Subota, 4 ožujka, 2023

Mixer jednog imidža: Meghan Markle – osveta se servira hladna

Kako izgleda život kad se udaš za princa, i to onako naivno, ne googlajući prije udaje o "instituciji" za koju se udaješ? Naša kolumnistica analizira najočekivaniji intervju ove godine, u kojem je Meghan Markle dala sve od sebe ne bi li se uvjerljivo prikazala u ulozi žrtve

Kako izgleda život kad se udaš za princa, i to onako naivno, ne googlajući prije udaje o “instituciji” za koju se udaješ? Otprilike bi tako mogao glasiti naslov ove kolumne. Jer da, Meghan Markle je to izjavila u spektakularno najavljivanom “prvom televizijskom intervjuu Meghan i Harryja” – nije znala što je očekuje, nije prije udaje googlala o njima.Pričajući priču o životu iza zidova utvrde moći, Meghan Markle i Harry su zapravo uprizorili su priču o ženi, žrtvi sustava koja se bori za svoj života i život djeteta i muškarca koji spreman odbaciti ruho princa i postati vitezom koji se bori za svoju obitelj.

Za sve je kriva Meghan

Komentari javnosti su podijeljeni. Jedni im se dive na hrabrosti i odvažnosti, drugi ih hejtaju, treći u Meghan vide ženu koja živi život po svome – udala se za princa, odrekla se postelje u kraljičinom dvorcu, usudila se dignut glas i zatalasati savršenu sliku monarhije sa naslovnica. I prvi, i drugi, i treći su vjerojatno u pravu. Zanimljivo je pritom promatrati  kako javnost reagira na odluku para da se povuče iz kraljevske kuće. Ono što se čini mnogima sigurno jest da je za sve kriva Meghan: odlazak se naziva ‘Megxit’, u njemu je znatno manje ‘Harryja’. The Sun je nakon ovog intervjua već iskovao novi naziv – Megxile.

U specijalnom programu CBS-a ‘Oprah s Harryjem i Meghan’ vojvoda i vojvotkinja od Sussexa pričali su, dakle, o životu unutar kraljevskih zidova i objašnjavali razloge zbog kojih su dali “otkaz” kraljevskim dužnostima te se potom preselili prvo u Kanadu, a nakon Kanade u Ameriku. Usput, svojom su pričom priskrbili nevjerojatnu količinu ‘klikova’ i ‘shareova’ medijima diljem svijeta. Jer koga ne zanima priča u kojoj ‘bogati plaču’, i to bogati kraljevske krvi. Meghan je u konačnici izjavila da je zbog kraljevskog života postala suicidalna.

Mixer jednog imidža: Mona Lisa – osmijeh koji vrijedi milijune, a skriva mračno doba za žene

U modernim bajkama žena otima princa iz palače

No, da krenemo od početka. U srijedu, prije nešto više od godinu dana (8. siječnja 2020.) Meghan i Harry su na Instagramu objavili da se velikim dijelom povlače s funkcija kraljevske obitelji. Rekli su tada da žele postati financijski neovisni te da će život provoditi na relaciji između Kanade i Velike Britanije. Njemački Die Zeit tu je njihovu odluku tada popratio komentarom ‘bajke su nekad završavale tako da se žena smjela udati za princa, u modernim bajkama žena otima princa iz palače, kako bi život nastavili u Kanadi.”

Meghan Markel u toj priči o udaji za princa medijski utjelovljuje arhetipski obrazac mitskog varalice. U mitologiji, varalica ima ulogu narušavanja i podrivanja društvenih i kulturnih normi, i to na neki svoj osebujan način, a sve samo kako bi nam otvorio oči. Je li ovim intervjuom zatalasala sliku Palače u javnosti, ako je suditi po komentarima u britanskim tabloidima – jest. Ispričala je tako Meghan da je jedno od ključnih pitanja na dvoru bilo pitanje boje kože njihova sina, a i ona sama je upravo na račun drugačijeg podrijetla i stila života prije udaje, doživjela rigidno okrutan tretman medija. Otkrila je i da razmišljala o samoubojstvu zbog medijskog terora i rasizma s kojim se suočila, zbog gubitka prava na osobnu slobodu, potom da je kraljevska obitelj bila zabrinuta zbog boje kože njihova sina i da princ Charles ne uzvraća pozive princa Harryja.

Uz sve to, gotovo nevjerojatan mi je bio dio intervjua u kojem tvrdi da prije intervjua nije znala kako je kraljica važna, u kojoj će mjeri biti lišena osobne slobode i kako će je tretirati. Kraljicu je pritom opisala kao toplu i posvećenu osobu. No, ono što je Meghan Markle najviše razočaralo jest zapravo njena naivnost, jer je povjerovala da je u dvorima sigurna i zaštićena. U konačnici je tako kraljevski zlatni kavez postao njezina tamnica u kojoj je izgubila svoj glas, a gotovo i život. 

Mixer jednog imidža: U Americi je novi dan – nada je svjetlo

Show u holivudskom stilu

Hype oko tog prvog televizijskog intervjua s Harryjem i Meghan bio je golem, ako zbog ničega, onda zbog vijesti da je Oprah na njemu zaradila između sedam do devet milijuna dolara. U najmanju ruku, očekivala sam spektakl, show rušenja The Firm u holivudskom naručju, teatralno rušenje kulisa između proizvedenog imidža od strane upravljane medijske mašinerije i stvarnog života dvoje ljudi. Dala je pritom Meghan sve od sebe ne bi li se uvjerljivo prikazala u ulozi žrtve, u koju je upala kao naivna, dobrohotna i talentirana žena koja je u raljama hladnog sustava aka The Firm, tradicije i hijerarhije došla do ruba izdržljivosti. Pa ako je itko do danas netko i imao iluzije o savršenoj slici britanske kraljevske obitelji, Megan je svojom ulogom u njihovom životu otvorila nove perspektive.

U konačnici – dobili smo vjerojatno istinitu priču, ali usred medijski insceniranog spektakla. Tko joj je povjerovao, a tko ju je još više osudio – pitanje je za rasprave uz kavu. U konačnici i to je dio ‘game‘ o kojoj nije googlala prije nego što je ušla u nju.

Nastavak slijedi, tabloidi uzvraćaju udarac

Meni je ostavila ambivalentan dojam, onakav kakvom doživljavam njezinu sliku u tom kraljevskom okviru. Uistinu pritom vjerujem da je život unutar kraljevskih zidina okrutan, rigidan i da ona svojim podrijetlom i životom prije udaje nikako nije odgovarala u savršenu sliku kraljevske obitelji. Vjerujem i da su je upravo zbog toga tretirali po principu stare narodne ‘osveta se servira hladna’.

I da, uistinu, vjerujem da joj je bilo teško. Mora joj se priznati i da je odvažna i hrabra, dijametralno suprotna od slike koju uprizoruje Kate. No, gledajući je, nisam se mogla oteti dojmu da gledam neku insceniranu sapunicu. Neku varijantu Notting Hilla drugi dio. Nastavak slijedi, tabloidi uzvraćaju udarac.

Foto: @meghanmarkle_official

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Mixer jednog imidža: Strpljen, spašen, cijepljen – njemačka priča o ‘Pfizerovom cjepivu’

Na dan odobrenja "Pfizerovog cjepiva" u Europi, bio je i ovogodišnji zimski solsticij. Nakon najdulje noći, svanuo je novi dan. Oni koji su imali sreće i "dobar" pogled mogli su vidjeti konjunkciju Jupitera i Saturna koja se dogodila prvi put nakon 400 godina. #čudo

Mixer jednog imidža: ‘Imaš cipela kao Imelda Marcos’ aka neutaživa glad moći

Imelda Marcos ima imidž političarke koji u pozadini skriva matricu arhetipskog obrasca ujedinjavanja suprotnosti - političar/ka nevjerojatnog neutaživog 'apetita' i narod na rubu bijede i siromaštva. Zvuči gotovo pa 'kao iz našeg sokaka'. Imali li broj cipela koji posjedujemo zaista veze s našom osobnošću?

Mixer jednog imidža: Imidž cjepiva iz vizure politike. As simple as that may sound

Kad političari koriste teme koje su važne baš svima jer je riječ o životu i novim okolnostima, to itekako može utjecati na stav o temi. I onda, uslijed svih tih priča - pa nije da se čudimo što je javnost "poljuljana"

Mixer jednog imidža: Imperij uzvraća: Sputnik V. i ‘slučaj Navalni’

Sigurno svi proizvođači koriste vrhunsku tehnologiju i znanje u proizvodnji cjepiva. No, nitko nema ono što ima Putin (barem ne u tolikoj mjeri), a to je iskonski hladna, snažna, usmjerena i intrinzična potreba za dominacijom i moći. Što onda i znači da si neće 'dopustiti' da proizvedu 'cjepivo s greškom'

Povezano

Mixer jednog imidža: Rita Hayworth i život u sjeni destrukcije nasilnih muškaraca

Rita nije samo upisala novo značenje fatalne žene u svom dobu. Danas, kad živimo u narcisoidnom dobu u kojem se nameću portreti s filterima savršenih prikaza života i moći, njezina priča možda nekome može pokazati koliko su unutarnji identiteti zapravo udaljeni o blještave vanjštine i dominacije

Mixer jednog imidža: Tko je Alessandra Mele koja je zasad gledanija od Leta 3?

Slobodan um, vjera u ljubav i sloboda biti ono što jeste - očito je dobitna karta za ovogodišnju Euroviziju. Dok se jedni čude, drugima se to sviđa. Hoće li pobijediti Mele i/ili nadmašiti naš Let 3, vidjet ćemo

Mixer jednog imidža: Rihanna i Super Bowl – što je važnija tema, trudnoća ili karijera u 13 minuta?

Recept po principu taktike jedinstva suprotnosti ne mogu proći nezapaženo – spojiti tradicionalno i stereotipno (slika žene kao majke) i neočekivano (trudna žena u solo spektaklu od 13 minuta) u njenom su se slučaju pokazali pobjedničkom kombinacijom

Mixer jednog imidža: Laura Kövesi – jedna od najmoćnijih žena u borbi protiv korupcije

Od samog početka svog mandata, Laura Kövesi je bila pod stalnom policijskom zaštitom. Smatrali su je jednom od najmoćnijih žena u Rumunjskoj, koja je brzo stekla popularnost među narodom i postala strah i trepet vladajućih. Kövesi je tada rekla da osjeća promjenu u mentalitetu rumunjskog stanovništva

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime