Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Mixer jednog imidža: Damiano David – lučonoša novog vremena

Damiano na svoj način utjelovljuje jedinstvo suprotnosti. Muškarac koji je i uglađen stanovnik Rima i biće potpuno lišeno normi odijevanja, a pomalo i ponašanja. Kao takav, originalno je uprizorenje seksualno privlačnog mitskog varalice

“Dugo se nije pojavio netko tako svoj i s toliko stila”, kaže mi prijateljica nakon Eurovizije. “Pritom je još ovaj glavni (Damiano David) prezgodan. Pogledaj i tekst, sve je drugačije. Publika ih je dovela do pobjede”, nastavlja ona. Nakon “sto godina” to je bila prva Eurovizija koju je u cijelosti pogledala, i to doduše zbog izolacije.Ja nisam, ali mi je u tom trenutku zazvonilo da sam negdje pročitala kako je taj glavni (prezgodan) “šmrkao” i to taman prije proglašenja pobjednika. “Ma nije lud da je šmrkao pred milijunskim auditorijem”, poklapa me gotovo u istom trenu ona.

Kako to izgleda kad prihvatimo svoju “sjenu” i dostignemo autentičnost

Damiano David je u međuvremenu pristao na testiranje na drogu, potom je uslijedila i službena izjava organizatora – test na droge frontmena Måneskina je negativan. Prijateljica je, kao i uvijek, bila u pravu. 
U svakom slučaju, htjela ne htjela, nakon površnog pogleda na naslove na portalima koji su svi u stilu od “Novi seks-simbol” do “Tko je 22-godišnji pobjednik Eurovizije koji je zaludio žene”, preostalo mi je samo pogledati snimku. I posložiti svoj imidž-puzzle od onoga što sam pronašla guglajući.
Ukratko – uprizorenje kombinacija fotki uzornog mladića u bijeloj košulji i trapericama do fotki (raz)otkrivenog (donekle i doslovno) seks simbola koji neumoljivo privlači pozornost svojom energijom. Za njega kažu da danas ima stil koji objedinjuje “svjetlo i sjenu”, grleći pritom metaforički onu mračnu nagonsku stranu koju svi imamo, onako u maniri ljepotice i zvijeri u jednoj osobi.
Damiano je svojom javnom pojavom zapravo uprizorio kako to izgleda kad prihvatimo svoju “sjenu” i dostignemo autentičnost, onako kako je tumači Carl Gustav Jung.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Damiano David/Måneskin (@ykaaar)

Neki se jednostavno ne mogu nositi s “toliko slobode”

U Jungovom tumačenju, sjena je dio nas koji vješto maskiramo u uglađene slike sebe prema očekivanjima društva u kojem živimo. Nešto poput skladišta u koje čovjek sprema dijelove sebe koje poriče i koje društvo ne odobrava. Prema Kantu (2015) najvažniji susret sa samim sobom je onaj susret sa svojom Sjenom. Nakon što padnu sva ograničenja okova ega i svjetlo prigrli sjenu, postajemo autentična verzija svog života.
I briga nas tko će što komentirati. Ne mislim pritom da se sada svi trebamo prikazivati u kojekakvim ludim scenarijima pred reflektorima javnosti, no magnetičnost i privlačnost Damiana je dokaz da je njemu uspjelo prigrliti svoju sjenu. Autentičnost je magnetična, erotična i nemjerljiva s
wanna be verzijama tuđih očekivanja. Posljedica uprizorenja nalik Damianovom je – ili vas poput magneta navuče na svoju energiju ili ga hejtate. Istina, ne mora vam se sviđati, no jednako tako, čini mi se da se neki jednostavno ne mogu nositi s “toliko slobode”. 

Dopustio je svim dijelovima sebe da postoje

Što je sve prethodilo njegovoj transformaciji danas možemo samo nagađati. Ono što vidimo je da je on danas dopustio svim dijelovima sebe da postoje. Barem u javnim nastupima u kojima pleše oko šipke u visokim crnim čizmama, lateks kratkim hlačama i lancima na prsima. Euroviziju je “odradio” u štiklama.
I ostali iz benda slijede njegov osebujan stil, eurovizijski stil su “začinili” primjerice lakiranim noktima, šminkom i naušnicama.
Jesu li njegovi nastupi, pa tako i eurovizijski, zadnja faza preobrazbe sjene u svjetlo uz status “najpoželjnijeg seks-simbola”, pokazat će vrijeme, no vjerujem da bi mu Jung sada dobacio “sjedi, pet!”.
No, kako je sve počelo i tko je zapravo band Måneskin koji trenutačno na Instagramu ima 2,4 milijuna pratitelja? Bend je nastao 2016. godine, zahvaljujući prijateljstvu u gimnazijskim danima. Ime je osmislila basistica Victoria De Angelis, napola Dankinja, a napola Talijanka. Ime Måneskin joj je zvučalo jednostavno lijepo. Nakon što su osnovali bend, prvo su sudjelovali u školskom natjecanju i pobijedili. Potom su počeli nastupati u lokalnim kafićima te na ulicama Rima. Godinu dana kasnije pojavili su se u talijanskoj verziji X-Factora i završili na drugom mjestu. Nema tko tada već nije primijetio vitkog i našminkanog frontmena gruba i jaka glasa, ludo odjevenog u visokim potpeticama.

Pozornica – prirodno stanje bivanja

Pozornica mu je već tada bila prirodno stanje bivanja, gotovo kao da je logičan produžetak poznate rimske ulice Via del Corso. Iako su mnogi tada za njih predviđali tron, i drugo mjesto u tom showu bila je potvrda da je Damiano nevjerojatna kombinacija mističnog buntovnika i provokatora koji privlači pozornost, kako publike, tako i medija. Pa onda valjda i profita. Inače, neki članovi benda su za sebe rekli da su biseksualni, dok je Damiano naglasio da je hetero. Ne krije niti zaručnicu, Giorgiju Soleri, s kojom nakon četiri godine veze planira brak. 
U svakom slučaju, koncerti su im (doduše prije pandemije) bili rasprodani, jednaka je pomama bila i za albumima. Proljetos su sudjelovali i na glazbenom festivalu u Sanremu,  naravno pobijedili i to s pjesmom “Zitti e buoni”. 

Originalno je uprizorenje seksualno privlačnog mitskog varalice

Od uličnog banda u Rimu do seks simbola u naslovima europskih portala – otprilike bismo mogli sažeti njegovu/njihovu transformaciju. Damiano na svoj način utjelovljuje jedinstvo suprotnosti. Muškarac koji je i uglađen stanovnik Rima i biće potpuno lišeno normi odijevanja, a pomalo i ponašanja.
Kao takav, originalno je uprizorenje seksualno privlačnog mitskog varalice.
U mitologiji, varalica ima ulogu narušavanja i podrivanja društvenih i kulturnih normi, i to na neki svoj osebujan način, a sve samo kako bi nam privukao pozornost i otvorio oči, a i svijest koliko je moguće (Guenther, 2005).
Novine
La Repubblica pišu da trijumf Måneskina nosi jasnu poruku: “Ništa više ne može biti kao prije pandemije.” Ovo je glas nove generacije, “Next Gen” generacije koja je nekonformistička i s prirodno europskom osobnošću. Njihov glas je danas sve jači. Lockdown je (bio) shutdown snova – svojevrstan test za te nove generacije. Damiano i njegov Måneskin uprizoruju se tako u maniri vitezova novog vremena. 

Je li La Republica točno opisala nijansu vremena koje je pred nama, vidjet ćemo. No, ako su Damiano i njegov Måneskin lučonoše tog vremena, pred nama je razdoblje individualne slobode dijametralno suprotno grupno-nacionalnim pandemijskim okovima. 

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Mixer jednog imidža: Jeff Bezos – ‘Ono smo što odabiremo biti’

Dok je gradio Amazon u jednu od najcjenjenijih svjetskih tvrtki, Jeff Bezos je stvorio reputaciju briljantnog, ali tajanstvenog i hladnokrvnog korporacijskog titana. Pritom se uz utjecaj i moć, nerijetko u medijima spominju i loši radni uvjeti za njegove zaposlenike

Mixer jednog imidža: Kako ostati #normalan u doba političkih podjela

Jesu li binarne opozicije i vaša odluka ili se za nepredvidljiva vremena spremate sakupljajući različita iskustva, ispitujući različite stavove? Makar virtualno, trenutno. Jer #pandemija. Razmišljate li ikada o krugovima u kojima živite? I ima li ičega izvan njih? Ičega vrijednog razumijevanja

Mixer jednog imidža: Lizzo – radikalno svoja oversize pop zvijezda novog doba 

U svijetu krojenom prema Instagram filterima, Lizzo tako pjesmama i nastupima gura promjenu i prihvaćanje sebe. Onako u maniri "selp-help mantre - zaljubite se u sebe"

Mixer jednog imidža: Mona Lisa – osmijeh koji vrijedi milijune, a skriva mračno doba za žene  

Predsjedničke retoričke akrobacije u obliku pokušaja da ga percipiramo kao autoriteta koji "zna kako promatrati" i sukladno tome izgovarati stavove, motivirale su me na istraživanje priča u pozadini slavnih žena, čiji osmijeh možda vrijedi milijune, ali iza sebe krije nemoć doba u kojem su živjele ili žive danas

Povezano

Mixer jednog imidža: Olivera Ćirković – od kriminala do najbolje verzije sebe

Iako je rekla da zatvor od većine ljudi napravi gore osobe, ona je odlučila da niti tamo neće biti žrtva. Pobijedila je vrijeme u zatvoru radeći, a za život je kroz praksu naučila jednu od najvažnijih pouka: za životne pobjede ključna je jedino i samo volja. Tamo gdje je volja, tamo je sve moguće

Mixer jednog imidža: Pokvarene djevojke iz Kine i fikcija o homoseksualnoj ljubavi

Priča ima elemente mitologije, fantastike i kineske kulture, a istražuje teme poput prijateljstva, ljubavi, izdaje, prihvaćanja i iskupljenja. Veza između Xie Liana i Hua Chenga je glavni sukus radnje, homoseksualnost se prikazuje kao prirodna ljubavna veza između dva lika koji se međusobno poštuju i podržavaju

Mixer jednog imdiža: Marija Jurić Zagorka – priča o Ženi za Dan žena

Na svoj se je način definirala kao žena, opis je stvorila pod vlastitim uvjetima, tapkajući u mrklom mraku tadašnjeg patrijahata. Nije bilo šanse da ju poraze u intelektualnom mačevanju koje je savladala tapkanjem u mraku. Nije imala niti uzore u koje se mogla ugledati, osim nje, u redakciji nije bilo novinarki

Mixer jednog imidža: Rita Hayworth i život u sjeni destrukcije nasilnih muškaraca

Rita nije samo upisala novo značenje fatalne žene u svom dobu. Danas, kad živimo u narcisoidnom dobu u kojem se nameću portreti s filterima savršenih prikaza života i moći, njezina priča možda nekome može pokazati koliko su unutarnji identiteti zapravo udaljeni o blještave vanjštine i dominacije

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime