Nedjelja, 31 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Natascha Kampusch kao simbol unutarnje snage

U konačnici, Kampusch je nakon svega shvatila da želi oprostiti, i to samo zato jer ne želi provesti ostatak života u ogorčenju, bijesu i mržnji. I da nema opciju rudariti po mraku sjećanja

Sjećate li se priče o Nataschi Kampusch i tragedije koju je prošla kao djevojčica? Kao danas, sjećam se šoka dok sam čitala tada o njezinoj priči. Na putu iz škole, oteta je kao 10-godišnja djevojčica. Osam i pol godina provela je u podrumskoj tamnici. I kao u svakom hororu – to nije bilo sve. Zatočena u tamnici proživjela je zlostavljanje – otmičar ju je tukao, izgladnjivao. Uspjela je pobjeći s 18 godina. Sjećam se da sam tada razmišljala kako je takvo što nemoguće preživjeti i ostati – koliko toliko priseban. No ona je uspjela, objavila je u međuvremenu četiri knjige, a nedavno sam naletjela i na intervju s njom – o otpornosti, slobodi i vjeri u život.Natascha Kampusch u novoj knjizi piše o slobodi. “Za mene je sloboda i moralni pojam. Daje mi zadatak da ispunim njezinu ponudu,” napisala je. Slobodu smatra prilikom koju nemamo pravo propustiti, odnosno imamo obvezu nešto i napraviti s njom. “Inače ste i dalje zarobljeni,” kaže. Nikada nisam svjesno razmišljala što za mene znači sloboda. Čitajući njezin intervju, riječi žene kojoj je i nacrtana kvaka na vratima u zidu tamnice bila nada za život, dubinski su me protresli.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dachbuch Verlag (@dachbuchverlag)

 Svatko može izabrati slobodu

Sloboda je jedan od onih pojmova kojem svatko od nas upisuje svoje značenje, ali isto tako – većina smatra kako se sloboda podrazumijeva. Kampusch kaže kako zapravo nitko od nas nije potpuno slobodan, no to svatko može izabrati. I to je zapravo istina.

Ona slobodu cijeni više od bilo čega. Nakon što je pobjegla, u tih je 16 godina učinila puno toga – započela je sa školovanjem za zlatara, vodila je TV emisiju, napisala je knjigu o mržnji na internetu. Sada ima novu knjigu “Pokazati snagu. Strategije suočavanja za snažan život“. U njoj se ponovno suočila s tamnicom, onom stvarnom u kojoj je provela tih osam i pol godina.

Soba je bila relativno mala i bez prozora. Bilo je hladno, 15 stupnjeva, tek kasnije je dobila radijator. U njoj se osjećala poput životinje koja čeka red za klanje. Kako bi preživjela, tražila je snagu u svemu što ju je moglo podsjetiti na slobodu. U zidu su bila vrata, bez kvake. Na tim je vratima voštanim bojicama nacrtala kvaku (imala je bojice u školskoj torbi). Kasnije je od počinitelja dobila i pravu malu kvaku kakve se nalaze na ladicama. Zahvaljujući dodiru te male kvake/ručke, mogla je maštati kako izlazi iz sobe. Bila je živa – to joj je davalo nadu da će jednom stvarno i izaći. “Znala sam: nisam ubijena u plastičnoj vreći. Dakle, ima nade. Zašto biti beznadna nakon što  shvatiš da si još živ?” Tu nadu je živjela vadeći komadiće sjećanja:

pečenje kolačića s bakom, šetnja bakinom vrtom. Zamišljala bi intervjue koje će davati nakon bijega. Tada nije imala niti ime (ne znam sjećate li se, ali muškarac koji ju je oteo i zarobio, dao joj je izmišljeno ime koje je morala koristiti). Ukratko, nije se predala, već je vrijeme provodila u svojim imaginacijama, tako se mogla bolje fokusirati i ostati povezana sa sobom. Čisto da podsjetim, pričamo o djevojčici, koja je tako živjela od svoje 10. do 18. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Natascha Kampusch (@n.kampusch)

Tko se može izvući iz takvog pakla sjećanja?

Kad ju danas neka sitnica, pogled na neki zid ili osjećaj podsjeti na traumu koju je preživjela – ponovno posegne za snagom stvaranja značenja. Sliku iz tamnice brzo prebriše drugom slikom i brzo se vrati u sadašnjost. “Naravno da se to ne događa tek tako. Morate raditi na tome,” kaže.

I nitko to ne može umjesto nas. Ljude lome iskustva i sjećanja, no ne i Nataschu. “Ti si žrtva, to što ti se dogodilo, više se toga nećeš moći osloboditi.” To mi je rečeno i nakon bijega, dok sam bila nekoliko dana u bolnici. Medicinska sestra na odjelu mi je prišla i rekla: “Nikada se zapravo nećeš moći nositi s tim. Često ćemo te viđati ovdje.”

Većina je smatrala kako joj preostaje život iz perspektive žrtve, jer tko se može “izvući iz takvog pakla sjećanja”. Natascha je i nakon podruma odlučila sama stvarati svoja značenja, nije pristala na poziciju žrtve. Kao što je u knjizi rekla da je sloboda izbor, jednako tako je (često) i uloga žrtve ili uloga borca.  Ona se odlučila za borbu i za svoju unutarnju snagu.  

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Natascha Kampusch (@n.kampusch)

Meni je njezina priča fascinantna jer mi je nevjerojatno kako se bori i ne pristaje na tragičan pogled. Nije žrtva, nezamisliv je borac. Naslijedila je dio kuće s tamnicom, još uvijek ju nije prodala. Zato što joj je važno zadržati moć tumačenja svoje prošlosti. To uključuje i kuću, zasad. U konačnici, Kampusch je nakon svega shvatila da želi oprostiti, i to samo zato jer ne želi provesti ostatak života u ogorčenju, bijesu i mržnji. I da nema opciju rudariti po mraku sjećanja. Priča djevojčice koja je odjednom ostala bez svega i upala u vakuum mrklog mraka, priča je i o djevojčici koja nas sve podsjeća na to što stvarno znači pronaći unutarnju snagu. Rijetki to mogu.

Naslovna fotografija: n.kampusch

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime