Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Gutačica dijamanata Joan Hannington ili I am What I am

Unatoč obijesti bogatstva i glamura, dijamanti su ostali njena najveća ljubav i patnja. Isto tako i djeca. Motivirana svojom željom da brine i o kćeri, Joan je ušla u uzbudljivi svijet kriminala ciljajući bolji život

Jedva čekam seriju o Joan Hannington, ‘The Godmother’, kako su je zvali u Londonu 80-ih godina. Radi se o priči žene koja je ostvarila svoj dječji san o ogromnom bogatstvu i moći. Doduše na ilegalan način. Što je poželjela, to je i postala – glamurozna, bogata, moćna i poznata kradljivica dijamanata. Evo i kako. Neobičan put od velikih uspona i padova započela je s 13 godina kada je napustila školu bez ikakvih kvalifikacija. Udala se s 17 godina za Raya Paveya, ljubitelja sumnjivih poslova, koji je završio u zatvoru dok je njihova kći Debby imala četiri godine. Uslijedio je raspad obitelji: Ray u zatvoru, Debby u udomiteljskoj obitelji, a Joan je dobila policijsku kaznu zbog krađe automobila kojim je htjela posjetiti kćer.Kako bi ponovno izgradila svoj život, prvo je radila u prodaji, a zatim je s lažnom preporukom dobila posao u ekskluzivnoj draguljarnici u londonskom West Endu. I tamo je počeo uspon ka neviđenom bogatstvu. Ilegalan. Jednog dana, na zahtjev šefa, otišla je do sefa u stražnjem dijelu dućana kako bi pokupila rasute dijamante. I, da skratim priču – kamere u tom dijelu dućana nisu radile, što se pokazalo kao dobra prilika za krađu. Pomišljeno, učinjeno. Zgrabila je šaku dijamanta i progutala ih. Zvuči nevjerojatno, ali na taj je način uspjela. Pritom navodno nitko nije evidentirao krađu, a ona je uspjela dalje preprodati ukradeno blago preko sumnjivih draguljara. Naravno tu nije stala, no taj dio gledamo u seriji.

Početak karijere

Tu je počela njezina karijera u kriminalu, glamuru i prevarama. Nekoliko tjedana nakon početka „vlastite karijere prevara“, upoznala je Ronalda Thomasa Hanningtona, zvanog Benny, trgovca antikvitetima i poznatog lopova. Zaljubili su se, a on je ubrzo preselio u njezin stan. Benny je bio 17 godina stariji, iskusan u svijetu raznih transakcija, uputio ju Joan u svijet aukcija, naučio ju je razlikovati krivotvorine od originala, a ona je sve vještije varala i s čekovima – kupila bi ukradenu čekovnu knjižicu, a potom s njom otišla na sajam. Mijenjala je izgled, govor pretvarajući se u različite osobe.

I sve je to radila uspješno, no nikako se nije mogla riješiti privlačnosti prve ljubavi – dijamanata. U konačnici, diamonds are a girl’s best friend. Nisu li? A u njenom slučaju oni su bili meta njezinih vještina prevara, ali i želučanih performansi, jer dijamante i prstene je primjerice trebalo moći progutati.  I magnet požude. No nikad se nije smatrala pravim lopovom. Kao Robin Hood, krala je od bogatih kako bi dala siromašnima – sebi i svojoj traumi siromaštva koja ju je oblikovala – “Nikad se nisam osjećala krivom zbog onoga što sam radila. Znala sam da su dragulji i antikviteti osigurani i krala sam samo od ljudi koji su si to mogli priuštiti. Mislim da nije u redu opljačkati ranjivu staricu,“ rekla je Joan. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hannington Joan (@joan_hannington)

Provela je i vrijeme u zatvoru 

Svakodnevno je išla frizeru, nosila dizajnersku odjeću, Cartier satove, zlato, vozila Ferrari i Jaguar. Bogatstvo joj je dakle omogućilo ogromnu (kupovnu) moć, ali i (životnu) nemoć – pa je tako jednom je uhićena zbog prevare s čekovima te potom provela 30 mjeseci u ženskom zatvoru Holloway. Nakon izlaska, uspješno je dobila posao voditeljice ekskluzivne draguljarnice. Zaposlili su je bez provjere referenci, impresionirani njezinim izgledom i znanjem. Nije im otkrila svoju kriminalnu prošlost. Naravno. No ona je nastavila gutati – odnosno krasti dijamante. Sve dok sa suprugom nije osmislila plan krađe nakita vrijednog 7 milijuna funti iz trgovine, koji je potom propao jer je nešto iz plana odradila krivo. Neću sada o detaljima, vjerujem da su to ključne scene i iz serije. Srećom, inače bi ih gotovo sigurno uhitili.

S 30 godina rodila je Bennyja Jr. i počela gubiti interes za kriminal. Nakon smrti supruga (Benny je umro u pokušaju podmetanja požara) postala je udovica s malim sinom i odlučila započeti novi život, uživajući u hobijima i renoviranju kuća. Unatoč obijesti bogatstva i glamura, dijamanti su ostali njena najveća ljubav i patnja. Isto tako i djeca. Motivirana svojom željom da brine i o kćeri, Joan je ušla u uzbudljivi svijet kriminala ciljajući bolji život. Nije joj uspjelo, s Debby je ostvarila minimalno kontakta. Unatoč tome, nije osjećala krivnju za svoje zločine, vidjevši se kao poslovnu ženu i majku koja je radila sve za dobrobit svoje obitelji. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ladies of Winterfell (@ladiesofwinterfell)

Priča o uspjehu i padu

Priča o Joan, kako je prikazana u njenoj autobiografiji “I Am What I Am”, predstavlja zanimljiv narativ o transformaciji i prkosu. Na početku života, negdje s četiri godine upoznala je svoju kumu Eloise koja je za nju tada bila najglamuroznija žena na svijetu. Živopisan opis njezine kume Eloise, kao utjelovljenja bogatstva i glamura, s kosom boje bakra, crvenim ružem i visokim petama, zajedno sa simboličnim darom narukvice sa sjajnim staklenim kamenčićem, postavlja dramatičnu pozadinu, ali i motivaciju za Joanin život. To je priča o životu i kršenju pravila te ilegalnom stvaranju bogatstva. Ali i priča o meteorskom usponu od sitne prijestupnice do jedne od najuspješnijih britanskih kradljivica dijamanata. Unatoč svemu, Joan je uspjela doći do života ispunjenog spokojem i slobodom.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime