Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Jennifer Aniston: 53-godišnja žena i ne-majka

Ima li žena uistinu 'pravo na izbor' bez da ju se etiketira? Naslovna priča časopisa Allure opremljena je fotografijama na kojima je Jennifer Aniston retuširana i to skoro do granice neprepoznatljivosti. Savršena ljepota tako valjda treba poslužiti kao neka kompenzacija. I to potvrđuje tužnu istinu da se ženi stalno oduzima kontrola nad time kako ona želi da je svijet vidi

Prije šest godina, Jenniffer Aniston je u podužem eseju za Huffpost odlučila stati na kraj onima koji pričaju priče o njoj kao o (ne)podobnoj majci i supruzi. Odlučila je javno izreći svoj stav, nadajući da će time ušutkati (ne)sretne dušebrižnike. “… kompletne smo sa ili bez partnera, sa ili bez djeteta. (…) Donesimo tu odluku za sebe i za mlade žene u ovom svijetu koje nas gledaju kao primjer. Donesimo tu odluku svjesno, izvan tabloidne buke. Ne moramo biti udane ili majke kako bismo bile potpune. (…) napisala je tada. U to su se vrijeme tabloidi intenzivno bavili njezinim životom, odnosno informacijom je li konačno i ona trudna.Danas, šest godina kasnije, u intervjuu za Allure Jennifer Aniston je odlučila svima ispričati neke detalje u pozadini njezina “ne-majčinstva”. Čitajući intervju, prvo sam pomislila – ok, ovo je hrabro da tako otvoreno govori o svojoj patnji, ali realno, u kakvom mi to društvu živimo kad je njezino “outanje” top vijest? Istina, Aniston je slavna osoba, no nema li i ona pravo na intimnost koja nije ujedno i potvrda njezine (ne)vrijednosti. Istina, živimo u vremenu u kojem je “outanje” trend, pa tako i snaga, no taj trend pogleda u tuđu maternicu je tužan.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston)

 Cjeloživotni proces 

U tekstu Aniston opisuje kako se nosi s neuspjehom, ali i o trenutku u kojem morate prihvatiti da je taj neuspjeh stvarno stanje. Jennifer Aniston i novinarka razgovaraju o etiketiranju žene koja nije rodila, borbi s umjetnom oplodnjom i inim načinima kako da zatrudni te u konačnici o tome kako izgleda trenutak u kojem se pomirite s ne-majčinstvom. Otprilike je to tematski trokut unutar kojeg žive žene koje su željele postati majke, no nažalost nije im uspjelo – pa tako i Jennifer Aniston. Ako ste jedna od onih žena koja je željela imati djecu, ali joj život nije “dao” te karte, znate da je ta bol, ali i prihvaćanje te boli skoro pa cjeloživotni proces.  

Vratimo se Aniston i njezinoj priči. Ukratko, prošlog je tjedna izašao intervju s Jennifer Aniston  u Alluereu i to pod naslovom Jennifer Aniston Has Nothing to Hide, odnosno Jennifer Aniston nema više što kriti. Popratno uz naslov, stoji otprilike ovako: Jennifer Aniston je provela veći dio svog života pod reflektorima pozornice. U 53. godini, ona tako otvoreno priča o svom načinu kako nadići traume. Fokus teksta je na boli i to onoj intimnoj, dubokoj i realnoj boli. Jennifer Aniston nije majka, i to ne zato jer je to bila njezina odluka, nego – jer nije išlo. A poduzela je sve što je bilo u njezinoj moći – od  umjetne oplodnje, kineskog ljekovitog bilja, godinama slušala kojekakve savjete o opuštanju i prepuštanju i tko zna što sve još ne. No nije išlo.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Allure Magazine (@allure)

U svakom slučaju, u intervjuu za Allure Aniston otvoreno progovara o tome kako se nosila s neuspješnim umjetnim oplodnjama, boreći se pritom zadržati taj dio intime za krug njezinih najbližih ljudi. Činjenica da je ona pritom slavna osoba dodatno je sve otežala, jer je njezin intiman život rado viđena tema u tabloidima.

Etikete kojima se mjeri vrijednost neke žene

Taj me je intervju podsjetio i na uobičajene društveno “prihvatljive” (čitaj: česte) opise žena koje nisu majke – karijeristica, neispunjena žena, bitch koja misli samo na sebe, nestabilna i nesređena persona, žena koja je nedorasla ozbiljnim životnim izazovima –  time vjerojatno i žena koju treba žaliti. Mogla bih sada napisati još brojne etikete kojima (ne)sretna publika mjeri vrijednost neke žene. Kako je objektivizacija, odnosno mjerenje vrijednosti žene jedna od tema koja oduvijek privlači pažnju, Aniston je pričom i naslovnicom pokušala opravdati svoju (ne)vrijednost u očima široke publike. Jer što publika želi, to joj mediji i ponude.

S druge strane, živimo u dobu u kojem je outanje isto što i snaga. Ako ste spremni o onom što je vama intimno važno, a što je društveno nepoželjno, govoriti pred poznatim i nepoznatim ljudima, otvoreno i jasno, smatra se da je to snaga. “Da pišete priču svog života”, pitala je novinarka Aniston u intervjuu “kako biste nazvali ovo poglavlje?” “Uspon feniksa,” odgovorila je Aniston. Ovakvo “slavno outanje” možda može pomoći nekome tko je prošao sličan put, a kome uz bol neostvarene želje, i dalje (ne)sretni dušebrižnici lijepe etiketu “žene s greškom”.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Allure Magazine (@allure)

No, za kraj – ima li žena uistinu “pravo na izbor” bez da ju se etiketira? Naslovna priča časopisa Allure opremljena je fotografijama na kojima je Jennifer Aniston retuširana i to skoro do granice neprepoznatljivosti. Savršena ljepota tako valjda treba poslužiti kao neka kompenzacija. I to potvrđuje tužnu istinu da se ženi stalno oduzima kontrola nad time kako ona želi da je svijet vidi.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime