Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Lizzo – radikalno svoja oversize pop zvijezda novog doba 

U svijetu krojenom prema Instagram filterima, Lizzo tako pjesmama i nastupima gura promjenu i prihvaćanje sebe. Onako u maniri "selp-help mantre - zaljubite se u sebe"

Tko je Lizzo? Potpuno nesputana oversize Afroamerikanka koju jedni obožavaju, drugi joj se zgražavaju. Prema portalu Celebrity Net Worth, Lizzo danas vrijedi 10 milijuna dolara, a i na Instagramu ima 10 milijuna pratitelja – 10 milijuna kako god da se mjeri.  U svijetu krojenom prema Instagram filterima, Lizzo tako pjesmama i nastupima gura promjenu i prihvaćanje sebe. Onako u maniri “selp-help mantre – zaljubite se u sebe”.

Megazvijezda koja radi sve što je volja

“Želim da žene koje izgledaju poput mene (op. a. 140 kg) osjećaju ponos. “Volim svoje tijelo, i neovisno iz kojeg kuta me snimaju, ono je je**no lijepo”, rekla je Lizzo u intervjuu za Vogue 2017. Lizzo zapravo živi taj brend nove vrste pop zvijezde koja s lakoćom živi, uživa i pritom “miksa” muziku i žanrove.
Sad kad je megazvijezda, sve što radi je vijest – posebno njezina sklonost objavljivanju golišavih fotografija, što čini često i s velikim entuzijazmom.
“Upravo sam napravila DNK test – ispostavilo se da sam 100% ta kuja”, citat je iz Lizzina hita br. 1 “Truth Hurts”. “Bitch” koja se u džungli savršenih, ne libi biti “nesavršeno svoja” i pritom pokazati sve svoje adute – i to doslovno. I boli je briga što tko misli o tome.
“Mislim da je zdravo imati odnos sa svojim golim tijelom, čak i ako ga nikad nitko ne vidi”, kaže ona. “Ali uvijek sam osjećala potrebu da to podijelim.” 

Lizzo je sve što želite da ona bude: glasna, zabavna, sparkle…

Iako se možda čini da Lizzo danas “ispada iz paštete”, ona je zapravo prisutna na pozornici barem posljednjih 10-ak godina. Rođena kao Melissa Jefferson iz Detroita, Lizzo je flautistica koja svira flautu na bini u bodiju i reperica koja miksa žanrove nevjerojatnom lakoćom.
Lizzo je inače kombinacija ranog nadimka, Lisse i pjesme Jay-Z-a “Izzo”. Kaže za sebe da su je od djetinjstva smatrali “drugačijom”, jedino što to tada nije bio kompliment, a bome nije niti privlačilo obožavatelje. Lizzo je sve što želite da ona bude: glasna, zabavna,
sparkle, a njezine hitove “Juice”, “Truth Hurts” i “Cuz I Love You” danas znaju gotovo svi – ili su barem čuli za njih.

Zabavljačica godine po izboru TIME-a 2019.

TIME ju je 2019. godine proglasio zabavljačicom godine. Prošle godine (2020.) imala je osam nominacija za nagradu Grammy, osvojila je tri (pop solo nastup; tradicionalni r&b nastup; urbani suvremeni album).
Iako u nominacije za Grammy ulaze samo nedavne pjesme, Lizzo je svoje mjesto na
celebrity-pozornici našla upravo zbog “Truth Hurts”, dvije godine staroj pjesmi koja se pojavila u Netflixovoj romantičnoj komediji “Something Great” (2019).
“Slučajnost” u odabiru redateljice i let prema zvijezdama: “Uvijek sam htjela da dijelovi filma mogu živjeti svoj ‘samostalan život’, izvan filma”, kaže redateljica i spisateljica filma Jennifer Kaytin Robinson, koja je Lizzo prvi put čula 2016. godine. Inspirirana pjesmom ‘Tiny Dancer’ u filmu Almost Famous, u ovom je filmu odabrala ‘Truth Hurts’ za takvu scenu. Film i scena u kojoj glumice Gina Rodriguez i DeWanda Wise plešu na tu pjesmu i ostalo je već postalo ‘povijest’ uspjeha. Zahvaljujući filmu – jako brzo je krenulo ‘ludilo’ oko pjesme – ‘eksplodirala’ je na Shazamovim i iTunesovim ljestvicama dok se vrtila po društvenim mrežama.
Prvi album ‘Lizzobangers’ izdala je još doduše 2013. godine, no “Truth Hurts” i film su označili “point of no return”. 

Od beskućnice do superzvijzde

A početak nije bio lagan. Lizzina priča je zapravo jednako izvanredna i radikalna kao i njezin zvjezdani uspon. Nakon smrti njezina oca Michaela koji je preminuo kada je još studirala, Lizzo je živjela u autu i pokušavala se probiti na glazbenoj sceni kao reperica. Godine sumnje u sebe i borbe, a onda nagli skok u visine i to pjesmom “Truth Hurts”, koja čak nije bila niti na novom albumu.
“Bila je to prva pjesma koja je bila poput: “opa, ovo je super pjesma”, rekla je Lizzo. “Većina mojih rap pjesama bila je tako lirično sferična, znate?”

Lizzo doista predstavlja nešto novo. Njezin je zvuk  pozitivan i nevjerojatno dopadljiv: sinteza popa, rapa i R&B-a, s oštrim udicama koje kao da se zabiju u mozak i ne izlaze od tamo.
Tekstovi su smiješni, zabavni, nepristojni, površno duboki – neki manifest na krilima
selp-helpa koji odzvanja mantrom “odbacite sve što vas sputava i postanite svoj najveći obožavatelj”. Oni koji su bili na njezinom koncertu kažu da je to kao da u crkvi stojite hipnotizirani pred nekim propovjednikom koji sretno živi u oversized crnom tijelu, a čija je jedina misija pokazati vam kako da prihvatite sebe i pritom se tako dobro zabavite.

“Boli me briga kako izgledam, sebi sam super”

A ona je u tome uspjela i doslovno uprizorila arhetipsko putovanje od trnja do zvijezda – ili u njezinom slučaju, od žene koja se probija na sceni spavajući u autu do svjetske slave i milijuna. 31. prosinca 2018. Lizzo je odlučila da za 2019. ne treba donositi nikakve novogodišnje odluke. Ostvarila je sve što je željela. Snimala je pjesme koje je voljela, a emisije su joj bile rasprodane.
“Na turneji sam zaradila milijun dolara. Mogla sam svoje prijatelje staviti na svoju platnu listu”, rekla je u jednom intervjuu. U konačnici, u svijetu koji je skrojen prema mjerilu savršenosti – što tijela, što nastupa, Lizzo je radikalno svoja i radikalno genijalna. 

“Boli me briga kako izgledam, sebi sam super”, moram priznati da mi je to top privlačna “mantra” u danima PMS-a i prejedanja do iznemoglosti. Ako i pomislim tada (a ne prestajem to misliti) da sam odvratno debela gutajući zadnju kockicu ogromne čokolade, samo pogled na njezine fotke na Instagramu mi izmami osmijeh na lice.

Ono – briga je, žena uživa u svom tijelu. Uz nategnute savršeno namještene poze kojekakvih “savršenih instagramuša”/lovkinja na pratitelje, Lizzo je kao slon u staklarni i baš je briga zbog toga.

Foto: @lizzobeeating

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime