Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Quiet living na Krku: Kad se moderna vila nakloni starim maslinama

Atraktivna hacienda s niskim prizemljem i dvorištem koje 'curi' na sve strane u zelenilo - izmiče se maslinama, stvara džepove mirisnog bilja uz spavaće sobe, osigurava različite pozicije za boravak na otvorenom, u natkrivenom i nenatkrivenom prostoru - djelo je renomiranog arhitekta Pere  Vukovića i arhitektonskog ureda ARHIV

U pitoresknom mjestu Linardići, u unutrašnjosti otoka Krka, nalazi se Villa Margari, jedinstvena kuća za odmor koja predstavlja unikatan spoj tradicije, prirode i najsuvremenijih arhitektonskih rješenja.



Spoj jednostavnosti i funkcionalnosti stvara ugođaj haciende s niskim prizemljem, zidovima i dvorištem koje ‘curi’ na sve strane u zelenilo – izmiče se maslinama, stvara džepove mirisnog bilja uz spavaće sobe, osigurava različite pozicije za boravak na otvorenom, u natkrivenom i nenatkrivenom prostoru. 

 

“Željeli smo aktivirati čitavu parcelu koja nas se dojmila veličinom i predivnim starim maslinama koje smo željeli zadržati te ih u potpunosti uklopiti u novo okruženje. Poštovali smo i želju investitorica koje su htjele kuću za odmor sa četiri jedinice za iznajmljivanje”, istaknuo je Pero Vuković, renomirani hrvatski arhitekt i osnivač arhitektonskog ureda ARHIV, koji je bio zadužen za projektiranje ove mediteranske oaze.

Kako su se ‘kućice’ izmicale maslinama, tako su ujedno definirale i prostornu logiku te su spojene preko uglova. Time su se ‘negirali’ uglovi koji u interijerima inače često budu nezanimljivi, a sve spavaće sobe su dobile svoje terase i privatne mirisne vrtove koji provjetravaju svaku sobu. Okoliš je sastavni dio ove vile. Sav biljni materijal je autohtoni, lokalni i karakterističan za Krk. Za mini mirisne oaze korišteni su lavanda, smilje, bosilje i slično bilje, dok se na krovu saune nalaze agave.

Dvorište vile popločano je prirodno crvenim betonskim opločnicima, složenima u rimski vez, koji prate kružnu geometriju središnjeg dvorišta. Atraktivan bazen napravljen je od posebnog materijala koji je nalik sitnom bijelom kuliru, bez fuga, spoja i s lijepim, nježno zaobljenim rubovima, dok je njegova posebnost u tome što se prelijeva po kraćoj strani.

Interijer je maksimalno funkcionalan, jednostavan i obogaćen s puno prirodnih detalja, koji su postali sastavni dio identiteta kuće. Zajednički je naglasak na prirodnim materijalima i ugođaju. Posebnost je i da su sve klizne staklene stijene skrivene na način da ‘kližu u zid’, tako da kada su potpuno otvorene kao da i ne postoje.

“Željeli smo stvoriti novi osjećaj luksuza, koji se ne očituje kroz razmetanje, već kroz suptilnu mogućnost mira, odmora i uživanja. Investitorice su kasnije kući dodale i naziv – quiet living. I zaista to tiho življenje definira odmor koji je rasterećen od svakog napora i drugog podražaja, osim prirode, maslina, mirisnog bilja i neba”, zaključio je Vuković.

Ova atraktivna vila još je jedan uspješan projekt međunarodnog arhitektonskog ureda ARHIV, kojeg je 2014. godine osnovao upravo Pero Vuković. Njihova svježina pristupa projektu omogućuje stvaranje jedinstvenih, atraktivnih projekata i pomicanje granica suvremene arhitekture.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime