Petak, 22 ožujka, 2024

Ivan Kožarić: Odlazak velikana hrvatske likovne umjetnosti

Njegova najpoznatija djela su skulptura Antuna Gustava Matoša na Strossmayerovu šetalištu u Zagrebu, Hodač na riječkom Korzu, Figura (kopač pod tušem) u Zagrebu te Prizemljeno Sunce, simbol Bogovićeve ulice

U nedjelju, 15. studenog 2020. nakon duge borbe s bolešću, napustio nas je umjetnik Ivan Kožarić. O tužnoj vijesti obavijestili su članovi obitelji na društvenim mrežama riječima “Naše Sunce vraća se Suncu, njegov sjaj ostaje zauvijek među nama svima.”



Ivan Kožarić bio je najpoznatiji hrvatski kipar koji je ostavio dubok trag u našoj suvremenoj umjetnosti. Nakon što je 1947. diplomirao kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti, boravio je u Parizu kao stipendist Fonda Moša Pijade, a posredstvom francuskog kritičara Jacquesa Lassaignea surađivao je s Galerijom Maguy čiji je vlasnik otkupio više njegovih radova. Imao je priliku razvijati svoju karijeru u inozemstvu, ali se odlučio vratiti u Hrvatsku. Šezdesetih godina 20. stoljeća bio je član neformalne grupe Gorgona, a njegova djela našla su se na svjetskim izložbama poput one u Veneciji 1976. i Sao Paulu 1979. Ime Ivan Kožarić zastupljeno je u antologijama europske i svjetske skulpture, a njegova djela uvrštena su u brojne privatne zbirke i muzeje diljem svijeta. Izlagao je šezdesetak samostalnih i oko 200 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za vrijeme svoje karijere dobio je brojne nagrade od kojih se ističe Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo 1997.

Njegova najpoznatija djela su skulptura Antuna Gustava Matoša na Strossmayerovu šetalištu u Zagrebu, Hodač na riječkom Korzu, Figura (kopač pod tušem) u Zagrebu te Prizemljeno Sunce, simbol Bogovićeve ulice.
Inače, nakon zagrebačkog potresa, Prizemljeno Sunce sklonjeno je u Ljevaonicu umjetnina Ujević i trebalo bi biti vraćeno nakon restauracije.  

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Povijest umjetnosti Zadar (@povijest_umjetnosti_zadar)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime