Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Svijet vrijedan gledanja: Izložba u povodu 70 godina fotografije Slavke Pavić

Na izložbi u Galeriji Kranjčar bit će izložen izbor od 12 antologijskih fotografija kojima se objedinjuju dominantni interesi autorice. Od gradskih prizora preko geometriziranih kompozicija pa sve do eksperimenata

Poznavatelji Slavke Pavić opisat će je kao osobu iskrene radosti, ljudske topline, slobodnog duha, otvorenu i punu pažnje prema svijetu, svjesnu neponovljivosti trenutka, kojeg treba (ili ne treba) fotografski zabilježiti, spremnu uočiti najsitnije nijanse i detalje koje svijet čine vrijednim gledanja…



I to je razlog zbog kojeg Slavka Pavić danas pripada antologiji hrvatske umjetnosti. Zato otvaranje njezine izložbe, 15. srpnja u 20 sati u Galeriji Kranjčar, u povodu 70 godina umjetničkog djelovanja, izaziva veliku pažnju ljubitelja umjetnosti.

Vrsna autorica, edukatorica i osnivačica Ženske sekcije Fotokluba Zagreb

Fotografijom se Slavka Pavić započela aktivno baviti 1951. godine kada se na poticaj supruga, također fotografa Milana Pavića učlanila u Fotoklub Zagreb, koji je u to vrijeme osim velikog broja amatera okupljao i profesionalne fotografe ko što su npr. Tošo Dabac, Marijan Szabo, Mladen Grčević, Vladimir Horvat, Milan Pavić i drugi te je bio važno mjesto učenja i razmjene informacija o fotografiji.
Upravo je Tošo Dabac odigrao ključnu ulogu potaknuvši Slavku Pavić da prvi put izlaže. Iste te 1951. prvi put se predstavila publici izloživši ‘
Portret mladića’ na Međunarodnoj izložbi umjetničke fotografije na Zagrebačkom velesajmu. U međuvremenu Slavka Pavić se formirala kao autorica prepoznatljive autorske poetike. Također je odgojila generacije u Fotoklubu Zagreb, osnovala Žensku sekciju Kluba i organizirala njezine godišnje izložbe koje su se odvijale pod pokroviteljstvom Fotosaveza Jugoslavije, čime je znatno pridonijela vidljivosti i prisutnosti ženskog fotografskog djelovanja.  

Izložba antologijskih fotografija

Oduvijek poznata među ljubiteljima fotografije, Slavka Pavić je širu popularnost zadobila posljednjih desetak godina zahvaljujući nekolicini projekata: 2012. predstavljena je samostalnom izložbom na Festivalu Hrvatske u Francuskoj – Croatie, la voici u Cité nationale des arts u Parizu, dvije godine kasnije priređena joj je velika retrospektivna izložba u Muzeju grada Zagreba, koja je doživjela i nekoliko gostovanja te joj je 2015. Hrvatski fotosavez objavio monografiju ‘Slavka Pavić: subjektivna fotografija’, autorice Branke Hlevnjak.

Na izložbi u Galeriji Kranjčar bit će izložen izbor od 12 antologijskih fotografija kojima se objedinjuju dominantni interesi autorice. Od gradskih prizora preko geometriziranih kompozicija pa sve do eksperimenata, radovi redom impresivne vizualnosti i višeslojnog značenja svjedoče istodobno o svojoj pripadnosti dominantnim umjetničkim strujanjima druge polovine 20. st. kao i o izgrađenom autorskom stilu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime