Subota, 23 ožujka, 2024

Kuhača i telecaster: Japan – svirano i skuhano u zemlji samuraja

Uz ribu i plodove mora u japanskoj je kuhinji nezaobilazna bila (i ostala) riža, a tradicionalni menu je upotpunila miso juha, ukiseljeno povrće ili pak povrće kuhano u (ribljem) temeljcu ili s plodovima mora. Prženje u ulju se pojavilo razmjerno kasno kao svojevrsni import iz Kine

Japan je i danas u popularnoj kulturi prisutan kroz romantizirane priče o samurajima i gospodarima rata, roninima i shogunima, gejšama i čudesnom kabuki teatru, sumo borcima sushiju no globalna pjesmarica posvećena Japanu očešala se i o mnoge druge teme.



Naravno, bandovi poput Japana Davida Sylviana bili su skloni japanskoj glazbi posebice u brojevima s albuma “Tin Drum” te skladbama poput “Ghosts” koja je nastala u suradnji s velikim japanskim glazbenikom Ryuichijem Sakamotom.

Vješti miks različitih melodija

Liverpulska grupa Big In Japan doista je jedno vrijeme bila velika obećavajuća atrakcija a Alphaville svojim hitom “Big In Japan” veliki i u Japanu i u Europi. No daleko bolji, uzbudljiviji, inovativniji s istoimenom skladbom bio je Tom Waits na albumu “Mule Variations”.

TOM WAITS: Big In Japan

Isto vrijedi i za “Move To Japan” The Banda ili “Somewhere Near Japan” Beach Boysa s jednog od “povratničkih” albuma iz 1989. u kojoj vješto miješaju osunčane kalifornijske melodije, višeglasja i japanske glazbene začine.

O zanosnoj japanskoj djevojci u “Made In Japan” pjevao je Buck Owens, a koncertni album istog imena Deep Purple iz 1972. ostao je trajni favorit ‘headbangera’ i jedan od kultnih zgoditaka u njihovoj diskografiji. Steve Hackett, gitarist Genesisa, snimio je 1984. “A Doll That’s Made In Japan”, Japan (i Kinu) u “Bodhisattva” uz fantastične preplete klavijatura i gitare spominju i Steely Dan, Graham Parker pak na albumu “Squeezing Out Sparks” ima novovalnu “Discovering Japan”, a AndyMcCoy – finski glazbenik znan kao gitarist Hanoi Rocksa i suradnik Iggyja Popa – snima nabrijanu “Dreaming Of Japan”.

BEACH BOYS: Somewhere Near Japan

A što je s japanskom klopom?

Ritchie Blackmore je s Rainbow, a i kasnijim formacijama koje je predvodio snimio lirsku “Benzai-Ten” opjevavši stari mistični Japan dok Bill Withers u “Railroad Man” upire prstom u japanske proizvode koji su – desetljećima prije Kine – osvojili svijet.

Tu je i hrpetina koncertnih albuma snimljenim u tokijskoj dvorani Budokan koji, naravno, u naslovu nose njeno ime, s tako različitim izvođačima u rasponu od Boba Dylana do Cheap Tricka, Dream Theatre, Blura, Bryana Adamsa, Ian Gillan Banda, Chica…

Svi ti albumi i pjesme i Japan stavljaju na popis zemalja i adresa omiljenih glazbenicima i tekstopiscima. A klopa?

JAPAN: Ghosts

 

Riba i sve iz mora – najkraće bi se mogla opisati japanska tradicionalna gastronomija. Tako je i bilo sve dok 1872. car Meiji nije ukinuo zabranu jedenja četveronožaca te s jedne strane izazvao pravu pobunu crkvenjaka, a s druge oduševio izjelice sve sklonije europskim prehrambenim navikama.

Uz ribu i plodove mora nezaobilazna je bila (i ostala) riža, a tradicionalni menu je upotpunila miso juha, ukiseljeno povrće ili pak povrće kuhano u (ribljem) temeljcu ili s plodovima mora. Prženje u ulju se pojavilo razmjerno kasno kao svojevrsni import iz Kine – koja je bila glavni utjecaj pa u Japan uvela i sveprisutnu tjesteninu – i Europe, no brzo udomaćilo u obliku nezaobilazne tempure: prženja u dubokoj masnoći.

Najpopularnija jela japanske kuhinje

Tradicionalni začini su sojin umak, dashi – odnosno umaci koji mogu biti veganski blagi do onih začinjenijih od sušenih riba, rakovica, shiitake gljiva, tostirane soje…, rakija sake, rižin ocat, šećer i sol… Kasnije su u uporabu ušli i đumbir, crveni papar, wasabi (iliti japanski senf), shiso (crna kopriva), sušene alge… Popularan je shichimi koji sadrži sedam začina: čili, koricu naranče, crni i bijeli sezam, nori alge, đumbir, japanski papar sansho i sjemenke industrijske konoplje.

Osim sushija i sushimija koji su se raširili po cijelome svijetu (a zaslužuju posebnu priču) među najpopularnija jela spada klopa pržena u dubokoj masnoći poput karaage (komadići piletine, hobotnice, ribe mesa), kushikatsua (ražnjići od plodova mora, povrća ili mesa) te nezaobilazna tempura (riba, povrće ili meso umočeno u smjesu rižinog brašna i mrzle vode pa prženo u dubokom ulju).

Tu su i juhe poput miso, tonjiru (koja je zapravo miso juha s dodatkom komadića svinjetine), dangojiru (s obaveznim knedlama i korjenastim povrćem), osumashi (sa piletinom ili ribom)  te zoni juha (s rižinim mochi kolačem, povrćem i piletinom) koja se tradicionalno jede za Novu godinu. Itamenono su jela koja se po kineskom običaju rade stir-fry, nabemono jela iz ‘jednog lonca’ s govedinom ili ribom i povrćem a nimono kuhana jela začinjena sakeom, sojinim umakom i sladilom.

JAPANSKA JELA KOJA MOŽETE SPREMATI KOD KUĆE:

LOSOS S WASABIJEM I SOJOM

(dok kuhate i blagujete slušajte japanski rock band Mr. CHILDREN u temi “Four Dimensions”) 

Sastojci: 

  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 8 dag usitnjenog maslaca
  • 4 odreska lososa od oko 25 dag
  • 1 manji zeleni mango
  • 1 manji krastavac narezan na kriške
  • 4 rotkvice
  • 4 jušne žlice usitnjenog lista mente, timijana i korijandera
  • 4 polovine manjeg neprskanog limuna (za serviranje)

Za marinadu:

  • ¼ šalice sojinog umaka
  • ½ šalice smeđeg šećera
  • 2 ½ jušne žlice wasabijeve paste

Za dresing:

  • ½ šalice limunova soka
  • 3 režnja ćešnjaka
  • 1 čili papričica, očišćena od sjemenki i usitnjena
  • ½ jušne žlice oyster sosa
  • 1 jušna žlica šećera
  • ½ jušne žlice maslinova ulja

Priprema: Sve sastojke za marinadu stavite u manju posudu pa zagrijte na srednje jakoj vatri pa dodajte šećer miješajući dok se ne rastopi. Marinadu premjestite u zdjelu i pustite da se ohladi  pa u nju dodajte odreske i prekrijte plastičnom folijom.

Neka se marinira barem 3-4 sata uz povremeno okretanje. U međuvremenu stavite sve potrebno za dresing u staklenku s poklopcem i dobro promiješajte pa odložite sa strane. Ugrijte tavu pa na mješavini maslinova ulja i maslaca kožom prema dolje ispecite prethodno od marinade posušene odreske lososa. Držite na vatri nekoliko minuta dok se koža nije karamelizirala i dobila tamno zlatnu boju. Popecite potom odreske i s druge strane par minuta i u tavi u kojoj su se pržili uklonite s vatre. Neka se odmore barem pet-šest minuta.

Sve sastojke za salatu stavite u veću zdjelu, prelijte dresingom, doradite okus (sol, čili, maslinovo ulje…) i dobro pomiješajte. Služite uz odreske lososa na tanjuru kojeg ste ukrasili narezanom rotkvicom i polovicama limuna.

SASHIMI OD TRLJE S LIMUNSKIM DRESINGOM 

(dok kuhate i blagujete slušajte japanskog glazbenika Ryichija Sakamota u temi iz filma “Merry Christmas Mr. Lawrence” – gdje je uz Bowiea imao glavnu ulogu) 

Sastojci: 

  • 30 dag fileta većih trlja
  • 3 jušne žlice svijetlog sojina umaka
  • 2 jušne žlice ulja kikirikija
  • 1 jušna žlica kristal šećera
  • 1 jušna žlica usitnjenog suhog čilija
  • ½ jušne žlice sezamova ulja
  • sok jednog limuna
  • 2 koso rezana mlada luka

Sve sastojke osim trlje i mladog luka dobro pomiješajte u dresing. Oštrim nožem dijagonalno na tanko narežite filete trlje pa ih složite na tanjur. Dodajte dresing i ukrasite mladim lukom.

PILETINA SA SAKEOM, SHIITAKE GLJIVAMA  I TIJESTOM

(dok kuhate i blagujete slušajte japanski ženski band Scandal u temi “One More Time”) 

Sastojci: 

  • 2 dag sušenih shiitake gljiva
  • ½ šalice (oko 1,25 dl) sakea
  • ¼ šalice svijetlog sojina umaka
  • 1 ½ jušne žlice kristal šećera
  • 2 šalice (oko ½ l) pilećeg temeljca
  • 2 pileća prsa (oko 35-40 dag)
  • 1 kineski bijeli kupus bok choy (kao alternativa može bijeli kupus pomiješan sa špinatom)
  • 27-30 dag soba rezanaca (soba noodles)
  • 15 dag japanskih enoki gljiva
  • 1 crvena čili paprika – očišćena od sjemenki i uzdužno narezana

Priprema: Shiitaki gljive stavite u vatrostalnu posudu i prekrijte s pola litre vrele vode  pa ostavite pokriveno sa strane pet minuta. Ocijedite ih i sačuvajte vodu u kojoj su se natapale. U posudu za kuhanje ulijhte sake, sojin umak, pileći temeljac i vodu u kojoj su bile gljiuve pa uz povremeno miješanje kuhajte na srednje jakoj vatri.

Dodajte piletinu pa kuhajte daljnjih desetak minuta. Okrenite piletinu na drugu stranu, dodajte bok choy pa kuhajte još sedam-osam minuta odnosno dok piletina nije gotova. Piletinu i bok choy iuzvadite i staviute na tanjur. Pokrijte ga aluminijskom folijom da se ne hladi.  

Dajte da temeljac ponovo uzavre pa dodajte shiitake, enoki i rezance pa kuhajte oko sedam minuta dokj tijesto nije gotovo. U dubokiom tanjurima u koje ste ulili malo temeljca poslužite tjesteninu i na nju složite narezanu piletinu, bok choy, gljive i narezani čili.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime