Srijeda, 24 srpnja, 2024

Boje u interijerima: Za 2021. topli tonovi i nijanse koje nas povezuju s prirodom

Prošle smo godine puno vremena proveli u vlastita četiri zida što je mnoge potaknulo na akciju. Manje ili veće preinake u interijeru učinit će dom ljepšim i ugodnijim mjestom za život, a odabir boja i tonova najbrži je i najjednostavniji put do toliko željenog osvježenja prostora

Svake godine u svijetu se predstavljaju trendovi u uređenju interijera, s posebnim naglaskom na boje. Za 2021. godinu u fokusu su boje i nijanse koje će učiniti dom toplim, ugodnim za život, mjestom u kojem ćete napuniti svoje baterije, ali se i kvalitetno odmoriti.



Puno je toplih mirnih nijansi i nježnih pastelnih tonova. Plava i siva idealne su kao mirna podloga koju ćete onda na određenim mjestima podići svjetlijim nijansama koje vraćaju vedrinu i živost. Balans je ono što želimo postići, kako u životima, tako i u svojim domovima. Evo kako su taj balans zamislili oni koji biraju IT boje godine.

Neutralna siva (Ultimate grey) i ljupka žuta (Illuminating)

Drugi put u povijesti najveći autoritet kad je boja godine u pitanju, američki Pantone, za 2021. godinu nije odabrao jednu već dvije boje godine. Pantone je odabrao neutralnu sivu – Ultimate Gray i ljupku žutu koja je nazvana Illuminating. Ovu kombinaciju boja opisuju kao spoj ‘praktičnog i čvrstog’ s ‘toplim i optimističnim’.

Aegean Teal nijansa

Intrigantna, uravnotežena i duboko umirujuća nijansa tirkizne i sive Aegean Teal prijedlog je američkog brenda Benjamin Moore koji gotovo 140 godina diktira boje i trendove u uređenju interijera. Uz Aegan Teal nijansu koja potiče na razmišljanje i resetiranje brend za 2021. predstavlja paletu od 12 toplih, osunčanih prirodnih nijansi poput nijansi Grey Cashmere, Foggy Morning, Potters Clay i Rosy Peach koje savršeno zaokružuju cijelu priču.

 

Urbano brončana (Urbane Bronze)

U vremenima kad nam je dom utočište od svijeta, boje postaju jednostavan i učinkovit način za stvaranje osobnog utočišta. Tako smatraju u Sherwin-Williams-u čija je boja 2021. nijansa Urbane Bronze. Ova topla i sofisticirana, opuštajuća nijansa sidro je za mir i stabilnost uma. Osim toga je i dovoljno neutralna kao baza za kombinaciju s drugim tonovima boja.

Brave Ground nijansa

Duluxovi stručnjaci za boje kao boju godine odabrali su Brave Ground, nijansu koja nas povezuje s prirodom i jednostavnim stvarima u životu. Topao, zemljani ton stvara osjećaj stabilnosti i rasta, te pruža čvrst temelj za promjene i kreativnost u uređenju interijera. Ova nijansa lako se kombinira s drugim bojama, a Dulux je ponudio i tri dodatne palete – Reset, Nourish i Retreat, koje se lijepo slažu s nijansom Brave Ground.

Paleta boja Retreat

Ovom paletom boja nastoje se potaknuti udobnost i sigurnost, ono čemu svi težimo u svoja četiri zida. U vremenima kad je vlastiti dom od mjesta odmora i opuštanja postao lokacija za sve dnevne aktivnosti – od spavanja i obroka do rada i vježbanja, važno je da se u njemu osjećamo jako, jako dobro.

Paleta boja Nourish

Zemljana paleta boja Nourish pomaže nam da se isključimo i budemo prisutni u trenutku. Ideja ove palete jest oživjeti dom dok njeguje duše onih koji u njemu borave. U paleti toplih boja ističu se nijanse žute i zelene koje su asocijacija na povezanost s prirodom.

Paleta boja Reset

Plavo-zelene nijanse koje podižu raspoloženje i čine prostor odvažnim savršene su za redizajn interijera ove godine. Jake boje čine prostor optimističnim, a smjeli tonovi podižu interijere. U ovoj su paleti prisutni i retro utjecaji koji igraju na kartu nostalgičnih ’70-tih godina 20. stoljeća.

Fotografije: Dulux, Sherwin-Williams, Benjamin Moore

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime