Petak, 22 ožujka, 2024

Znate li koja je posteljina idealna za vas i vaš način spavanja?

Smatra se da oko 30 godina života provedemo u krevetu, a ako nas je pandemija ičemu naučila, to je da krevet može poslužiti i kao ured i još mnogo toga

Što je zajedničko Audrey Hepburn, Charlieju Chaplinu i Winstonu Churchillu? Svi su spavali na posteljini D Porthault. Francuska kuća tekstila je jedan od najpoznatijih brendova koji izrađuje plahte od čistog pamuka ili lana. One su nerijetko obrubljene vrpcama, izvezene monogramima i otisnute cvijećem. Najdraži uzorak Jackie Kennedy bila je ljubičica, koju je prebojila u ružičastu, Grace Kelly je obožavala bio je zeleno-bijeli print s ljiljanima. 



D Porthault je iznimno skupa marka, ali može biti divan dar nekome, ako si ga već ne želite priuštiti sami sebi. Na sreću, sve više brendova, naročito modnih high street brendova, ima svoju kolekciju za dom u kojoj možete pronaći lijepe kvalitetne i lijepe posteljine. Smatra se da oko 30 godina života provedemo u krevetu, a ako nas je pandemija ičemu naučila, to je da krevet može poslužiti i kao ured i još mnogo toga. Nemojte se zbog toga osjećati loše. Edith Wharton, Mark Twain i Marcel Proust pisali su remek-djela iz kreveta. Luj XIV je čak upravljao svojim carstvom iz svog kreveta u Versaillu. Mislite li da je trpio izlizane, umrljane ili olinjale plahte?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by D. Porthault Paris (@dporthaultparis)

Koji je najbolji materijal za posteljinu?

Niti jedna posteljina nije superiornija od druge, to je više stvar osobnog izbora. Uzmite u obzir sljedeće čimbenike: tjelesnu temperaturu, u čemu spavate, imate li partnera ili ne, cirkulaciju zraka. Zatim se postavlja pitanje volite li biti omotani poput burrita ili lagano pokriveni? 

Pamuk je najpopularniji izbor, perkal je prozračan i često je oštar na dodir, što ga čini dobrim izborom za ljude koji se noću pregrijavaju. Saten je glatkiji na dodir, ali se u njemu često ne možemo zagrijati. Zatim tu je lan, koji ima tendenciju gužvanja i može se pojaviti u grubim ili mekim iteracijama prema vašim željama. Najbolji savjet? Osjetite tkaninu prije kupnje. I, ako ikada odsjednete u hotelu ili prespavate kod prijatelja čije vam se plahte sviđaju, svakako saznajte ime proizvođača.

Koji je broj niti najbolji za posteljinu?

Evo što trebate znati o broju niti: to je marketinški trik. Označavajući broj niti po kvadratnom inču tkanine, veliki broj niti koji se koristi za označavanje kvalitetnije tkanine. Ali moguće je prevariti sustav. Ako biste, na primjer, birali između konoplje ili pamuka, vjerojatno biste se radije odlučili za pamuk od 200 niti za konoplju od 400 niti, jer bi bio mekši. Osim toga, neke tvrtke varaju s brojem niti korištenjem višeslojnih niti, što rezultira debljim slojevima koji mogu ometati protok zraka. Umjesto broja niti, tražite vlakna dobre kvalitete i procijenite materijal prema osjećaju i izgledu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tekla Fabrics (@teklafabrics)

Koji je pokrivač najbolje kupiti?

Godinama je poplun vladao – ali stvari se mijenjaju. Kriv je cottagecore, ali kombinacija jednostrukih plahti, prekrivača i deka ponovno dobiva na snazi. Ako ste osoba koja mrzi pospremati krevet, vjerojatno ćete se htjeti držati popluna. Ali ako uživate u ležernijem jutarnjem ritualu, možda je vrijeme da počnete slagati krevet u slojevima, dodavati i skidati pokrivače i poplune prema godišnjem dobu.

U nastavku donosimo naše omiljene posteljine iz aktualne ponude!

Naslovna fotografija: Zara Home

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime