Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Boje u interijerima: Za 2021. topli tonovi i nijanse koje nas povezuju s prirodom

Prošle smo godine puno vremena proveli u vlastita četiri zida što je mnoge potaknulo na akciju. Manje ili veće preinake u interijeru učinit će dom ljepšim i ugodnijim mjestom za život, a odabir boja i tonova najbrži je i najjednostavniji put do toliko željenog osvježenja prostora

Svake godine u svijetu se predstavljaju trendovi u uređenju interijera, s posebnim naglaskom na boje. Za 2021. godinu u fokusu su boje i nijanse koje će učiniti dom toplim, ugodnim za život, mjestom u kojem ćete napuniti svoje baterije, ali se i kvalitetno odmoriti.

Puno je toplih mirnih nijansi i nježnih pastelnih tonova. Plava i siva idealne su kao mirna podloga koju ćete onda na određenim mjestima podići svjetlijim nijansama koje vraćaju vedrinu i živost. Balans je ono što želimo postići, kako u životima, tako i u svojim domovima. Evo kako su taj balans zamislili oni koji biraju IT boje godine.

Neutralna siva (Ultimate grey) i ljupka žuta (Illuminating)

Drugi put u povijesti najveći autoritet kad je boja godine u pitanju, američki Pantone, za 2021. godinu nije odabrao jednu već dvije boje godine. Pantone je odabrao neutralnu sivu – Ultimate Gray i ljupku žutu koja je nazvana Illuminating. Ovu kombinaciju boja opisuju kao spoj ‘praktičnog i čvrstog’ s ‘toplim i optimističnim’.

Aegean Teal nijansa

Intrigantna, uravnotežena i duboko umirujuća nijansa tirkizne i sive Aegean Teal prijedlog je američkog brenda Benjamin Moore koji gotovo 140 godina diktira boje i trendove u uređenju interijera. Uz Aegan Teal nijansu koja potiče na razmišljanje i resetiranje brend za 2021. predstavlja paletu od 12 toplih, osunčanih prirodnih nijansi poput nijansi Grey Cashmere, Foggy Morning, Potters Clay i Rosy Peach koje savršeno zaokružuju cijelu priču.

 

Urbano brončana (Urbane Bronze)

U vremenima kad nam je dom utočište od svijeta, boje postaju jednostavan i učinkovit način za stvaranje osobnog utočišta. Tako smatraju u Sherwin-Williams-u čija je boja 2021. nijansa Urbane Bronze. Ova topla i sofisticirana, opuštajuća nijansa sidro je za mir i stabilnost uma. Osim toga je i dovoljno neutralna kao baza za kombinaciju s drugim tonovima boja.

Brave Ground nijansa

Duluxovi stručnjaci za boje kao boju godine odabrali su Brave Ground, nijansu koja nas povezuje s prirodom i jednostavnim stvarima u životu. Topao, zemljani ton stvara osjećaj stabilnosti i rasta, te pruža čvrst temelj za promjene i kreativnost u uređenju interijera. Ova nijansa lako se kombinira s drugim bojama, a Dulux je ponudio i tri dodatne palete – Reset, Nourish i Retreat, koje se lijepo slažu s nijansom Brave Ground.

Paleta boja Retreat

Ovom paletom boja nastoje se potaknuti udobnost i sigurnost, ono čemu svi težimo u svoja četiri zida. U vremenima kad je vlastiti dom od mjesta odmora i opuštanja postao lokacija za sve dnevne aktivnosti – od spavanja i obroka do rada i vježbanja, važno je da se u njemu osjećamo jako, jako dobro.

Paleta boja Nourish

Zemljana paleta boja Nourish pomaže nam da se isključimo i budemo prisutni u trenutku. Ideja ove palete jest oživjeti dom dok njeguje duše onih koji u njemu borave. U paleti toplih boja ističu se nijanse žute i zelene koje su asocijacija na povezanost s prirodom.

Paleta boja Reset

Plavo-zelene nijanse koje podižu raspoloženje i čine prostor odvažnim savršene su za redizajn interijera ove godine. Jake boje čine prostor optimističnim, a smjeli tonovi podižu interijere. U ovoj su paleti prisutni i retro utjecaji koji igraju na kartu nostalgičnih ’70-tih godina 20. stoljeća.

Fotografije: Dulux, Sherwin-Williams, Benjamin Moore

Pročitajte još...

Japandi, neon, grandmillenial… ovi će stilovi vladati u interijerima u 2021.

Netko će utjehu pronaći u čistim linijama minimalističke estetike, a drugi u baršunastoj sofi koja neodoljivo podsjeća na bakinu kuću i vraća nas mislima u djetinjstvo. Trendovi za ovu godinu fokusirani su na stvaranje doma koji je proje svega udoban

Podcasti o interijeru na kojima vrhunski dizajneri dijele savjete

Tko ne bi želio savjet iz prve ruke od profesionalnih dizajnera? Od dilema oko ukrašavanja do globalnih problema s kojima se suočava svijet interijera, uključite se u ove podcaste kako biste čuli savjete nekih od vodećih svjetskih kreativnih stručnjaka

10 malih načina da oživite dom: bez kupovanja ijedne nove stvari

Što napraviti sa 'silnim vremenom' koje provodimo u svom stanu zbog pandemije? Nikad nije bilo povoljnije vrijeme za mini adaptacije u stanu i preslagivanje namještaja, dekora... općenito za - osvježenje doma. A za to ne trebate potrošiti niti jednu kunu!

Nije sve tako crno: inspirirajte se novim dizajnom u multikoloru

U inat 'mračnom' dobu koronavirusa, kreativci diljem svijeta prizivaju moćnu energiju boja. Veselo šarenilo zavladalo je u dizajnu i arhitekturi, a naš izbor otkriva kako skejtanje, odlazak u crkvu ili prelazak preko mosta mogu biti pravi vizualno-osjetilni užitak.

Povezano

Luksuzni splitski hotel Le Meridien Lav dočekuje ljeto u novom ruhu

Menadžment resorta Le Meridien Lav zasukao je rukave i krenuo u temeljitu i opsežnu renovaciju, zbog čega luksuzni hotel u sklopu resorta ljetnu sezonu dočekuje spreman za nove goste, u potpuno novom, osvježenom ruhu

U Norveškoj se planira gradnja prvog svjetskog tunela za brodove!

Svaki kraj brodskog tunela Stad bit će uokviren ulazom koji je dizajnirao arhitektonski studio Snøhetta. Studio je pogledao karakteristične kamene zidove poluotoka kako bi stvorio dizajn koji će pružiti vizualni učinak i ujedno se uklopiti u njegov prirodni okoliš

Kako je povijesni željeznički kolodvor u Montrealu pretvoren u urede?

Kanadski studio ACDF Architecture trenutno nadgleda treću od pet faza plana pretvaranja velike zgrade hotela i željeznice, koja je sagrađena 1898. godine, u moderne urede

U Kopenhagenu će se uskoro graditi ‘parkipelag’ plutajućih otoka

Tvoreći arhipelag plutajućih parkova, otoci će pružiti platformu za opuštanje, ribolov ili promatranje zvijezda a do njih će se moći doći brodom, kajakom ili doplivati

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime