Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Selena Gomez i njezina životna bitka

Njezinu sam priču doživjela na način da mi je prinijela okus boli i patnje. Izložila je sebe tako da imate osjećaj da ste s njom proživjeli njezinu priču. Gledajući nju, gledala sam kako se rane iscjeljuju ako ih dijelimo s drugima. I čini mi se  da je to jedna od najvažnijih poruka koju nosi njezina priča

Kanye West u zadnjem intervjuu s Piercom Morganom kritizira u jednom trenutku predsjednika Bidena jer nije imao sastanak s Elonom Muskom te pritom koristi “neprikladnu riječ”, opravdavajući svoju slobodu u izboru riječi činjenicom da ga se povezuje s temom mentalnog zdravlja, pa mu to (valjda) daje legitimitet govoriti što želi. Nakon što ga Morgan potom pita ima li on neku mentalnu bolest, kaže – “smatram da sam patio od iscrpljenosti, patio sam zbog toga što su mi lagali i to svakoga može dovesti do krajnje iscrpljenosti (…)”. U svakom slučaju, to mu je u intervjuu bio argument za “necenzurirani govor”. Što neka mlada osoba koja ima probleme s mentalnim zdravljem može naučiti od njega? Teško tu nešto pametno mogu zaključiti.S druge strane, u razgovoru o premijeri dokumentarca My Mind & Me, Selena Gomez otvoreno progovara o filmu koji duboko ulazi i prikazuje njezine borbe s mentalnim zdravljem. Dokumentarac se prikazuje od 4. studenog ove godine na platformi Apple TV+. Par dana prije emitiranja, Gomez nije bila sigurna želi li uistinu taj film pustiti u javnost. “Ne želim da zvuči dramatično, ali zamalo sam odustala od objave filma”, rekla je Gomez o filmu. U filmu “necenzurirano” progovara o životu, patnji i borbi. Što neka mlada osoba koja ima probleme s mentalnim zdravljem može naučiti od nje? Puno toga, no krenimo redom, ali u kratko.

Jednostavno mi se nije sviđalo tko sam, jer nisam znala tko sam

Selena Gomez je u 20-tim prošla put od depresije do izolacije od svijeta koji ju okružuje, ponekad je tjednima bila u krevetu, nikada nije pokušala samoubojstvo, ali je rekla da je nekoliko godina provela razmišljajući o tome. Kaže da je cijelo vrijeme pokušavala pronaći svoj autentičan umjetnički glas, ali i izboriti se s osjećajem da ne pripada u potpunosti u taj svijet – “Jednostavno mi se nije sviđalo tko sam, jer nisam znala tko sam,” rekla je u priči za Rolling Stone. Nakon što joj je dijagnosticiran lupus, autoimuna bolest koja se često aktivira uslijed stresa, 2017. godine joj je transplantiran bubreg, Fred – tako ga je nazvala po Fredu Armisenu jer voli gledati Portlandiju. Bubreg je doduše dobila od prijateljice, Francije Raise – koju uzgred rečeno, nije spomenula u dokumentarcu, pa je prema tabloidima to prijateljstvo puk’lo. No, da se vratim na priču o Seleni.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez)

Stres, način života, način doživljavanja života – sve je to pridonijelo daljnjem razvijanju bolesti, sve dok u 2018. godini nije sve češće čula glasove u glavi što je potom prešlo u psihozu. Kaže da se ne sjeća se puno toga iz tog vremena, osim da je završila u ustanovi za liječenje, gdje je provela nekoliko mjeseci blokirana u paranoji. Potom joj je 2019. dijagnosticiran bipolaran poremećaj (rollingstone.com). Iako je znala da ta bolest ne može tek tako nestati, konkretna dijagnoza joj je ipak pomogla u daljnjoj borbi. Za početak je pronašla psihijatra koji ju je predano vodio kroz bolest, smanjio joj je lijekove. Počela je više i otvorenije razgovarati s raznim ljudima, o bolesti je primjerice prvi put javno govorila godinu dana nakon dijagnoze u Instagramovoj live emsiji Bright Minded. 

Na brojne načine priča o mentalnom zdravlju

Sada je javno progovorila kroz dokumentarac. I puno drugih stvari čini: govori na skupovima, pohađa/primjenjuje kognitivno bihevioralnu terapiju, posjećuje gurue i svog terapeuta – ukratko na razne načine i kroz razne platforme bori se sa bolešću. Suosnivačica je Wonderminda– web stranice posvećene mentalnoj kondiciji; koprodicirala je seriju Living Undocumented i 13 Reasons why – serije o ljudima koji su onkraj društvenog okvira, te time nose teške životne priče i odluke u sebi; pokrenula je Rare Impact Fund, čiji je cilj prikupiti 100 milijuna dolara za izradu nastavnog plana i programa mentalnog zdravlja u američkim školama i borbu protiv stigme mentalnih bolesti koja može spriječiti ljude da traže pomoć; stvara pjesme kroz koje progovara – poput My Mind and Me, koju je napisala zajedno s pop produkcijskim timom Monsters and Strangerz, pjesma se pojavljuje u filmu, ali je svjedok njezinog trenutačnog mentalnog zdravlja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez)

 Ima puno toga za reći i čini to kroz sve platforme koje su joj dostupne. Ukratko, Selena Gomez je napravila puno za sebe, ali i druge.

Rane se iscjeljuju kad ih dijelimo s drugima

Nisam uspjela pogledati dokumentarac, jer nemam Apple+ TV. Preostalo mi je proučavanje članaka o dokumentarcu, svega što je bilo dostupno. Je li Selena Gomez u dokumentarcu autentična? Vjerujem da je. Nema romantiziranog prikaza mentalne bolesti, u filmu je Selena u svim fazama – i kada ne može ustati iz kreveta, i u sceni kada napada prijatelje, tumara bez cilja po kući, sve nijanse težine koju bolest donosi. Upravo je zbog svog iskustva dosljedna u pričanju svoje priče kako bi drugima olakšala takve situacije. Pokazala je “iz cipela” slavne osobe da je bolest – okrutna bolest, bez obzira gdje se nalazili i što vas okruživalo.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez)

Koliko mlada osoba može naučiti iz njezinog iskustva? Puno toga – o bolesti, o ponašanju, o utjecaju lijekova na tijelo te u konačnici ono najvažnije – kako se boriti za život. Njezinu sam priču doživjela na način da mi je prinijela okus boli i patnje. Izložila je sebe tako da imate osjećaj da ste s njom proživjeli njezinu priču. Gledajući nju, gledala sam kako se rane iscjeljuju ako ih dijelimo s drugima. I čini mi se  da je to jedna od najvažnijih poruka koju nosi njezina priča.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime