Utorak, 26 ožujka, 2024

Ne propustite: Odlične izložbe i radionice u mjesecu koji slavi žene

Cijeli ožujak želimo posvetiti isticanju kulturnih događanja, manifestacija i tema koje ukazuju na važnost ravnopravnog prikazivanja žena u medijima

Ožujak je mjesec u kojem slavimo žene! Međunarodni dan žena proslavili smo prije nekoliko dana, no cijeli mjesec želimo posvetiti isticanju kulturnih događanja, manifestacija i tema koje ukazuju na važnost ravnopravnog prikazivanja žena u medijima.



Ovog ožujka u Zagrebu odvijaju se tri zanimljive izložbe i radionice, na kojima mlade umjetnice dijele svoju umjetničku praksu s gledateljima: 

1/ Luisa Pascu

“Terapija usporedbom” prva je izložba mlade umjetnice Luise Pascu koja je otvorena 4. ožujka u zagrebačkoj Galeriji događanja. Izložbu možete posjetiti do 25. ožujka. Luisa Pascu studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i predstavnica je nove generacije koja u svojem radu se poziva na digitalnu eru u kojoj živimo i otvoreno govori o mentalnim bolestima i teškoćama. 

Galerija događanja je mjesto koje okuplja autore mlađe i srednje generacije, koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu. Osnovana je početkom 1980-ih godina, a djeluje u sklopu Kulturnog centra Peščenica.
 
Zanimljivog naslova “Terapija usporedbom”, ovo je izložba u kojoj se umjetnica bavi intimnim preokupacijama. Luisa, naime, istražuje odnos vlastitog tijela i prostora te stavlja naglasak na anskioznost koju osjeća uzrokovanu iracionalnim odnosom prema vlastitom odrazu u ogledalu.
 
Dimenzije slika su veće od prirodne veličine umjetnica čime je naglašena predimenzioniranost dojma o vlastitoj veličini tijela, a umjetnica odabire vertikalni format jer se referira na društvene mreže na kojima su videi, storiji i fotografije vertikalnog formata te na taj način nudi skrivenu kritiku što nam je internet napravio.
 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli galerija_dogadanja (@galerija_dogadanja)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli galerija_dogadanja (@galerija_dogadanja)

2/ Škvadra

Škvadra je plesni kolektiv koji se nametnuo na hrvatskoj plesnoj sceni, kao skupina inovativnih mladih plesača koji probijaju granice u različitim umjetnostima. Škvadra je osnovana 2018. godine i čini ju 9 mladih profesionalnih plesnih umjetnika. 

Cijeli ožujak 2022. godine Škvadra ulazi u prostor GMK s namjerom da ispuni prostor Galerije istraživanjem specifične plesne umjetnosti koje ovu grupu plesača trenutno zanimanu. S obzirom da je ožujak namijenjen da proslavimo žene, tako se ovog ožujka izdvajaju tri plesne umjetnice koje će ponuditi istraživačke i autorske prakse kao temelj za stvaranje potencijalnih odgovora na neka od pitanja koja ovu grupu plesača čini neobično dinamičnom, a koja ih istovremeno i udaljavaju i razlikuju jedne od drugih. Tri plesne umjetnice Ema Kani, Una Štalcar-Furač i Marta Habulin vodit će jednotjedne radionice koje se bave drugačijim umjetničkim proces, a ideja je da posjetite i vidite kako se stvara ples.

12. 3. (subota) 17 – 19 h – “Džem” event radionice Marte Habulin
18. 3. (petak) 12:30 – 15 h – Otvoreni dan radionice Eme Kani
26. 3. (subota) 13 – 15 h – “Ajmo fiksirat” otvoreni dan radionice Une Štalcar Furač

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Galerija Miroslav Kraljevic (@galerija.mk)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Škvadra (@skvadra_kolektiv)

3/ Talita Jašerevska

Do 30. ožujka u prostoru Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Ulici Pavla Hatza 23/3 u dvorištu u Zagrebu možete pogledati izložbu “Emocije” umjetnice Talite Jašarevski.

Ovu izložbu postavlja Savez Roma “KALI SARA” s ciljem da se kulturno-umjetničkom stvaralaštvu Romkinja prida zaslućeni dio medijskog prostora te da šira javnost prepozna vrijednost njihova kreativnog izražavanja. 

Talita Jašarevrski rođena je 1992. godine u Zagrebu, završila je Primijenjenu gimnaziju u Zagrebe. Izložbu JE nazvala “Emocije” jer želi prenijeti temeljnu simboliku o povezanosti i sličnosti svih ljudi kroz emocije bez obzira na nacionalnost, boju žove, vjersku pripadnost ili starosnu dob. Za Talitu zajedničke su nam iste emocije koje svi duboko proživljavamo i za nju je glavna misao da dok smo god svi sposobni osjećati, zapravo smo sposobni živjeti. 

U ovoj izložbi dominiraju ženski likovi jer Talita smatra da se uloga Romkinja nedovoljno prepoznaje te da se njihova snaga neopravdano umanjuje, a da su one na svojim plećima iznijele veliki teret povijesne diskriminacije romskog naroda. 

Ova izložba je posebna jer uz svaku sliku postoji QR code na kojem možete pronaći pjesmu koja je inspirirala Talitu da naslika taj rad. Tako da je genijalno ići ovu izložbu gledati i slušati sa slušalicama i mobitelom koji će vas uvesti u intimni svijet Talite, svijet njene inspiracije. Pjesme su po glazbenom žanru vrlo različite od zabavne glazbe, preko pop-glazbe, evergreena sve do rocka. 

Naslovna fotografija: Luisa Pascu Terapija usporedbom

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime