijuna $

Broj mrtvih: 105 – 250 000 mrtvih (ovisno o izvorima)

Cijena nekog novog skorog slijedećeg rata 

Prema procjenama stručnjaka, u svakom se novom ratu UDESETEROSTRUČUJE DO USTOSTRUČUJE proizvodnja i količina nabave cijene oružja zaraćenih država te se zbog uništavanja automatski veže na povećane potrošnje u SVIM državnim sektorima (osim turizma i kulture i sporta, logično) – ekonomija, gospodarstvo, novogradnja, zdravstvo, promet, a posljedica su višekratna dizanja cijena i troškova u svim sektorima, obnove pogotovo.

 Broj mrtvih: nebitno.

Svijet godišnje potroši 2.240 milijardi $ za naoružanje.

Za obrazovanje se potroši oko 4.000 milijardi $, za zdravstvo oko 6.000 milijardi $.

Zato ne prestaje nit će ikad prestat.

Rat je biznis. Ekonomija. Seks impotentnima. A ljudsko i dječje meso su živi štitovi, prihvatljivi rizik i kolateralna žrtva u kontekstu ubijanja za slavu pasa rata i nečijih bogova. I najvećeg Boga od svih. Profita.

Budite dobro. I neka žmirenja. Ispada da je to doista jedini efektni način dealanja s nemoći.

Doviđenja u nekom novom ratu.

Naslovna fotografija: Pixabay

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime