Četvrtak, 25 veljače, 2021

Tražite inspiraciju za uređenje doma? Ovo su top trendovi u umjetnosti!

Osim djela izloženih u muzejima i galerijama, sjajna umjetnička djela čekaju nas i na ekranima uređaja koje svakodnevno koristimo

Iako se u današnja moderna vremena može činiti kako razvoj industrije i tehnologije zasjenjuje ili čak koči umjetnike, umjetnost je, baš naprotiv, sve cjenjenija i sve dostupnija.

Ljudima treba umjetnost, a ta činjenica je sve izraženija čemu svjedoče brojne fotografije domova koje ljudi diljem svijeta dijele na društvenim mrežama. Svatko nastoji otkriti i imati svoj umjetnički kutak. S druge strane, zahvaljujući upravo napretku tehnologije, umjetnicima i dizajnerima nikad nije bilo jednostavnije prezentirati svoj rad i svoja djela – putem društvenih mreža postala su dostupnija širokim masama.

‘Umjetnički štih’ u uređenju doma

Za dodatni “umjetnički štih” u uređenje doma ne treba više obilaziti razna mjesta u nadi da ćete naići na nešto prikladno ili zanimljivo, ne trebate čekati i listati kataloge. Osim djela izloženih u muzejima i galerijama, sjajna umjetnička djela čekaju nas i na ekranima uređaja koje svakodnevno koristimo. Ako želite unijeti nešto novo u svoje okruženje, tražite inspiraciju za “savršeni” komad koji će osvježiti vaš prostor ili pak razmišljate o potpunom uređenju doma, ovo su neki od trenutačno najpopularnijih trendova:

‘WELLNESS’ UMJETNOST
Istraživanja redovito dokazuju benefite smirenog i sretnog života čemu doprinose i dekorativni motivi. Za stvaranje ugodne atmosfere u domu koristite meditativne motive, a radni stolovi sve češće su ukrašeni ‘čistim’ skulpturama. Nikad prije nije bilo toliko važno podržavati mlade, lokalne umjetnike, pa – ako si možete priuštiti – kupite originalna, ručno stvorena djela u koje je uloženo vrijeme i ljubav umjesto industrijskih replika.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Feng Shuality™ (@feng.shuality) on

METALNI DETALJI
Vjerovali ili ne, unošenje metala i metalnih tonova ne bi trebalo biti ograničeno samo na rasvjetu i elektroničke uređaje. U trendu je da ne mora sve biti usklađeno. Igranje s različitim tonovima i/ili strukturama u jednoj sobi oslobađa kreativnost i donosi živahnost.
Metalne strukture, čak i umjetnička djela napravljena od aluminijske folije, sjajan su način kako naglasiti osobni karakter i posebnost prostora u kojem boravite.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by TISHA CRUZ (@saguarogirl) on

MAKSIMALIZAM
Ako za razliku od wellness stila ili minimalizma volite imati poseban predmet koji dominira prostorom ili puno predmeta po sobi zasigurno će vas oduševiti ‘maksimalistički’ pristup inspiriran kineskom umjetnošću s kraja 18. stoljeća.
Ovakav dizajn interijera najbolje se postiže kombiniranjem naizgled nespojivih komada i žarkih boja, a dobrodošle su i raznovrsne stilizirane grafičke kompozicije.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Maximalist Interiors (@maximalist.interiors)

UMJETNOST INSPIRIRANA PRIRODOM
U modi su razni motivi inspirirani svijetom u kojem živimo – printevi s ananasima, flamingo pticama, palminim lišćem, šumama, morem ili planinama… Ovakav trend se vrlo uspješno može kombinirati sa ‘zemljanim’ bojama, skulpturama od prirodnog drva, ali i raznim apstraktnim oblicima koji slave raznolikost i bogatstvo prirode.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Wallpaper from the 70s (@wallpaperfromthe70s) on

TRADICIJSKA UMJETNOST
Umjetnost koja slavi kulturu i tradiciju također je u velikom zamahu. Ručno rađen nakit, keramika, predmeti izrađeni od drva te razna pletiva samo su neki od primjera koje postaju sve cjenjeniji u vremenu koje karakterizira visoka tehnologija.
Paralelno možemo vidjeti umjetnike iz oba područja djelovanja: digitalnog (poput VR iskustva) te ‘ručnog’ koji revitalizira tradicijsku umjetnost. Oba koncepta danas su i više su nego dobro došla u modernim domovima.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vhera Creazioni (@vhera.creazioni) on

Naslovna fotografija: Unsplash

Odabrano

Zaštitnu masku od sad spremajte u dizajniranu ‘kovertu’

Zaboravite na retrovizor ili gužvanje zaštitne maske u džepu - inovativni spremnici za zaštitu maski nisu samo higijenski nego su i pravi modni dodatak

Ovako izgleda kuća iz snova dizajnerske zvijezde Karima Rashida

O ovakvoj je kući poznati svjetski dizajner počeo maštati otkako je u New Yorku uvedena karantena. Tako je nastao koncept idealnog doma u zelenilu...

Nije sve tako crno: inspirirajte se novim dizajnom u multikoloru

U inat 'mračnom' dobu koronavirusa, kreativci diljem svijeta prizivaju moćnu energiju boja. Veselo šarenilo zavladalo je u dizajnu i arhitekturi, a naš izbor otkriva kako skejtanje, odlazak u crkvu ili prelazak preko mosta mogu biti pravi vizualno-osjetilni užitak.

Život na kotačima: Kud ja, tud i moja kućica

Moderni pokretni domovi daleko su odmakli od nekadašnjih 'kampica'. Riječ je visoko stiliziranim objektima koji se mogu postaviti u najrazličitija okruženja – od urbanih područja do najzabačenijih kutaka divljine

Povezano

‘Ribarski’ brodić pretvoren u plutajući dom ima svu udobnost za duboki zen

Mađarski arhitekt Tamás Bene dizajnirao je kućicu/brodić za mladi par iz Budimpešte. Ovaj plutajući ljetni dom nalazi se na jezeru Tisa koje je ujedno i prirodni rezervat, a savršeno se uklapa u okolinu

Promatračnica u obliku kita nudi fascinantan pogled ispod morske površine

Arhitekti predviđaju da se posjetitelji vode kroz pažljivo osmišljenu rutu koja obuhvaća umjetničke galerije i izložbene prostore na putu do velike promatračnice. Ako se ppanovi ispune, posjetitelji će ovaj jedinstveni posjet moćidoživjati već u prosincu 2022. godine.

Luksuz s otoka Krka: Vrhunska suvremena arhitektura s Kvarnerom na dlanu

Kuća s apartmanima, okružena mediteranskom vegetacijom, udaljena je tek 150 metara od mora, a na idiličnom otoku ističe se svojim jedinstvenim dizajnom kojeg sačinjavaju dvije, mostovima i liftovima povezane, zgrade. Takav spoj urbanog, ukomponiran u prirodno okruženje, djelo je arhitektonskog ureda ARHIV

Podsjeća li i vas dizajn spiralne zgrade Amazon HQ2 na popularni – emoji?

Novinar Voxa Rani Molla objavio je fotografiju predložene zgrade s fotošopiranim očima emojija kakice uz natpis 'Nema na čemu', što je izazvalo buru reakcija, uspoređivanja i smijeha. Drugi zgradu uspoređuju s božićnim drvcem, sladoledom, kornetom...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime