“Sweets for my sweet, sugar for my honey…“ pjevali su 1963. The Searchers u velikom hitu Doca Pomusa; skladbi koju su u doba VIS-ova posvojili i Džentlemeni na singlu “Slatko”. Jer slatko – a posebice keksi – nekako baš idu uz ljubavne pjesme u kojima se voljena djevojka uspoređuje sa nekom od slastica. Doduše, nisu baš sve slastice idealne za takve usporedbe jer, recimo, sumnjam da bi ijedna djevojka voljela da ju se usporedi sa salenjakom, krafnom ili buhtlom pa bi momak zacijelo prije osmijeha za svoj “kompliment” od djevojke dobio zvučnu pljusku. Doduše meni najšarmantnija pjesma o keksima nije došla ni iz rocka ni popa ni soula već ravno iz kultne “Sezame Street” u songu “C iz for Cookie” u izvedbi Cookie Monstera. Uz bok joj je još jedna dječja pjesma “Who Stole The Cookies From The Cookie Jar” u izvedbi vokalnog kvarteta The Jaynettes koja ju je prevela na pop-swing.
Gotovo da nema žanra popularne glazbe koji nije “zaslađen” keksima i drugim slasticama. Stevie Ray Vaughan i Lonnie Mack tako imaju sjajan “Oreo Cookie Blues”. A kad već spominjem znani Oreo sendvič-keks u skladbi “Cookie” opjevao ga je i R. Kelly. Nije on baš i za dječje uši jer R.Kelly gotovo da eksplicitno opisuje oralni seksualni čin posežući za uživanjem u “Oreu” kao slikovitom usporedbom. Ništa čudno jer “cookie” je u američkom slengu naziv za vaginu.
Slične metafore kod raznih izvođača
Me’Shell Ndegéocello se 2002. našla na albumu raznih izvođača naslovljenom “Cookie”, Mötley Crüe su u “Bad Boy Boogie” pjevali o slatkoljupcu koji je gura ruku u posudu s keksima i prste u pitu (eto još jedne seksualne aluzije), a za sličnom metaforom poseže i Jon Bon Jovi u “Queen Of New Orleans”. Van Halen govore o kineskom “fortune cookies” iliti kolačiću sreće u “Me Wise Magic” kao i Jackson Brown u “I’m The Cat” dok u “(Nothing But) Flowers” Talking Heads pak sanjaju o danima kad su im na dohvat ruke bile pite s trešnjama i čokoladni keksi.
Stevie Wonder u ljubavnoj pjesmi “I Love Every Little Thing About You” golemu ljubav koju osjeća povezuje uz slatko, kekse, bombone i veliku šnitu kolača dok u skladbi slične teme, rasnom motownovom soul brzacu “Nothing’s Too Good for My Baby” draganu uspoređuje s keksom. They Might Be Giants u temi “S-E-X-X-Y” govore o vraški seksi prizoru djevojke s perikom na glavi i keksima u ruci. Ringo Starr pak u “Early 70” – duhovitoj, zanimljivoj no istovremeno i sjetnoj pjesmi o Harrisonu, McCartneyu i Lennonu – govori o (Johnovoj) večeri provedenoj s Japankpom u krevetu (!) uz televizor i kekse.
Kakvi su to keksi koje silni glazbenici spominju?
Keks o kojem pjevaju ili kojeg spominju svi ovi silni glazbenici (a i mnogi drugi koji po njemu – poput Limp Bizkits – uzimaju ime) omiljena je globalno raširena mala i plosnata slastica koja se uglavnom peče od smjese brašna, šećera i masnoće (ulja, maslaca, masti ) uz dodatak čokolade, orašastih plodova, sušenog bobičavog voća… Hrustavi keksi tog oblika (u Engleskoj poznati kao “biscuits”) udomaćili su se svuda, no nekako su najviše povezani uz pijenje čaja (posebice uz Velikoj Britaniji i negdašnjim kolonijama) i umakanje uz bijelu ili crnu kavu, vrući kakao ili čokoladu.
Talijanski posebni keksi u kojima su komadići badema obično se grickaju uz ili pak umaču u prošek i slatka desertna vina. Samo mašta je granica pripreme keksa. Koji, recimo, mogu biti – poput spomenutog “Orea” i domaćih “Moto” -u sendviču s punjenjem u sredini, obloženi čokoladom ili maslacem od kikirikija, sa dodacima oraha, badema, kikirikija, lješnjaka, čokoladnih mrvica ili komadića čokolade. Popularni su i nepečeni “keksi” sa smjesom koja se stvrdne u hladnjaku.
Moji omiljeni keksi – kao vječnom ovisniku o čokoladi – su oni čokoladni. Posebice u vrijeme blagdana te kad imaju komadiće čokolade u sebi.
ČOKOLADNI KEKSI (dok kuhate i blagujete slušajte Steviea Ray Vaughana i Lonniea Macka u “Oreo Cookie Bluesu“)
- 1 šalica smekšanog slanog maslaca (preporuka je maslac Veronika)
- ½ šalice bijelog šećera
- 1 šalica smeđeg šećera
- 2 jušne žlice vanilija-šećera
- 2 jaja
- 3 šalice bijelog glatkog brašna
- ½ žlice praška za pecivo
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 žlica morske soli
- 2,5 šalica komadića čokolade
Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. U posudi pomiješajte brašno, sodu, sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi pomiješajte šećer i smekšani maslac u kompaktnu smjesu te stucite jaja i vanilija-šećer u pjenu pa sve sastojke pomiješajte. Dodajte komadiće čokolade i sve dobro pomiješajte. Napravite kuglice od 2-3 žlice smjese pa ih pritisnite dok nisu fino plosnatog okruglog oblika pa ih pecite u zagrijanoj pećnici oko 8 – 10 minuta odnosno dok lijepo ne porumene (ne smiju potamniti!). Izvadite ih iz pećnice pa pustite još par minuta da odstoje na limu za pečenje.
KEKSI OD ZOBENIH PAHULJICA (dok kuhate i blagujete slušajte Stevia Wondera u “Nothing’s Too Good For My Baby“)
- 1, 5 šalica (oko 19 – 20 dag) glatkog bijelog brašna
- 1 jušna žlica cimeta
- 1 jušna žlica sode bikarbone
- 1 jušna žlica soli
- 1 šalica (oko 23 dag) omekšanog maslaca
- 1 šalica (oko 20 dag) šećera (po volji smeđeg ili bijelog)
- 2 jaja
- 2 jušne žlice vanilija-šećera
- 3 šalice (oko 25 dag) zobenih pahuljica
- 2 šalice komadića čokolade.
Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva a lim obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol u posudi srednje veličine a u veću posudu mikserom miješajte prethodno omekšani maslac dok ne zapjeni, dodajte šećer i sve dobro pomiješajte. Dodajte jaja, valinil šećer i na većoj brzini miješajte oko minute pa dodajte suhe sastojke iz manje zdjele. Miješajte na manjoj brzini dok niste dobili kompaktnu smjesu koju potom stavite u hladnjak da odstoji 1 sat (smjesa može ostati u hladnjaku više dana). Kad smjesu izvadite iz hladnjaka pustite pola sata na sobnoj temperaturi pa umijesite kekse u kuglice (oko 3 žlice za svaku) koje potom spljoštite u oblik keksa. Pecite u ugrijanoj pećnici 13 – 15 minuta pa izvadite lim za pečenje s keksima i pustite da na njemu odstoje još pet minuta. Po volji na vrele kekse možete nanijeti još malo mrvica čokolade.
KEKSI S MASLACEM OD KIKIRIKIJA (dok kuhate i blagujete slušajte Ringa Starra u “Early 70”)
- 1 šalica maslaca
- 1 šalica maslaca od kikirikija
- ½ šalice bijelog šećera
- 1,5 šalica smeđeg šećera
- 2 jaja
- 2,5 šalica glatkog bijelog brašna
- ½ kavene žličice soli
- 1,5 jušna žlica sode bikarbone
- 1 jušna žlica praška za pecivo
Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. U posudi mikserom stucite omekšani maslac, maslac od kikirikija i šećer a u drugoj stucite jaja. U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol pa dodajte u posudu s maslacem. Sve dobro pomiješajte i stavite u hladnjak da odstoji sat vremena. Oblikujte kuglice, spljoštite ih u tanke kekse vilicom (dobit ćete tako male žljebove na površini keksa) pa pecite oko 10 minuta dok nisu dobili nježnu smeđu boju.
Po volji dobivene kekse možete do polovine umočiti u rastopljenu čokoladu pa pustiti da se ohlade.