Utorak, 28 ožujka, 2023

Izložbe koje se ovoga rujna isplati posjetiti u Zagrebu

Otvorene su i najavljene brojne zanimljive izložbe koje se isplati posjetiti, a mi vam izdvajamo pet najzanimljivijih

Kako je rujan donio uobičajeno kišno vrijeme, zasigurno ćete više vremena provoditi u zatvorenom prostoru. Slobodno vrijeme mogli biste iskoristiti razgledavajući nove postave u zagrebačkim galerijama. Otvorene su i najavljene brojne zanimljive izložbe koje se isplati posjetiti, a mi vam izdvajamo pet najzanimljivijih.

1/ Reli po galerijamaU Zagrebu se sutra održava osmi Reli po galerijama. Posjetitelji će u produženom radnom vremenu, od 17 do 22 sata, moći obići osam galerija – Galeriju VN, Galeriju Kranjčar, Galeriju Matice hrvatske, Galeriju SC, Galeriju Ulupuh, Galeriju Šira, Lexart Skladište i Galeriju Forum. 

Reli po galerijama je interaktivna kulturna manifestacija koja okuplja umjetničke galerije u centru grada Zagreba i stvara jedinstvenu umjetničku urbanu mapu. Događanje u središte pozornosti stavlja lokalne umjetnike i izložbene prostore, a posjetitelje potiče da u jednoj večeri obiđu što više galerija. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli RELI PO GALERIJAMA (@relipogalerijama)

2/ Artupunktura

Od danas u Zagrebu s održavanjem počinje održavati Artupunktura, drugo izdanje kulturno-umjetničke platforme Turističke zajednice grada Zagreba. Pod sloganom “Terapija Zagreba umjetnošću” drugo izdanje Artupunkture nudi dvostruko više priredbi od prošlogodišnjeg. Iz Turističke zajednice posebno je istaknuta izložba Art Future, prva izložba digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli LAUBA, kuća za ljude i umjetnost (@laubahouse)

3/ Hrvoje Spudić i Sara Salamon: Translacije

U salonu Galerije Karas u Zvonimirovoj 58, od 20. rujna do 13. studenog posjetitelji će moći pogledati izložbu umjetnika Hrvoja Spudića i Sare Salamon. Ulaz na “Translacije” će biti slobodan. 

4/ Ivo Friščić: Očima Kameleona

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Hebrangovoj 1 se od 6. rujna do 3. listopada može pogledati izložba umjetnika Ive Friščića. “Očima Kameleona” je retrospektivni pregled opusa akademskog slikara uz izbor radova nastalih kroz njegovu karijeru. Friščić je poznat kao jedan od najistaknutijih slikara svoje generacije s opusom kojeg obilježava nesvakidašnji tematski, stilski i izvedbeni raspon. Odrasli ulaznice mogu kupiti po cijeni od 50 kuna, a učenici, studenti i umirovljenici po 40 kuna. 

 

5/ Ivona Šimunović: Oporuka

U Galeriji Forum u Teslinoj 16 se od 2. do 30. rujna održavati samostalna izložba dubrovačke akademske slikarice Ivone Šimunović. Riječ je o ciklusu izloženom ovog proljeća u Palači Sponza u Dubrovniku, a Galerija Forum nastavlja svoju međugradsku suradnju s dubrovačkim institucijama.

6/ Josip Kresović: Praksa

U ponedjeljak 26.9.2022. godine u 19h u Malom centru kulture MICEK bit će otvorena samostalna izložba Josipa Kresovića pod nazivom Praksa. Na adresi Remetinečki Gaj 27b moći će se pogledati interdisciplinarna izložba koja uključuje seriju od šest kolaža, jednu instalaciju, jednu skulpturu i kratku video projekciju kojima je zajednička tematska odrednica propitkivanje intime, psihe i tijela.

7/ Matija Plavčić: Nemoć

U sklopu projekta “Oni dolaze” ovog se petka u 19:00 u Galeriji SC otvara izložba “Nemoć” Matije Plavčića. Izložbu možete posjetiti do 30. rujna,  radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Strpljivo i precizno dodajući stotine drvenih pločica istih dimenzija u koncentrične lukove nanizane poprečno na zamišljeni pravac osi, Matija Plavčić radovima s izložbe “Nemoć” razvija apstraktni geometrijski viseći oblik u prostoru koji na formalnoj razini jasno evocira baštinu konstruktivizma, Novih tendencija ili Džamonjine ritmove i skandiranja.

Pročitajte još...

“Nokturno” – virtualna izložba kakvu još niste vidjeli!

Istovremeno duhovito, ironično, kritično, ali i izuzetno iskreno i autentično

Drugi ciklus Laubinog projekta ‘Šalji dalje’ otvara izložba radova Luise Pascu

Izložba 'Trenutno (ne)zadovoljstvo' tematizira dva aktualna područja - popularne objave i pornografiju - gdje autorica vrlo često i precizno kontekstualizira žensku seksualnost kao aktualni društveni fenomen

Bojan Mušćet: Bunt je postao bura u čaši vode, a apatija način života!

Glazbenik, novinar, urednik, glazbeni kritičar i jedan od predstavnika riječkog novog vala Bojan Mušćet otvoreno progovara o stanju u glazbenoj industriji tijekom pandemije, odlukama stožera, riječkom novom valu te vlastitoj karijeri

Drago Glamuzina: Novim je generacijama tekst jednostavno prespor!

S glavnim urednikom u izdavačkog kući VBZ, koja ove godine slavi 30 godina djelovanja, razgovaramo o toj velikoj obljetnici, kulturi čitanja, projektima koje pokreću te budućim planovima prema kojima bi VBZ 'za dvije do tri godine trebao objavljivati novu knjigu svaki treći dan'

Povezano

Talenti: 5 mladih slikarica koje mijenjaju umjetničku scenu

Predstavljamo 5 mladih umjetnica koje mijenjaju umjetničku scenu. Njihovo stvaralaštvo vrišti modernošću, tjeskobom, boli, prkosom, hrabrošću koje nose mlađe generacije

Aesthetic Instagram profili koje volimo pratiti

Profili ovih kreativaca su spoj mode, interijera i eksterijera, putovanja i svakodnevnice. Iako je veliki broj njih i profesionalno u svijetu fotografije i kreative, oko za estetiku im je očito, jača strana. Nadamo se da ćete uživati u ovim profilima kao i mi!

Najbolje domaće radio voditeljice: Creme de la creme 21. stoljeća

Istražili smo koje to radio voditeljice najviše odgovaraju ideal tipu modernih, osobenih, interesantnih i onih koje uz slušateljski reach nemaju samo boju glasa kao voditeljsku kvalitetu

Hana Tischler nam je otkrila detalje o svom sudjelovanju na London Fashion Weeku

Hana Tischler jedna je od članica organizacije FIDA (Fashion Illustration and Drawing Award) koji su u suradnji s Fashion Scoutom pozvali modne ilustratore iz čitavog svijeta, članove FIDE, da sudjeluju na revijama crtajući na pisti i u backstageu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime