Utorak, 23 srpnja, 2024

12 najboljih filmova i TV serija Cilliana Murphyja

Neki će za Murphyja reći da je njegovo najbolje ostvarenje utjelovljenje lika Thomasa Shelbyja u seriji Peaky Blinders, a drugi da je to ipak nova uloga J. Roberta Oppenheimera

Cillian Murphy, talentirani irski glumac, bez sumnje je jedan od najupečatljivijih imena u svijetu filma i televizije. Njegova karizma, svestranost, nevjerojatna glumačka vještina i upečatljiv izgled donijeli su mu veliku popularnost i divljenje publike diljem svijeta. Karijera Cilliana Murphyja obuhvaća širok spektar uloga, pa smo ga tako imali prilike vidjeti u intenzivnim dramama, akcijskim blockbusterima i izvrsnim TV serijama. Jedan od najiščekivanijih filmova ove godine je onaj u kojem je upravo on protagonist: Oppenheimer u režiji Cristophera Nolana. Iako su Murphy i Nolan zajedno već radili na čak pet filmova, ovo je prvi put da ga ovaj redatelj postavlja kao glavnu ulogu. 



Svakog glumca vežemo za neku ulogu u kojoj se, po osobnom mišljenju, najbolje ostvario. Tako će neki za Murphyja reći da je njegovo najbolje ostvarenje utjelovljenje lika Thomasa Shelbyja u seriji Peaky Blinders, dok neki nagađaju da je to ipak nova uloga J. Roberta Oppenheimera. Ako ste u nedoumici oko odluke, mi vam donosimo čak 12 televizijskih ostvarenja koji su se pokazali najboljima kada je riječ o Cillianu Murphyju. Potražite jesu li vaši favoriti među njima! 

The Dark Knight

Godinu dana nakon dramatičnih događaja prikazanih u filmu “Batman Begins” (2005.), junak Bruce Wayne, poznat i kao Batman, nastavlja s odlučnošću da očuva red i pravdu u Gotham Cityju. Uz pomoć svog saveznika poručnika Jima Gordona i okružnog tužitelja Harveyja Denta, grad je držao pod strogim nadzorom, boreći se protiv kriminala i korupcije. Međutim, situacija se dramatično mijenja kad se u gradu pojavi novi zlikovac, poznat pod imenom Joker. U ovom filmu Murphy je imao kraću, ali zapaženu pojavu. Ponovno je utjelovio svoj lik Scarecrowa, s kojim je debitirao u prethodnom filmu “Batman Begins”. Iako njegova uloga nije bila glavna u ovom nastavku, Murphy je i ovaj put briljirao u donošenju zlokobnog i zastrašujućeg karaktera. 

Peaky Blinders 

U razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, Birmingham je postao leglo gangsterskih aktivnosti, a posebno poznat kao sjecište opasnih kriminalnih bandi. Među njima se isticala iznimno opasna i ozloglašena banda poznata kao Peaky Blinders. Njihov vođa je karizmatični ratni heroj povratnik Thomas Shelby, koji zajedno sa svojom braćom dominira gradskim ulicama. On nije tipični kriminalac; iza njegove hladne i oštre ‘maske’ krije se kompleksna ličnost. Odlučan i ambiciozan, on je vođa vođa koji želi proširiti obiteljski posao izvan granica Birminghama. Svojom nevjerojatnom izvedbom Murphy je postao sinonimom za uspjeh serije. Kroz seriju, gledatelji su svjedoci transformacije Thomasa Shelbyja od ratnog heroja do surovog mafijaškog vođe, koji se suočava s moralnim dilemama i teškim odlukama. Murphy sa lakoćom prelazi između različitih emocija, što doprinosi autentičnosti lika i čini ga nevjerojatno uvjerljivim.

Dunkirk

Godine 1940., tijekom Drugog svjetskog rata, Njemačka je pokrenula masivnu invaziju na Francusku, brzo napredujući i okruživši savezničke snage na plažama Dunkerquea. Situacija se činila strašnom jer su se stotine tisuća vojnika našle u zamci i suočene s neizbježnim zarobljavanjem ili uništenjem. Kao odgovor, britanske su snage pokrenule odvažnu i herojsku operaciju evakuacije kako bi spasile blokirane trupe. Operacija, poznata kao “Evakuacija iz Dunkirka” ili “Operacija Dinamo”, uključivala je korištenje svih dostupnih mornaričkih i civilnih plovila, uključujući ribarske brodove, čamce za razonodu i trgovačke brodove, za evakuaciju vojnika s plaža. U filmu, Cillian Murphy tumači ulogu britanskog vojnika koji pati od PTSP-a. Njegov vjerni prikaz čitave kompleksnosti njegovog lika učinio ga je prepoznatljivim, iako je uloga sama po sebi bila kratka, što dovoljno govori o Murphyjevu talentu. 

A Quiet Place Part II

Emmett, čiji lik utjelovljuje Cillian Murphy, je preživjeli u nemilosrdnom distopijskom svijetu. Nakon katastrofalnog vanzemaljskog napada, zvijeri osjetljive na zvuk preplavile su Zemlju, prisiljavajući preostalo stanovništvo da živi u apsolutnoj tišini kako bi preživjeli. Radnja filma prati Emmetta, koji je uspio preživjeti 474 dana u ovom opasnom i bešćutnom okruženju. Nakon što se sudbinski sretne s Evelyn Abbott (tumači ju Emily Blunt) i njezinom djecom, odluči se pridružiti njihovoj grupi dok traže novo sklonište i nadu za bolju budućnost. Emmett i Evelyn imaju prošlu vezu, što stvara dodatni sloj kompleksnosti u njihovim odnosima tijekom putovanja. Kroz niz izazova i opasnosti, moraju se pouzdati jedno u drugo i zajednički raditi na pronalasku sigurnog utočišta.

 

The Wind That Shakes The Barley

U Irskoj 1920-ih, dok kreće rat za neovisnost, mladi diplomant medicine Damien D’Onovan, kojeg tumači Cillian Murphy, suočava se s teškom odlukom. Sukobi između Irske republikanske armije i britanskih snaga potresaju zemlju, a Damien je zahvaćen u vrtlog političke nemire i nasilja. Na početku priče, Damien ima planove odlaska u London kako bi započeo svoju medicinsku karijeru u jednoj od bolnica. Želi izbjeći nasilje i kaos koji vlada u njegovoj domovini. No, kada svjedoči nemilosrdnim ubojstvima i okrutnosti prema civilima od strane obje strane sukoba, Damien počinje preispitivati svoje odluke.

Inception 

Dom Cobb, genij na području ekstrakcije, posjeduje rijetku vještinu koja mu omogućuje da prodre duboko u podsvijest drugih tijekom njihovog stanja sna. Svojevrsni “snivač” i korporativni špijun, Cobb koristi svoje sposobnosti za izvođenje tajnih misija i krađu važnih informacija iz uma svojih ciljeva. No, jednoga dana pruža mu se prilika za iskupljenje. Tajanstveni Saito nudi mu neodoljivu ponudu – umjesto krađe, Dom mora usaditi ideju u um Roberta Fischera, sina Saitovog opasnog rivala. Taj zadatak nije samo iznimno težak, već je i riskantan, jer usaditi ideju u nečiji um znači probiti najdublje obrambene barijere podsvijesti.

28 Days Later

Skupina aktivista za prava životinja nenamjerno oslobađa čimpanzu koja je zaražena smrtonosnim virusom nazvanim ‘Rage’. Nije im trebalo dugo da shvate kakvu su katastrofu izazvali. Virus ‘Rage’ brzo se širi među ljudima i pretvara ih u divlje i agresivne zombije. U samo nekoliko sati, cijeli London postaje opustošen, a ulice su ispunjene zombijima željnima krvi. U međuvremenu, Jim nesretno doživljava prometnu nesreću i pada u komu. Kada se konačno probudi, zatekne potpuno napušteni grad, bez ikakvih znakova života. Paničan i zbunjen, Jim shvaća da se svijet kakav je poznavao više ne postoji. U ovom napetom horor trileru, Cillian Murphy sjajno utjelovljuje Jima, običnog čovjeka koji se suočava s najvećim izazovom u životu. Njegova izvedba donosi dodatnu emocionalnu dubinu i osjećaj ranjivosti njegovom liku, čineći gledatelje svjedocima njegove hrabrosti i odlučnosti dok pokušava preživjeti u postapokaliptičnom svijetu.

 

The Dark Knight Rises

Prošlo je osam godina otkako je Bruce Wayne, poznat kao Batman, napustio Gotham City i povukao se u egzil nakon traumatičnih događaja iz filma “The Dark Knight”. Grad je doživio miran period, ali to se brzo mijenja kada se na scenu vrate dva iznimno opasna i intrigantna lika. Cillian Murphy briljira u ulozi opakog Scarecrowa, složenog i dobro cijenjenog lika iz stripova o Batmanu. Njegova izvedba donosi jedinstvenu dubinu i mračnost ovom zloglasnom negativcu.

Batman Begins

Prije nego što je postao Batman, mladi Bruce Wayne trenira borilačke vještine s Henri Ducardom, članom tajnog društva zvanog Liga sjena. Međutim, kada se otkrije skriveni motiv Lige za uništenje Gotham Cityja, Bruce postaje Batman kako bi zaštitio grad od opasnosti i postaje simbol nade i pravde za svoj narod. Murphyjeva izvedba kao sekundarnog zlikovca je izvukla zlo i jezivost Scarecrowa na poseban način. Njegov prikaz mentalno poremećenog psihijatra koji koristi svoje znanje za izazivanje straha kod svojih žrtava ostavio je snažan dojam na publiku

 

The Party

Janet, koja je nedavno postala ministrica zdravstva u sjeni, organizira glamuroznu zabavu s pažljivo odabranim elitnim gostima. Među njima su April, Gottfried, Jinny, Martha i Tom. Dok se zabava odvija, primjećuje se da se nešto čudno događa s Tomom, što izaziva sumnje. Istovremeno, tajanstvene tajne Janetina supruga Billa mogu imati ozbiljne posljedice za njenu karijeru i cijelu situaciju na zabavi. Intrige i napetost rastu kako se otkrivaju skrivene motive i tajne gostiju, a cijelo okupljanje prijeti da se izmakne kontroli. U filmu Murphy utjelovljuje lik koji je duhovit i zabavan, a njegov humor i razrađene šale čine ga zanimljivim za gledatelje. Film je zajedljiv društveni komentar o politici i višoj klasi, što dodatno doprinosi njegovoj originalnosti i intrigantnosti.

 

Red eye

Lisa Reisert (Rachel McAdams) je putnica na letu kući nakon što je saznala da joj je baka preminula. Na letu upoznaje zgodnog stranca Jacksona Rippnera (Cillian Murphy) koji sjedi pokraj nje i šarmira je svojim uglađenim ponašanjem. Međutim, ubrzo otkriva da Jackson nije ono što se čini – on je zapravo ubojica s mračnim planom. 

Sunshine 

U futurističkoj viziji 2057. godine, Zemlji prijeti tamna sudbina jer se Sunce polako gasi. Kako bi spasili planet od sigurnog uništenja, posada od osam astronauta, uključujući tihog Roberta Capu (Cillian Murphy), kreće na svemirski brod Icarus II s ciljem da ponovno zapale zvijezdu. Misija nije ni izbliza jednostavna jer se suočavaju s brojnim izazovima na putu do Sunca. Ova napeta znanstveno-fantastična avantura donosi emocionalne izazove i moralne dileme te stavlja posadu pred najvažniji izbor – očuvanje vlastitih života ili spašavanje svijeta od sigurne propasti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime