Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Ne propustite: Otvorena izložba jedne od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnica u Laubi

Ivana Franke autorica je impozantne instalacije 'Entanglement is a fragile state' u crkvi Église Saint-Nicolas de Caen, zaštićenom spomeniku u Normandiji, a predstavljala je radove u najpoznatijim muzejima diljem svijeta

Izložba “Apercepcija” jedne od najvažnijih hrvatskih suvremenih umjetnica, danas s Berlinskom adresom, Ivane Franke, otvorena jučer u Laubi, može se pogledati do 3. svibnja.



Ivana Franke u Kući za ljude i umjetnost izlaže će radove iz Laubine kolekcije – Centar, Pod, Instants of Visibility (originalno izložen u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu, a kasnije u Rimu i Francuskoj) i Latency, s kojom je samostalno predstavljala Hrvatsku na 52. Venecijanskom bijenalu, kao i neke novije i stare radove koji su dostupni za akviziciju.

Simbolički razbija granice prostora

Majstorica velebnih i intrigantnih prostornih instalacija, čiji se projekti izlažu u brojim međunarodnim institucijama neizmjernog umjetničkog kalibra. Često se izražava kroz konstruktivističku i optičku umjetnost te problematizira odnose realnosti i perceptivnih i kognitivnih procesa, oslanjajući se na čvrstu podlogu neuroznanosti.

Kroz minimalističke svjetlosne instalacije u zamračenim ambijentima simbolički dokida granice prostora i preispituje mentalne procese gledatelja u susretu s vizualnim podražajima. Kroz medij crteža i grafika bavi se matematičkim znanjem kao jednim od modusa istine svijeta i svemira.

Predstavljala je radove u najpoznatijim muzejima svijeta

Njezini su radovi, među ostalim, izlagani u MoMA PS1 u New Yorku, muzeju Deutsche Guggenheim u Berlinu, zbirci Peggy Guggenheim u Veneciji, Reykjavik Art Museumu na Islandu i u Sharjah Art Foundationu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Autorica je impozantne instalacije “Entanglement is a fragile state” u crkvi Église Saint-Nicolas de Caen, zaštićenom spomeniku u Normandiji. Pozivana je na brojne najvažnije međunarodne manifestacije od kojih valja istaknuti Bijenale u Šnagaju i Manifesta 7 u Bolzanu na kojoj se predstavila sa site-specific instalacijom koju je vidjelo više od 108 000 posjetitelja. Osim na umjetničkom Venecijanskom bijenalu, predstavljala je Hrvatsku i na arhitektonskom s radom “Frameworks”.

U Kući za ljude i umjetnost osim prije spomenutih radova Franke će izlagati brojne grafike i printeve na aluminiju, plexiglassu i papiru, dostupne za akviziciju. Kao još jedna u nizu suradnja Laube i jedne od najistaknutijih predstavnica hrvatske suvremene umjetničke scene u svijetu, ‘Apercepcija’ predstavlja atraktivni i uzbudljivi projekt, kao i događaj od iznimne kulturne važnosti za zagrebačku publiku.

Fotografije: Saša Četković

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime