Srijeda, 19 lipnja, 2024

Odvojeni kreveti loš su znak? 6 mitova o spavanju koji narušavaju vezu

Kad god se vjerovanje temelji na onome što bi parovi 'trebali' učiniti, vrijedi pogledati ispod pokrivača kako biste vidjeli što se zapravo tamo događa. Također, sve više parova govori kako se nakon nekog vremena odvojenog spavanja zapravo osjećaju bliže i privrženije nego ikada

Sve više parova donosi odluku da spavaju odvojeno, ali to nije odluka do koje dođu na lak način. Ponekad je to jednostavno najbolja opcija i – suprotno uvjerenju mnogih – takva odluka može spasiti, a ne uništiti vezu.Razlog za odvojeno spavanje nije samo hrkanje jednog partnera, mnogo je drugih (važnijih) razloga, uključujući razlike u rasporedima odlaska na spavanje i buđenja itd…

Predrasude su jedno, a pravo ‘stanje’ stvari – ispod pokrivača!

Suvremeno zapadno društvo drži do uvjerenja da sretni parovi spavaju u istom krevetu, a nesretni ne. Postoji puno pogrešnih vjerovanja i mitova o povezanosti nekog para tijekom sna. To je dijelom i zbog činjenice da je znanost o snu tek nedavno prepoznala kako je spavanje za većinu odraslih zajedničko iskustvo s partnerom.

Kad god se vjerovanje temelji na onome što bi parovi ‘trebali’ učiniti, vrijedi pogledati ispod pokrivača kako biste vidjeli što se zapravo tamo događa. Također, sve više parova govori kako se nakon nekog vremena odvojenog spavanja zapravo osjećaju bliže i privrženije nego ikada.

Recept za dobar brak: Je li bolje spavati zajedno ili odvojeno?

Donosimo vam nekoliko najčešćih mitova o zajedničkom spavanju.

Mit 1: Odvojeni kreveti znak su lošeg braka

Ovaj je mit tako čest, da čak dolazi i sa osuđujućim imenom – ‘razvod u snu’, što podržava ideju da spavanje odvojeno znači kako je vaša veza na tankom ledu.
Iako zajedničko spavanje nekima nudi utjehu i povezanost, drugima je to izvor frustracije i prezira. U konačnici, kvaliteta vaše veze više ovisi o tome kako donosite odluke u paru i koliko dobro spavate, kao i o samom rasporedu spavanja. Parovi koji svjesno i u suradnji donose odluke o svojim aranžmanima za spavanje, bilo zajedno ili odvojeno, savršeno su sposobni održavati intimnost i vrlo zadovoljavajuće odnose.

Mit 2. Muškarci jednostavno hrču i oprošteno im je

Milijuni žena pate i provode budne noći ili se bude te imaju nemiran san zbog partnera koji hrče. A muškarcima je hrkanje oprošteno jer oni to jednostavno – rade.
Istina je da muškarci i žene imaju drukčije navike spavanja te da žene nesanicu doživljavaju dvostruko teže i više od muškaraca. Također, žene imaju tedenciju dubljeg i dužeg sna, dok muškarci imaju veću vjerojatnost za doživjeti apneju u snu. Stalno zaustavljanje i započinjanje disanja koje dolazi s apnejom tijekom spavanja uzrokuje nemiran san i može dovesti do niza potencijalnih zdravstvenih posljedica. Iako su većinom muškarci ti koji hrču, taj problem mogu imati i žene.

6 savjeta kako partneru reći da vam treba vrijeme za sebe – a da se ne naljuti

Mit 3: Seks je dobar za spavanje

U ovom mitu može biti malo istine, jer postoje ključne biološke promjene koje se događaju tijekom orgazma (osobito kada se postignu s drugom osobom) koje mogu poboljšati san, uključujući, primjerice, oslobađanje hormona oksitocina koji potiče opuštanje.
Ali do sajajnog seksa teško da će doći ako čujete hrkanje svog partnera. Također, to vam neće ni olakšati odlazak na spavanje prije nego što vaš prirodni biološki sat ili cirkadijalni ritam kaže da je vrijeme.

S druge strane, postoje snažni dokazi da bi prioritet zdravog sna mogao koristiti vašem spolnom životu. Studija Sveučilišta u Michiganu otkrila je da je jednosatno povećanje trajanja spavanja kod žena dovelo do porasta seksualne aktivnosti od 14% sljedeći dan.
I ne zaboravimo, izgovor ‘preumoran sam za seks’ vodeći je razlog zbog kojeg su seksualni terapeuti izvijestili da su mnogi izgubili zanimanje za seks. Umjesto da o seksu razmišljate kao o pokretaču sna, mislite o zdravom snu kao o moćnom afrodizijaku. 😉

Mit 4: Noćne sove i rane ptice ne idu zajedno

I ovaj bi mit mogao biti istina, ali ne mora biti. Studije su pokazale da parovi koji imaju oprečne preferencije prema vremenu spavanja i buđenja imaju više problema u vezama. No, podaci također pokazuju kako parovi s dobrim vještinama rješavanja problema mogu ublažiti sve rizike koje bi te razlike mogle predstavljati.

Ako ste noćna sova i udružujete se s jutarnjim tipom te spavate zajedno to bi mogao biti izvor sukoba ako očekujete da ćete nakon vjenčanja u isto vrijeme ići u krevet i buditi se. Mnogim je parovima zajedničko vrijeme prije spavanja najvažnije za održavanje zdrave veze,  pa tako ‘ostavljaju maženje’ za kraj dana. No, ako su vaši različiti rasporedi spavanja nespojivi, treba kompromisom pronaći vrijeme samo za vas.

Najbolje aplikacije za meditaciju i disanje te smanjenje anksioznosti

Mit 5: Ne idite u krevet bijesni

Svi smo čuli savjet mudraca (ili starijih bračnih parova) ‘nikad ne odlazite u krevet ljuti’, ali nije to baš tako jednostavno. Stručnjaci predlažu ispravniju izreku – ‘ne bori se prije spavanja’. U stvarnosti se mnogi problemi s kojima se parovi suočavaju – financije, djeca, posao itd., jednostavno ne mogu riješiti prije spavanja.

Što smo pospaniji, to više pati naše raspoloženje, koncentracija nam opada kao i vještine rješavanja problema i komunikacije – a to su, priznat ćete – sve ključne komponente zdravog rješavanja sukoba. Umjesto da ciljate na ‘dobivanje’ bitaka neposredno prije spavanja, pametno odaberite svoje bitke i njihov raspored. Pokušajte ne voditi teške rasprave dok se oboje ne odmorite i trezveno razmislite o svemu.

Mit 6: Mogu vratiti ‘dug’ spavanja

Mnogi ljudi spavanje vide kao kasicu prasicu. Ako vam ponestane sna, možete ga jednostavno ‘napuniti’ kada stvari postanu bolje. Ideja da san možete nadoknaditi duljim ostajanjem u krevetu, jednostavno je pogrešna, pogotovo ako se borite s nesanicom.
A partneri često, želeći drugome pomoći, prave grešku upravo time da potiču partnera/icu da idu ranije leći ili ostanu duže ujutro u krevetu.

Ovaj reaktivni obrazac spavanja i neredovit raspored spavanja može samo pogoršati nesanicu. Najučinkovitiji tretman za nesanicu, kognitivna bihevioralna terapija, uključuje ograničavanje vremena u krevetu na vrijeme u kojemu zapravo spavate i održavanje dosljednog vremena za spavanje i buđenje.

Orgazmička sinestezija: Vrijeme je da otkrijete zanimljivi fenomen?

Svi spavamo i svi mislimo da znamo što treba, a što ne treba raditi u krevetu. Nažalost, kolektivna mudrost često nije ni približno toliko mudra koliko mislite da je. I vi i vaš partner zaslužujete dobar i kvalitetan san. Kada u suradnji s njim/njom pronalazite rješenja za spavanje koja pomažu oboma da bolje spavate – to može poboljšati vaš zajednički život u krevetu i izvan njega!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime