Petak, 22 ožujka, 2024

Pop Cooltura: TV talent showovi kao groblje talenata i servis traka Umjetnoj Inteligenciji

Ima svega u konceptu - predavati i preprodavati svoju osobnost kroz tuđi rad. Imitirati ili se bar truditi zvučati kao netko poznat, popularan, ali netko drug

Lijepo je da neki novi klinci znaju pjevati i hvatati tonalitete u ritmu. Lijepo je kad im melodiozni glasovi zvuče nalik Zorici Kondži i Oliveru. Ili ponekad poput onog iz Imagine Dragonsa. Ili Taylor Swift. Doduše, otkad je autotunea svi su “propjevali”. Jer alat je za mogu.A fora bi trebala bit kad pantomimom natjecatelji skidaju pokrete “originala” i trude se biti kao netko drugi. Pa i zaplaču jer, eno, emo i teških i dirljivih momenata bude kad se neki od njih sjeti svoje bivše cure pa ga neka od žiri zvijezda dobrano prisloni na grudi i `nako majčinski utješi. Ima ih koji se pobune oko svog nastupa pa se buntovno uspiju postaviti na prste prema žiriju i reći im sve bez beepanja što ih ide. Ali uglavnom sve se svodi da no nameovi po susjedstvu dobiju svoja svjetla pozornice. I priliku. Priliku točno čega nije više najjasnije nakon 20 godina iste konceptualizacije.

Što je gledateljima najlakše?

Ima svega u konceptu – predavati i preprodavati svoju osobnost kroz tuđi rad. Imitirati ili se bar truditi zvučati kao netko poznat, popularan, ali netko drugi. Jer gledateljima je tako najlakše. Poistovjetiti se s hitovima, evergreen melodijama, pa onda određivati se u kontekstu sjajna reinterpretacija do uništena i oskvrnjena . No, bitno je ličiti na nešto. Ili nekog. Ono što se ne traži je autorska kompetencija i vještina skladanja, umijeće sviranja, više i poglavito riječ je o divoti popjevanja.

Gotovo svaki Tv program ima svoj show za nove talente. I vidi slučajnosti, štoviše začuj čuda, svi izgledaju isto. Pardon, slično. Scenografije se i fontovi slova mijenjaju. I termin emitiranja. Da si baš ne zapišavaju dvorišta u utrkama za shareove, postotke i ostale tablice gledateljskog engagementa. I inih varijanti mjerkanja i pečatiranja “uspjeha”. Formalno. Sadržajno, neki novi klinci defiliraju pred stručnjacima i stućljacima, više-manje zvijezdama i više-manje javnim osobama koji ih komentiraju više ili manje pristojno i ohrabrujuće prošli neprošli. I tako u krugovima od eliminacije do kulminacije i pumpanja nepostojeće fascinacije. Sjajna paradigma sad već desetljećima. Jedino što natjecateljima nitko nije prišapnuo nema tu leba deco niti puta do superzvijezda, povijest je pokazala. Pitajte sve osim Natali Dizdar, ona je drugo.

Ove će godine u žiri sustavu RTL-a imati Tonća Huljića, Severinu, Niku Turković, Filip Miletić – a ka Severinin producent ocjenjivati tko je super. Talent. Ju huuuu. HTV Voice ekipa čeka smjenu generacija i potpisivanje menadžerskih ugovora s likovima s fino štucanim bradicama, a neznanim hit portfolijom, a na Novoj TV Maja se vratila, mužjaci su ostali isti. I oni su struka koja prepoznaju zvijezde i talente. Kriteriji nejasni, ali uglavnom još od Novkovića Seniora „moraju imati ono nešto“ i „pevati kao onaj netko“.

PR timovi vam žele reći da se upravo u njihovim subotama, nedjeljama i inim terminima našlo placa za najbolje i najdirljivije. Neće. Uglavnom, neće. Kao što nije dosad. Ali bit će gledano i lijepo ;).

Pop Cooltura: Sergej Trifunović: Državni neprijatelj broj 1, 2, 3, 4…nastavite niz

Pažnja kratko traje

Ono što nije lijepo u forsanju kulture imitata i već uskoro dvije dekade robovanja i silovanja konceptu, očito vrlo uspješnom tj. gledanom, predstavljanja kandidata pred žirijem u prvom krugu, pa preživljavanja njihovih stručnih ili tek komentara na račun da bi na kraju publika izglasala tko je taj ili ta. Jer su nekoliko puta lijepo pjevali tuđe i dokazivali kako znaju, umiju i mogu. Pjevati. Tuđe.

I pažnja će trajati koliko i sjećanje čovječjih ribica i interes površnih i nezainteresiranih medija. Dosadno. Koncentrični krugovi dosadno. Istovremeno, grakne se automatski na samu pomisao takeovera Umjetne Inteligencije kad joj se naredi buraz/sestro napiši de pjesmu kao Kendrick Lamar ili Kanye West. Severina ili Đole. Jer time se krade autorstvo i otima “duša” originalnim interpretima, ako već nisu autori. Ups.

Bilo jednom jedno pleme u Africi koje se nije dalo fotkati jer su držali po tradicijskom vjerovanju kako oni kojima se vide lica na fotografiji izgube dušu. Štuc. Analogije povežite sami. Hvala.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime