Četvrtak, 26 siječnja, 2023

Mixer jednog imidža: U susret Noći vještica…tko je bila zadnja hrvatska vještica?

U pričama o vješticama, moć imaju oni čije priče izazivaju više emocija - od straha i užasa do divljenja i poštovanja - ovisno o namjeri onoga koji koristi tu priču. Svatko danas odlučuje za sebe što mu 'vještica' predstavlja

Kako je za nekoliko dana Noć vještica, čini mi se idealnim  promisliti zašto pojam vještica sadrži pretežito teške i grube asocijacije? I zašto se više ne priča o mukama žena u razdoblju lova na vještice?U davnim vremenima, vještica je bio naziv za mudru ženu, iscjeliteljicu. Njezina svrha je bila liječiti ljude i davati im savjete. O ženama koje su tada bile smatrane vješticama, pričale su se dobre priče. Potom se priča o vještici okreće u priču o ženi koja je sklopila pakt s vragom, o ženi koju treba osuditi, mučiti i ubiti u korijenu sve njezine moći. Od ranog modernog razdoblja, označavanje žena vješticama ozakonilo je oko 60.000 pogubljenja – i to toliko samo u Europi. Prva suđenja vješticama započela su u 13. stoljeću, no tek je u 15. stoljeću bulom Summis desiderantes affectibus pape Inocenta VIII formaliziran progon vještica. U knjizi od  Malleus Maleficarum (1486) opisuje se sve  okrutno, zlokobno i odvratno u praksi inkvizicije.

Kad je lov na vještice došao u naše krajeve?

Odluka crkvene sinode o obveznom propovijedanju protiv čarobnjaštva i vještica stupila je na snagu u kolovozu 1611. godine, tu je odluku iste godine potvrdio i Hrvatski sabor.

Tako otprilike izgleda kronologija kako je stvaran legalan okvir za lov na vještice, odnosno set mučenja i brutalne torture i to sa svrhom da žena prizna da je “vještica”. Jer su tako svjedočili neki njezini mještani, a ona se bavila ljekovitim biljem – na primjer .

U našim je krajevima taj legalni lov na vještice trajao od sredine 14.  do polovine 18. stoljeća, sve dok uslijed presedana Marije Terezije, odnosno oslobođenja zadnje žene u Hrvatskoj kojoj se sudilo za “vještičarenje”. Nakon te oslobađajuće presude, nema sudskih zapisa o novim slučajevima.

Tko je zadnja hrvatska vještica?

Tko je zadnja hrvatska vještica? Odnosno žena optužena za vještičarenja? Križevčanka Magda Logomer Herucina. Evo ukratko njezine priče.

Magdalena Logomer rođena je 1706. godine na području Podgajca. Udala se 1727. godine te je u braku s Franjom Herucem imala petero djece. Bavila se ljekovitim biljem, izrađivala je meleme te liječenjem rana domaćim lijekovima. U njezinom dobu to je bilo dovoljno da vas optuže da ste vještica, posebno ako biste se nekome zamjerili. A to u Magdinom slučaju nije bilo teško, jer je navodno bila nagla i svadljiva karaktera. Protiv nje je dakle podignuta optužnica za vještičarenje, 1757. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Čuvarice vremena (@cuvarice_vremena)

Kako je izgledala njezina priča?

Spisi kažu da se prvo posvadila sa svojim kumom, bačvarom oko cijene neke drvene bačve. Pritom mu je zaprijetila da će ubrzo tu bačvu svakako morati prodati jeftinije. Kasnije na sudu, ta je situacija iskorištena kao argument za prijetnju urokom. Posebno jer se taj kum na kraju stvarno i razbolio. E sada, princip je bio sljedeći: na sudu bi prvo pitali optužene priznaju li da su vještice. Nakon što to ne bi priznale, krenulo bi brutalno mučenje koje je uključivo tri stupnja iživljavanja na njihovim tijelima.

“Tijek ispitivanja bio je takav da su najprije osumnjičenoj stisnuli palce vijcima, tzv. palčenicama i povećavali pritisak dok ne bi priznala na kojem dijelu tijela se nalazi njezin đavolji pečat. To je uobičajeni prvi stupanj. Magda je izdržala ovaj dio, no krvnik ju je onda sam pregledao po cijelom tijelu, dok nije uočio njen đavolji pečat na vratu, te ga nožem izrezao, kako je postupak nalagao. (…).

Drugi stupanj muka bio je neusporedivo strašniji i mučniji, te je malo koja ispitivana vještica uspjela doći do trećeg, a da se nije slomila i priznala sve što je od nje traženo. Ovaj stupanj uključivao je ili španjolsku čizmu koja se šarafi na potkoljenicu sve dok ne polomi kosti ili vješanje vezanih ruku s utezima na nogama. I ovdje su izvršitelji pokazali naročitu okrutnost, jer su obje metode mučenja kombinirali, te su držali ženu obješenu sa španjolskim čizmama i višekratno ponavljali torturu.(…).” U slučaju Logomer, 20 puta. (Balog, 2016).

Klišej o ženama vješticama traje do danas

U konačnici, Magda Logomer ipak nije poput drugih “vještica” završila na lomači, već je njezina presuda na zahtjev Marije Terezije prvo poslana u Beč, potom je i ona deportirana u Beč kako bi ju tamo pregledali i saslušali. Navodno nisu bili zadovoljni načinom kako se u našim krajevima provodila “praksa mučenja”. Magda je na kraju oslobođena i vraćena u Križevce.

Klišej o vještici kao ženi koje se treba bojati traje do danas. Kad danas nekome kažete da je vještica, za jedne ta riječ ima isključivo negativno značenje, dok za druge uprizoruje moć i privlačna im je. Ono zbog čega bi nas u srednjem vijeku spalili, izbacili iz zajednice ili barem negativno obilježili, danas je sve prisutnije – od bavljenja ljekovitim biljem i prirodnom kozmetikom, do rada na intuiciji i osnaživanju iznutra.  

No, u prezentaciji je uvijek sve u priči koju pričamo o nekome. U pričama o vješticama, moć imaju oni čije priče izazivaju više emocija – od straha i užasa do divljenja i poštovanja – ovisno o namjeri onoga koji koristi tu priču. Svatko danas odlučuje za sebe što mu “vještica” predstavlja. Neki i dalje vide  ružnu babu s gadnom bradavicom na nosu, dok će drugi bez problema u facu izgovoriti – “Don’t f… with my energys” – kao što to u pjesmi Brujas (Vještice) pjeva sjevernoamerička reperica Princess Nokia. Slika “vještice” tako postaje samouvjerenija, političnija i raznolikija, U konačnici, izbor je svakako na nama: moć se uzima, ona se ne daje.

Pročitajte još...

Je li Kamala Harris nasljednica Angele Markel? #kamalafirst

Mnogi danas pišu i komentiraju, pa ona je "projekt". Odabrao ju je, jer je bila mamac za dodatne glasove. I što ako i je projekt? Pa i Merkel je tako jednom, davne 1990. godine "upala" u #boygame jer je projekt, jer je kvota, jer je iz "drugog svijeta". I gdje je danas? S koliko se to muškaraca ono ona može mjeriti. Mutti. Zato #momala.

Mixer jednog imidža: Amber vs. Johnny i opsceno buljenje u bizaran raspad tuđe intime

Čini se da su u današnje vrijeme jadnost, bizarnost, sirova surovost i unižavanje svake vrijednosti i ljudske kvalitete najprodavanija roba na tržištu pažnje. Ali, što to zapravo govori o nama? I što može mlada osoba naučiti od takvih sadržaja, osim eventualno potku - razvali brate na najjače, pa će biti pažnje, lajkova i para. Jadno...

Mixer jednog imidža: Agresija iz prikrajka propagiranja istine 

Nakon svakih izbora neka tema dominira. Ovaj put pričamo o laganju, podilaženju masama i manipuliranju, i naravno - traži se krivac. Podjela je i dalje najjača politička/društvena valuta i kao takva donosi najviše emocija. Je li vrijeme baviti se imidžem propagande naše svagdašnje ili ćemo kao većina šutjeti i reći da su za laži i unižavanja krive društvene mreže?

Mixer jednog imidža: #ono kad te ljutnja na politiku lansira na vrh – božićne top-liste

Pjesma o Borisu Johnsonu 'bori' se za vrh na ljestvici božićnih hitova u Velikoj Britaniji. Zašto? Možda slučajno, a možda i zbog bunta na nedosljednost u komunikaciji, tako barem kažu neki mediji

Povezano

Mixer jednog imidža: Smije li žena odustati jer nema više benzina? Što na to kaže Jacinda Ardern?

Pokazati osjećaje u politici je neprihvatljivo. To je oduvijek bila arena za junačenje. Nemam više snage vjerojatno je nešto što se ne smije izgovoriti. Ardern je pokazala da se može drugačije - pokazati suosjećanje i pokazati nedostatak snage

Mixer jednog imidža: Srednji prst ili biznis? Možda zapravo oboje u slučaju Shakire

Nova pjesma kao klasičan storytelling izdane žene koja sada mora cijelom svijetu reći da je ona zapravo ionako predobra za njega i da ga ne želi, a da je njegov novi izbor daleko ispod njezine vrijednosti - postigla je svoj cilj. Izdaju, ljutnju i srednji prst je zapravo pretvorila u sjajan biznis

Mixer jednog imidža: Tko će uskoro pisati kolumne – ChatGPT ili ja? Možda zajedno

U svakom slučaju, što god bila posljedica, mislim da je dobro što bolje upoznati gospodina ChatGPT-a. Ja imam plan sljedeće tri kolumne pisati zajedno s njim. Teme sam već osmislila, istražujem sada biografije tih posebnih žena  - a njegove odgovore i komentare koristit ću za dio teksta

Mixer jednog imidža: Preobražaj Britney Spears

Sloboda je metafora našeg doba. Često mi se čini kako smo zapravo svi u nekom zatvoru, i to onom metaforičkom, kojem ne možemo jasno dati ime ili ime i prezime. Ako ničemu drugom, robujemo mišljenju drugih ljudi, robujemo ambiciji, željom za važnošću ili ostvarenju nekih društvenih očekivanja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime