Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Virtualna izložba fotografija ‘Pinhole – Portreti’ Matee Smolčić Senčar

Ova izložba nešto je drugačija od ostalih, a glavni razlog tomu su pinhole fotografije, snimljene pomoću camera obscure tehnike. Ono što oku u stvarnom svijetu nije vidljivo i teško je za interpretirati, uz pomoć ove tehnike dolazi u formi fotografije

U vrijeme restrikcija svih društvenih okupljanja i socijalnih kontakata, prednosti tehnologije više nego ikada dolaze do izražaja. Zahvaljujući tehnološkim dosezima, u mogućnosti smo biti zajedno iako udaljeni, prisustvovati raznim događajima iz udobnosti vlastitog doma, čak i putovati bez da prijeđemo kućni prag. Ulazak u ovu paralelnu stvarnost omogućila nam je tehnologija u ruhu VR gadgeta ili virtualne stvarnosti.



Virtualna stvarnost pomiče granice i u umjetnosti, ostavljajući trag kao moćan alat s kojim kao da ulazimo u neki drugi svijet, koristeći ga za promidžbu i distribuciju sadržaja na ekskluzivan način. Izložba fotografija ‘Pinhole – Portreti’ Matee Smolčić Senčar jedna je od onih izložbi koja je iskoristila prednosti virtualne stvarnosti, kako bi svima približila umjetnost te uveselila i nadahnula. Izložba fotografija premijerno je prikazana u Londonu 2017., nakon čega seli u Split, Zagreb i Beograd, a sada će biti predstavljena i u virtualnoj Galeriji Omnibus, osmišljenoj i postavljenoj od strane kreativnog dvojca, Siniše Uštulice i Igora Šelera. Sam doživljaj virtualne izložbe oplemenit će i glazba talentiranog pijaniste Zvjezdana Ružića. Ovoga puta ulaznice vam neće biti potrebne, sve što je potrebno je neki od elektroničkih uređaja spojen na internet, sa ili bez dodatne opreme u vidu VR naočala.

Ova izložba nešto je drugačija od ostalih, a glavni razlog tomu su pinhole fotografije, snimljene pomoću camera obscure tehnike. Ono što oku u stvarnom svijetu nije vidljivo i teško je za interpretirati, uz pomoć ove tehnike dolazi u formi fotografije, dobivene manipulacijom propuštanja svijetla na negativ i pozicioniranjem aktera na fotografiji. Matea na fotografijama jača vezu između protagonista i njegove okoline preklapajući ih, ali i preklapajući protagonista sa samim sobom. Na taj način pridodaje se mističnom i nadrealnom dojmu ovih crno-bijelih fotografija. Ovi portreti promatrača tjeraju na razmišljanje, na traženje značenja između vanjskog i unutarnjeg života pojedinca tj. na traženje značenja između onoga što pokazujemo svijetu, a što u stvarnosti osjećamo. Sama autorica kaže da nalazi ovaj način fotografiranja iznimno zanimljivim, prvenstveno radi njegove unikatnosti i različitosti od ostalih načina fotografiranja.

Ova jedinstvena izložba biti će dostupna cijeli prosinac, a obzirom da je izložba prodajnog karaktera, sve ono što vidite u virtualnoj stvarnosti može postati vaše u ‘pravoj’ stvarnosti.

Uđite u svijet virtualne stvarnosti te pogledajte sva djela ove talentirane umjetnice na linku: https://omnibusww.com/

Foto: Matea Smolčić Senčar

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime