Petak, 24 rujna, 2021

Mixer jednog imidža: Osebujna i ambivalentna retorika Zorana Milanovića

Na obljetnicu prve godine predsjednikovanja došlo je vrijeme posvetiti tekst imidžu Zorana Milanovića, osobi koja se ne libi po svojoj volji i odluci prikazati svoje retoričko lice i usmjeriti strelicu govora na temu/metu koja mu u danom trenutku dođe na megdan. Osebujno i ambivalentno, katkad ad rem direktno, smisleno i sadržajno, a katkad upitnog smisla i svađalačko

Šmrkavac; herojski zec; plameni jazavac; piroman; crna udovica; low-life; furao je na maturalac ljude s Challengerom u Finsku; narikače; korona kao karijes; prvo sapun, onda parfem; zašto nisu donijeli lava, nego sada očerupanu kokoš; mađarski potrčko… nastavite niz i pogodite čiji nam je imidž danas tema?

Ako ima koga da nije pogodio, odmah ću mu srušiti iluzije. Ne, ovo nisu riječi iz neke storytelling upute kako privući pozornost. Ovo su riječi po kojima će mnogi pamtiti prvu godinu petog hrvatskog predsjednika. Čak vjerujem i oni koji se groze ikakvog teksta o političarima i njihovim govorima. Tako da – da. Na obljetnicu prve godine predsjednikovanja došlo je vrijeme posvetiti tekst imidžu Zorana Milanovića. I to onako u crno-bijeloj maniri njegove retorike.

Imamo, dakle, predsjednika s karakterom

Pa krenimo. Imamo, dakle, predsjednika s karakterom. ‘Znali ste koga birate’, poručio nam je i on sam ove godine. Ovdje bih nadodala – osobu koja se ne libi po svojoj volji i odluci prikazati svoje retoričko lice i usmjeriti strelicu govora na temu/metu koja mu u danom trenutku dođe na megdan. Osebujno i ambivalentno, katkad ad rem direktno, smisleno i sadržajno, a katkad upitnog smisla i svađalačko. 

Predsjedničko razdoblje Zorana Milanovića počelo je konkretnim promjenama. Bila je to prva inauguracija koja nije održana na Markovom trgu, a i s najmanje uzvanika do sada. Himnu je izvela Josipa Lisac, u svom osebujnom stilu, što je možda bilo i svojevrsno utjelovljenje budućeg predsjedničkog ‘progovaranja’. Koje je ‘novo normalno’, ambivalentno i višeslojno karakteristično, što god da to kome značilo. 

Konstruktivni, a ne korektivni faktor

“Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući”, poručio nam je naš predsjednik na kraju inauguracijskog govora 18. veljače 2020. U govoru je između ostalog obećao biti konstruktivni, a ne korektivni faktor. Zamolio je tada i ‘za zrno razumijevanja za greške’ – koje, kako je rekao ‘nikada neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize’. E sad, je li mu to uspjelo i kakva je to kuća, teško je unisono odgovoriti.

Kao i premijersku ulogu, i ovu je počeo umjereno i oprezno. Možda jednim dijelom i zato što ga je odmah na početku dočekalo redefiniranje života zbog korona-krize. No, ubrzo je uslijedila analogija korone i karijesa, ali i jasno izražavanje neprihvaćanja ideje o praćenju mobitela građana te propitivanje uloge Stožera o mogućim odlukama u tom kontekstu. Također, u temama koje su mu važne bio je dosljedan. Zapravo u jednoj svakako, i to kontinuirano, a to je stav prema upotrebi pozdrava ‘Za dom spremni’. Dva je puta napustio obljetnice (prvo obljetnicu akcije ‘Bljesak’ u svibnju 2020., potom obljetnicu ‘Maslenica’ u siječnju 2021.) nakon što je tamo vidio ljude u majicama s tim natpisom. Sve u svemu, kada želi poentirati i pokazati stav – on to i napravi. Naravno, vezano uz temu koju on odabere. Zoran Milanović kao predsjednik zapravo nema ambicije približiti se ‘malom čovjeku’ i glasno poentirati oko svake teme koja danas tišti tog ‘malog čovjeka’. Sukladno svojoj ‘agendi’, on odluči kad će se retorički ‘probuditi’ i glasno izgovoriti svoj stav. I pritom pokrenuti lavinu komentara.

On je to zaista rekao?!

Njegova je retorika, dakle, osebujna i ambivalentna, ide iz jedne krajnosti (kad dobro poentira meritum stvari) do izjava koje zbog svoje dvosmislenosti, a često i neprimjerenosti, izazivaju zatečenost i čuđenje. À propos toga – pamtim trenutak na jednoj retoričkoj konferenciji u Njemačkoj kada su me, nakon pokušaja da na njemačkom jeziku pokušam prikazati stil tadašnjeg premijera Milanovića navodeći poneki primjer, kolege Nijemci nakon izlaganja sramežljivo pitali – “Echt? Er hat das wirklich gesagt?!” (prijevod – Zaista? On je zaista to rekao?!). O, da, rekao je to stvarno i govori i dalje. Samo mi se više ne čudimo, naviknuli smo se. Zapravo, iz današnje bih perspektive rekla da se sada samo češće mijenjaju “opisi” publika koje se ili dive ili kritiziraju i čude. Nešto poput ruskog ruleta – teško se može pretpostaviti koji će dio političkog ili javnog spektra retorička strelica pogoditi pa se sukladno tome i gledalište presloži.

A kako je njegov izričaj snažan, snažne su i reakcije. Rijetko tko mu pritom može parirati u usporedbama koje on osmisli. A i načinu etiketiranja. Tako je, primjerice, predsjednički Facebook-profil postao i poligon za obračun s osobama koje želi kritizirati. I tu se onda ne libi pokazati svoje svađalačko retoričko lice, stil koji bi neki od vas opisali i kao sarkastičan te neprimjeren. No, jednako tako, sudeći po komentarima ispod objava, takav se leksik sviđa određenom dijelu javnosti. Hrvatsko društvo je ipak u određenom dijelu mačističko, kultura junaka u kojem je napad snaga, koji nema za svrhu poticati raspravu, nego pokazati ‘mišiće’. A Predsjednik kada ‘napada’ ili kada se ‘brani’, on je direktan, dovitljiv i retorički nepredvidljiv.

Supruga najbolji PR

Teško je u konačnici jednostavno poentirati vezano uz stil predsjednika, no ono što ovdje nije suvišno nadodati jest da mu je u ovoj prvoj godini možda najbolji PR bila supruga. Umjerena i stručna u komunikaciji, angažirana u aktualnoj temi cijepljenja, ne spektakularizira svoju poziciju ‘prve dame’ te ne privlači nepotrebnu pozornost.

A za kraj, više onako retoričko pitanje – što nas očekuje u budućnosti. “Ćeraćemo se još. Sve može biti osim da se ne ćeramo,” citirao je Zoran Milanović pjesnika Matiju Bećkovića, odgovarajući na novinarski upit oko jedne premijerove izjave, prilikom cijepljenja pred kamerama u siječnju ove godine.
“Ćerat ćemo se još, samo sada nije vrijeme” – poentirao je tako Milanović. I to je to, u to možemo biti sigurni. S kim i kada – vidjet ćemo. No, “ćeraćemo se još” – on s njima, mi s njim, pa kome se svidi, svidi. 

Foto: Instagram

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Je li Kamala Harris nasljednica Angele Markel? #kamalafirst

Mnogi danas pišu i komentiraju, pa ona je "projekt". Odabrao ju je, jer je bila mamac za dodatne glasove. I što ako i je projekt? Pa i Merkel je tako jednom, davne 1990. godine "upala" u #boygame jer je projekt, jer je kvota, jer je iz "drugog svijeta". I gdje je danas? S koliko se to muškaraca ono ona može mjeriti. Mutti. Zato #momala.

Mixer jednog imidža: Imidž cjepiva iz vizure politike. As simple as that may sound

Kad političari koriste teme koje su važne baš svima jer je riječ o životu i novim okolnostima, to itekako može utjecati na stav o temi. I onda, uslijed svih tih priča - pa nije da se čudimo što je javnost "poljuljana"

Mixer jednog imidža: Mona Lisa – osmijeh koji vrijedi milijune, a skriva mračno doba za žene  

Predsjedničke retoričke akrobacije u obliku pokušaja da ga percipiramo kao autoriteta koji "zna kako promatrati" i sukladno tome izgovarati stavove, motivirale su me na istraživanje priča u pozadini slavnih žena, čiji osmijeh možda vrijedi milijune, ali iza sebe krije nemoć doba u kojem su živjele ili žive danas

Mixer jednog imidža: S Larryjem Kingom otišao je karakter voditelja ‘starog kova’

Meni i nakon 63 godine karijere i dalje nadolaze nova pitanja, istaknuo je Larry King, čudeći se kolegi s radija koji je na kraju karijere rekao da je postavio sva pitanja i dobio sve odgovore koje je htio. I to je to - znatiželja, iskrenost i predanost = pažnja i uspjeh. Hvala mu na primjeru!

Povezano

Mixer jednog imidža: Olaf Scholz – novo lice Njemačke u starom kaputu?

U Njemačkoj je Scholz trenutno nešto kao zvijezda aka influencer (nema tko ne priča o njemu), objektivan, miran i pragmatičan političar kojem se smiješi Merkeličina fotelja

Mixer jednog imidža: Fellinijevim stopama po današnjem Riminiju 

Upravo je zato muzej u Riminiju oživotvorena pozivnica za korak u maštu, raskoš i bizarnost tog imaginarno realnog Fellinijevog svijeta. Filmska ostvarenja u muzejskom okruženju pozivaju tako i mlade i stare na sanjanje u maniri Fellinijevog otiska u kojem korak od uzvišenog do smiješnog postaje realnost

Mixer jednog imidža: Jen Psaki, teksaški pobačaj, nagrada od 10.000 za cinkanje i haktivizam

Novim teksaškim zakonom snaga provedbe stavlja se u ruke građana. Kako? Tako da prokazuju i tuže bilo koga tko na neki način pomaže pri obavljanju pobačaja, jer time krše zakon. Ako se pokaže da su prokazali pravog krivca, dobit će i nagradu i to 10.000 USD po ilegalnom pobačaju

Mixer jednog imidža: Waris Dirie i beskrajna brutalnost patnje 

U Africi je naučila što znači živjeti sa strašnom patnjom, ali na pasivan i bespomoćan način. S pet godina nije mogla "ustati" protiv obrezivanja, no kad joj je otac kao 13-godišnjakinji dogovorio udaju za 60-godišnjeg muškarca, Waris je odlučila pobjeći

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime