Subota, 23 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: ‘Je ne sais quoi’ i lekcija o stilu Jane Birkin

Jane Birkin nas je naučila da je pravi stil više od markiranih torbi i dizajnerskih cipela. To je osjećaj udobnosti u svojoj koži, hrabrost da slijedimo svoje srce, bez obzira na to koliko je to nekonvencionalno, i sposobnost da ostanemo vjerni sebi

Postoji ta neka bezvremenska privlačnost Jane Birkin koja prkosi prolaznosti i kraju života. Kreativnost je rijetka sposobnost, pomalo nedostižna. A u njezino ime kao da je vječno utkana slika neiskvarene mlade djevojke u bijeloj haljini, “je ne sais quoi” stila. Bila je glumica, pjevačica, majka, aktivistkinja i iznad svega, ikona trajne elegancije, beskrajno privlačna bez trunke pretjeranosti.Birkin se prvi put probila na kulturnu scenu 1960-ih. Kao britanska glumica debitirala je u svijetu francuskog filma, osvajajući srca svojom svježom, opuštenom ljepotom i zavodljivom ranjivošću. U filmovima poput “Blow-Up” i “La Piscine,” izvedbe Jane Birkin imale su posebnu čaroliju. Imala je izuzetnu sposobnost očarati publiku suptilnom, ali opipljivom senzualnošću, otvarajući put za novu vrstu – dame.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Jane Birkin (@janebirkinoff)

 

Priča o Jane Birkin nije priča, ako se izostavi glazba. Njen odnos s francuskim tekstopiscem Sergeom Gainsbourgom bio je partnerstvo koje je rodilo brojne hitove. Njihov hit singl “Je t’aime… moi non plus,” objavljen 1969., bio je okružen kontroverzama zbog svoje eksplicitne senzualnosti, ali je unatoč tome napravio valove širom svijeta. Pamtimo ga ne samo kao pjesmu, već kao trenutak koji definira eru, kombinirajući romantiku, strast i tračak pobune.

Ona se usudila

Njezina glazbena karijera nije završila smrću Gainsbourga 1991. Nastavila je snimati i izvoditi glazbu, često izvodeći Gainsbourgeve pjesme na svojim koncertima. Njena glazba, ispunjena strastima, kontroverzama i nevjerojatnim talentom, odražavala je taj stil – autentična, nepretenciozna, ali uvijek fascinantna. I ona se usudila.

Kako je bila poznata po svojim nastupima na ekranu i u glazbi, Birkin je postala sinonim za modu. Njen ležerni, boemski stil oponašale su žene širom svijeta. Od traperica visokog struka i bijelih majica do ikonične košaraste torbe, njen pristup modi bio je pristupačan i opušten, čineći je modnom ikonom za sve uzraste.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Jane Birkin (@jane.birkin)

Jedan od detalja vezanih uz Jane Birkin, a koji ne smijem izostaviti je, bez sumnje, torba Hermès Birkin. Ovaj luksuzni modni dodatak postao je jedan od najpoznatijih i najtraženijih na svijetu, a svoje ime dobio je upravo po Jane Birkin. Priča iza torbe započela je 1983. godine, kada se Jane slučajno srela s Jean-Louis Dumasom, izvršnim direktorom Hermèsa, na letu iz Pariza za London. Tijekom leta, Jane je imala problema s pakiranjem stvari u  ručnu torbu, što je privuklo Dumasovu pažnju. Kroz razgovor, Jane je zaželjela torbu koja bi bila dovoljno prostrana za sve njezine stvari, ali istovremeno elegantna i praktična. Inspiriran njenom željom, Dumas je napravio torbu, točno prema želji. Rezultat je bio Hermès Birkin torba, koja se od tada etablirala kao simbol luksuza i elegancije, s cijenama koje seže u desetke pa čak i stotine tisuća dolara.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by When you see something you love ☘️ (@whenyouseesomethingyoulove)

Oličenje moderne žene

Sve u svemu, na mnogo načina, Jane Birkin bila je i ostaje oličenje moderne žene: snažno neovisna, stilizirana, talentirana i ne boji se koristiti svoj glas. Unatoč svojim brojnim ulogama – muza, majka, glumica, pjevačica, modna ikona – njen šarm i privlačnost leže u njenoj autentičnosti. Birkin je pritom bila i snažna zagovornica raznih humanitarnih tema, poput svijesti o AIDS-u i prava izbjeglica.

Dok sam razmišljala o Jane, zapitala sam se: Zašto mi se čini da je, u ovom svijetu gdje su brzi trendovi i instant gratifikacija norma, neuhvatljiva ta jednostavnost i bezbrižnost koju je Jane tako lako utjelovila? Možda je tajna u ‘je ne sais quoi’ – toj neopisivoj kvaliteti koju je Jane imala u izobilju. Možda je to sposobnost da se izgleda i osjeća dobro bez potrebe da se prati svaki novi trend. Ili možda, kao i kod mnogih stvari u životu, nije stvar u odjeći koju nosimo, već u načinu na koji je nosimo. Jane Birkin nas je naučila da je pravi stil više od markiranih torbi i dizajnerskih cipela. To je osjećaj udobnosti u svojoj koži, hrabrost da slijedimo svoje srce, bez obzira na to koliko je to nekonvencionalno, i sposobnost da ostanemo vjerni sebi – bili mi na ulicama Pariza, između nebodera New Yorka, ili Zagreba. Na kraju, Jane je, iznad svega, bila žena koja je znala tko je. Zapravo je to bit života.

Naslovna fotografija: YouTube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime