Petak, 19 srpnja, 2024

Mixer jednog imidža: Amber vs. Johnny i opsceno buljenje u bizaran raspad tuđe intime

Čini se da su u današnje vrijeme jadnost, bizarnost, sirova surovost i unižavanje svake vrijednosti i ljudske kvalitete najprodavanija roba na tržištu pažnje. Ali, što to zapravo govori o nama? I što može mlada osoba naučiti od takvih sadržaja, osim eventualno potku - razvali brate na najjače, pa će biti pažnje, lajkova i para. Jadno...

U zadnje vrijeme sve češće osjećam kao da se diskurs Zadruge uvukao u sve pore današnjeg globalnog društva. Za one koji slučajno nisu čuli za Zadrugu (iako sumnjam da je takvih u velikom broju), to je kontroverzan srpski reality show, poznat na primjer po brutalnom međusobnom vrijeđanju, nasilju i seksu pred kamerama.Te kojekakve više i manje bizarne aktivnosti privlače iz sezone u sezonu milijune diljem regije. Kod nas je navodno također golema gledanost. Dakle, iz dana u dan milijuni gledatelja stoje (metaforički) pred raznim ekranima i stalkaju bizarne i brutalne međuljudske odnose, vrijeđanje, razne vrste nasilja i iskorištavanja ljudskih slabosti. Ali, kao u onoj reklami – ali to nije sve… Da je barem samo do utjecaja jezika i akcija Zadrugara na umove mladih i onih malo starijih.

Udbašenković i Kremljenko

Iz dana u dan postaje sve jasnije da su i predsjednik te premijer shvatili kako bizarna uporaba riječi, odnosno neprimjereno vrijeđanje sukladno poziciji, privlači pažnju pa tako producira i stabilnu popularnost. Pa se oni tako na javnoj pozornici časte kojekakvim optužbama, figurativno zamotanima u metonimijske nadimke, poput onih koje sigurno svi već znate – Udbašenković i Kremljenko. Dakle, jednog dana pričat ćemo potomcima o javnoj komunikaciji u Hrvata u kojoj se predsjednik i premijer i/ili njihovi timovi gađaju optužbama o laganju, vrijeđanju, licemjernosti. I to ne prikriveno, što bismo očekivali od diplomacije, nego jasno i strasno, a po potrebu se uprizori i kultura otkazivanja (eng. cancel culture), poznata do sada uglavnom iz svijeta showbiza.

Bizarnost u odabiru sadržaja

No, čini se da je to sada u modi. Očito je došlo doba u kojem je bizarno novo normalno. I nakon ovog uvoda, vjerujem da nikoga ne čudi da je katkad recept za vidljivost, pa tako i uspjeh danas – bizarnost u odabiru sadržaja.

Sada bismo mogli tu bizarnost kao strategiju uokviravanja sadržaja (lajkabilnog sadržaja) prebaciti na aktulne teme, i to na silni interes portala diljem svijeta za izvještavanje o slučaju Amber Heard versus Johnny Depp. Jer se gotovo svaki portal makar donekle okrznuo o njihovu priču. Zašto? Jer je sadržaj iznesen upravo po receptu – što jadnije, to privlačnije masama.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Amber Heard VS Johnny Depp (@heard.vs.depp)

Ljudska pažnja se danas izgleda pali na vrijeđanje i to bizarno vrijeđanje, pa naslovi / hashtagovi kao putovi do sadržaja koji garantirano sadrže iskorištavanje, laganje, agresiju, licemjerstva postaju staze vlastitog eskapizma, pa time i ugode.

Dakle, htjeli – ne htjeli, na većini portala koje ste otvorili vjerojatno ste naišli na barem jedan tekst o raspadu odnosa između Amber Heard i Johnnyja Deppa. Saznali smo tako da su se njih dvoje upoznali na setu filma “Portorikanske noći: dnevnik opijanja” (“Rum Diary”), a veza je prerasla u brak. Vjenčanje Amber Heard i Johnnyja Deppa održano je u veljači 2015., u uskom krugu. Najprije su održali ceremoniju u njezinoj vili u Los Angelesu, potom su otišli na Bahame (Depp je tamo vlasnik jednog otoka). Depp je te davne i idilične 2015. godine bio ludo zaljubljen u Amber, barem je tako rekao jedan njegov prijatelj i glumac za američki magazin People.

U maniri prave žrtve…

No, idilična priča je godinu dana kasnije doživjela zaokret, i to u svibnju 2016. Ni manje ni više, Amber je tada podnijela zahtjev za razvod, navodeći “nepomirljive razlike” kao razlog. Čak je i isposlovala zabranu pristupa Deppa zbog optužbe za zlostavljanje pod utjecajem droga i alkohola. U maniri prave žrtve, Heard je potom na Vrhovni sud u Los Angelesom došla s modricom na oku, koja je prema njezinoj tvrdnji nastala uslijed Johnnyjevog bacanja mobitelom. Ovdje ne ulazim u to tko je od njih bio više ili manje nasilan, nego samo navodim nekoliko detalja iz te priče.

Tu su parnicu završili tako da je Depp pristao platiti sedam milijuna dolara za odštetu, a ona je obećala uplatiti potom taj iznos u dobrotvorne svrhe. Je li – ne zna se, kolaju tračevi da možda je, ali možda i nije. Da skratim. Službeni razvod para uslijedio je 2017. godine, a kako njihova priča ne bi otišla u ropotarnicu prošlosti, Amber je u prosincu 2018., objavila esej o nasilju i zlostavljanju žena u Washington Postu. U tom je tekstu istaknula sliku sebe kao žrtve obiteljskog nasilja. Nije navela ime zlostavljača, no svima je bilo jasno u koga je uperen prst.

Potom je Depp tužio Heard za klevetu, tražeći kao odštetu 50 milijuna. Heard nije uspjela odbaciti tužbu, no u konačnici, sada ona od njega traži 100 milijuna odštete (stern.de). Proces je na sudu u Fairfaxu u Virginiji započeo 12. travnja i očekuje se da će trajati oko šest tjedana. U svakom slučaju, puno događa iz njihove priče ne stane u tekst, a ovih nekoliko je tu samo radi okvira unutar kojeg se kreira sadržaj – za medije i publiku.  Ako vas zanima, sve detalje iz sudnice možete i live pratiti na YouTube kanalu.

U maniri mitskog varalice…

Prema Deppu, Amber je u maniri mitskog varalice uprizorila lik zlostavljane žene ne bi li posljedično ugrozila njegovu karijeru i ugled. Svjedočanstvo Amber Heard još nismo čuli, no vjerujem da će to svjedočenje pokušati fiksirati sliku Deppa u ruhu figure iz mračnog drugog svijeta pred sudom javnosti. I to je to, njihov mrak, mržnja, ali i očita potreba za reflektorima o brutalnim novčanim iznosima nisu ni na koji način uzor ikome. Ako zanemarimo sve brutalne i bizarne detalje iz tog odnosa, taj odnos je ekscesan, agresivan te toksičan. U javnom iznošenju svih tih detalja nema ništa niti poučnoga niti dobroga, samo jedan mračni spektakl koji vjerojatno upravo zbog svog mraka privlači toliku pažnju.

Dvoje slavnih i poznatih ljudi je tako zamijenilo krevet bojnim poljem, na kojem se pred masovnom publikom nemilice gađaju najjačom artiljerijom, jer – što jadnije, to privlačnije. A tužna istina je da zapravo mi kao publika,  otvaramo i klikćemo na takve i ine skandalozne sadržaje, paralelno propagirajući svoje stavove o tome kako o takvim likovima više nećemo čitati, a čitamo i dalje. Što više skandala i jadnosti, to više klikova.

Ispada da su u današnje vrijeme jadnost, bizarnost, sirova surovost i unižavanje svake vrijednosti i ljudske kvalitete najprodavanija roba na tržištu pažnje. I sve ok, tako je kako je, no što to zapravo govori o nama? I što može mlada osoba naučiti od takvih sadržaja, osim eventualno potku – razvali brate na najjače, pa će biti pažnje, lajkova i para. Jadno.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime