Subota, 23 ožujka, 2024

Novo IT mjesto u Dubrovniku: Od derutne zgrade do raskošne palače

Palača obitelji Kaboga (Caboga) na dubrovačkom Stradunu, povijesno zdanje koje datira iz 1667. godine tako je ovih dana postala reprezentativno zdanje koje na najljepši način otkriva kako je nekada živjela dubrovačka vlastela

Život u Dubrovniku stalno je prožimanje povijesti i sadašnjosti, a kada jedno povijesno zdanje zablista starim sjajem – nitko nije ravnodušan.



Palača obitelji Kaboga (Caboga) na dubrovačkom Stradunu, povijesno zdanje koje datira iz 1667. godine tako je ovih dana postala reprezentativno zdanje koje na najljepši način otkriva kako je nekada živjela dubrovačka vlastela. Iza projekta Bota Palace stoji dubrovačka arhitektica Marja Mia Kolendić a cijela je ideja bila da se kroz interijer, ali i ponudu palače posjetiteljima prikažu posebnosti juga Hrvatske.

Koncept kuće prati funkcionalnu i organizacijsku logiku

Iz prizemlja, u kojem je mala recepcija, originalnim i u potpunosti sačuvanim kamenim stubištem dolazi se na prvi kat, svojevrsni piano nobile. Koncept kuće prati funkcionalnu i organizacijsku logiku tako da je komunikacija smještena u jezgri kuće, njenom najtamnijem dijelu dok su se prostrane sobe za goste smještale obodno na ostale tri strane svijeta na kojima su veliki prozori.

Kupaone nisu tretirane kao servisne prostorije već su jednako vrijedni prostori odmora i wellnessa. Drugi kat ima jednak razmještaj dok je potkrovlje dobilo jednu posve drugu atmosferu. Tu ne postoji luksuz velikih kupaonica i grandioznih prozora, ali postoji opušteni šarm boemskog potkrovlja s malim belvederima kroz koje puca pogled na dubrovačke krovove.

Smještajne jedinice nose latinske nazive mjesta i gradova u kojima se nalaze restorani obitelji Šare i pomalo nas vraćaju u prošlost: Stagnum (Ston), Spalato (Split), Tauris (Šipan), Zagabria (Zagreb) i Ragusa (Dubrovnik).

Stil građanske i buržujske dubrovačke arhitekture

Dizajn i dekor kuće je lagano prošaran temom građanske i buržujske dubrovačke arhitekture pa su tako uvedeni neki elementi u prirodnim materijalima kao što su štukature od punog drva, kamen i terazzo ploče na podovima te čisti pamuk i lan u dizajnu tekstila. Pomični namještaj je dijelom dizajniran u obiteljskoj radionici, a dijelom od strane slavonskih obrtnika čime su hrvatski dizajn i izvedba zaokruženi do kraja. Interijer Bota Palace inspiriran je bogatom povijesnom i kulturnom baštinom dubrovačkog kraja te je ukrašen djelima mladih dubrovačkih umjetnika.

“Želja nam je gostima prikazati kako se nekada živjelo i uživalo u starim dubrovačkim palačama. Uz sam smještaj, gost će imati prilike okusiti i najbolje iz naše gastro ponude nastale kroz pedesetgodišnje iskustvo bavljenja ugostiteljstvom naše obitelji!”, otkriva vlasnica Zrinka Šare i dodaje: “Gosta dočekujemo svježim kamenicama i drugim delicijama, a potom pratimo njegove želje i pomno pripremamo svaki trenutak njegova boravka u Gradu i Hrvatskoj!”

Fotografije: Danijel Pavlinović

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime