Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Andrea Botez i čarolija svijeta šaha

U svijetu gdje se često naglašava izgled u odnosu na talent, Andrea Botez preokreće narativ. Ona ne samo da izgleda sjajno, nego i pobjeđuje na šahovskoj ploči, rušeći stereotipe o današnjim mladim ljudima. Andrea je simbol mogućnosti, inteligencije i gracioznosti

Šah je svijet u kojem su strategija i predviđanje poteza protivnika oruđa za borbu. Poznajem malo ljudi koji su odlični šahisti, no privlači me svaka priča koja povezuje šah i (ne)uspjeh. To se dogodilo i sa serijom ‘Damin gambit’ (Netflix). Odgledala sam prvu sezonu za jedan vikend i sada čekam drugu sezonu. I to nije sve –  kako su  šah i šahistice današnja tema, nego nastavim, upozoravam na moguće spojlere, pa tko još nije gledao seriju, a planira, neka preskoči sljedeće redove.Ukratko, Beth Harmon, fiktivni lik i glavna protagonistica serije, je djevojčica koja šah uči u sirotištu u Kentuckyju 1950-ih godina, i to od domara sirotišta, gospodina Shaibela. Na putu do vrha, a to u prvoj sezoni serije znači  – do Rusije i igre protiv najboljih svjetskih šahista tog doba, Beth je predana i fokusirana samo na šah. Ok, i na suživot u društvu u kojem je ona crna ovca koja je zalutala u svijet pametnih i uspješnih muškaraca – šahista. Odbacivanje u očima tadašnje društvene mase – jer je eto drugačija i stvara nova pravila – Beth aktiviraju i brojne strahove i vlastite demone.

Možda čak i sami zaigrate šah

Ali, kao što glasi stara poslovica – gdje je svjetlo jako, tamo je i mrak jak – fiktivni lik Beth stvoren je upravo po tom obrascu kako bi u nama probudio iznimno suosjećanje. Osim toga, priča je pronašla plodno tlo u našim fantazijama i nadama da svatko može uspjeti ako se snažno fokusira na jedan cilj, te da ništa nije zauvijek zapisano u kamenu – uključujući i uvjerenje da su najbolji šahisti uvijek muškarci. Gledanost serije vjerno zrcali sklonost prema pričama koje ruše stereotipe, uz  popularizaciju šaha, kako među mladima, tako i među starijima.

U redu, to je fikcija, serija i Netflix. No, što se događa kada vas u stvarnom svijetu neka iznimno uspješna šahistica motivira da zavolite šah i igru strategija? Odgovor je jednostavan – počnete je pratiti na svim platformama i možda čak i sami zaigrate šah. Jedna od takvih utjecajnih osoba, posebno u svijetu mladih, je Andrea Botez, sestra Alexandre Botez. I Aleksandra je zanimljiva, moćna i utjecajna šahistica, no danas ću pisati o Andrei. Jer mi je zanimljiva njezina cjeloživotna težnja za izlaskom iz sestrine sjene. Alexandra, s naslovima državne prvakinje i titulom FIDE majstorice, postavila je visoke standarde, Andrea ih prati i – trudi se nadmašiti sestru.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Andrea Botez (@itsandreabotez)

Sestra uspješna šahistica

Andrea Botez je dakle kanadska šahistica, kreatorica digitalnog sadržaja, gejmerice, popularna streamerica, bavi se i sportom. Sa sestrom upravlja  Twitch kanalom BotezLive. Tamo možete na primjer slušati njezine savjete kako odigrati neku partiju. Kad smo već kod gledanja kako netko online igra neku igru, sjećam se vremena kada sam kritizirala nećake jer su kao mali satima gledali videe u kojima netko pokazuje kako on igra neku igru, sada sama sebe uhvatim kako pratim sestre Botez i njihove šahovske poteze. Online naravno.

Andrea je počela igrati šah zbog starije sestre Alexandre, koja je također uspješna šahistica. Šahu su ju počeli podučavati otac i Alexandra kad je imala šest godina. Prvo natjecanje u US Chess turnirima doživjela je već sa sedam godina, 2010. godine osvojila je naslov prvakinje Kanade u kategoriji djevojčica do 8 godina, a 2015. postala je prvakinja Britanske Kolumbije u ženskoj kategoriji. Iste godine, Andrea je trijumfirala i u kategoriji djevojčica do 14 godina na Susan Polgar National Openu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Alexandra Botez (@missbotez)

Andrea Botez preokreće narativ

No šahovski uspon nije stao na tome. Andrea je 2018. godine dostigla svoj najviši klasični FIDE rejting od 1773, a godinu dana kasnije, njen US Chess rejting dosegnuo je 1933. Na Chess.com, blitz rejting je u svibnju 2020. godine dosegnuo vrhunac od 2065, dok je njezin bullet rejting bio na najvišoj točki od 2164 u studenom 2020. Blitz rejting su bodovi koje igrač ima u brzopoteznoj (blitz) varijanti igranja šaha, bullet verzija igranja šaha je još brža od blitz verzije. S tim impresivnim brojkama, jasno je da su Andreine šahovske vještine sve bolje i bolje, a ona sve zanimljivija širokoj javnosti. Tako je primjerice partija šaha između Andree Botez i velemajstorice Dine Belenkaye u prosincu 2022. godine imala 300000 online gledatelja.

I to je samo jedan primjer. Osim klasičnog šaha, istražila je i šahovski boks, disciplinu koja kombinira borilačke vještine i šah. Što je ponovno nadopuna portfelja odnosno mamaca kojima privlači gledanost publike. No niti to nije sve. Njezin kvocijent inteligencije navodno premašuje 160, redovito sudjeluje u streamovima gdje igra šah, rješava zagonetke, razgovara i igra druge igre. Uspješna je po svim kriterijima koji su danas mnogim mladim ljudima važni. U svijetu gdje se često naglašava izgled u odnosu na talent, Andrea Botez preokreće narativ. Ona ne samo da izgleda sjajno, nego i pobjeđuje na šahovskoj ploči, rušeći stereotipe o današnjim mladim ljudima. Andrea je simbol mogućnosti, inteligencije i gracioznosti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Andrea Botez (@itsandreabotez)

 A ja, kada bih imala i najmanju moć utjecaja na neke buduće obrazovne kurikulume, uključila bih šahovske strategije kao dio nekog izbornog predmeta već od osnovne škole – jer postoji li bolja i zanimljivija platforma za razvijanje i brušenje  analitičkog razmišljanja od šaha?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime