Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Drugačiji blagdani: 10 nebožićnih božićnih filmova za grincheve

Možda niste ljubitelj božićnih filmova, ali ipak želite pogledati neki film koji u sebi ima toplinu, zajedništvo i ljubav. Donosimo filmove koji su idealni za božićno vrijeme, a nije im glavna radnja vezana za Božić

Većina ljudi voli dobar božićni film. “Sam kod kuće”, “Zapravo ljubav”, “Vilenjak”, “Grinch”… Puni su radosti i približavaju nam osjećaj ljubavi i topline doma.
Postoje i oni nebožićni filmovi koje rado gledamo za vrijeme blagdana, a idealni su za osobe koji nisu toliko oduševljeni božićnim filmovima, ali vole filmove koji u sebi imaju motive koje ovaj blagdan simbolizira – ljubav, radost, zajedništvo…



Što je to ‘nebožićni’ božićni film?
Za neke je to film čija se radnja jednim dijelom odvija tijekom praznika, za druge je to priča zbog koje se osjećaju toplo i ugodno – bez obzira jesu li blagdani u tijeku. Oni moraju imati nešto za sve, stare ili mlade, bez obzira na njihov interes ili ukus. Uz to moraju biti ugodni za gledanje, jednostavnih citata, uz poneku holivudsku zvijezda u jednoj od glavnih uloga i najvažnije, moraju imati onu vrstu priče koju možete gledati tisuću puta, doslovno.

Donosimo 10 najboljih ‘nebožićnih’ božićnih filmova:

1/ Harry Potter

Film o omiljenom čarobnjaku na svijetu više puta je uprizorio Božić i ostavljao nas bez daha. Božićno vrijeme u Hogwartsu izgleda kao najraskošnije i najluksuznije vrijeme u godini. Svečani ukrasi i hrana iz snova, snijeg i druženje su uvijek glavni motivi. Udobno se smjestite i pripremite za filmski maraton, jer šteta je ne pogledati sve dijelove od jednom!

2/ Dnevnici Bridget Jones

Čini li nam se ili je trend božićnih džempera postao popularan nakon izlaska filmova o Bridget? Tko bi mogao zaboraviti kako Mark Darcy i Daniel Cleaver započinju novu godinu tučnjavom u borbi za Bridgetinu ljubav? Ova romantična komedija je idealna za sve koji se ponekad osjećaju kao Bridget, a ne zaboravite i na čokoladu i sladoled!

3/ Snježno kraljevstvo

Ako u obitelji imate djecu, vjerojatno ste “Snježno kraljevstvo” gledali više puta nego što bto želite priznati. Iako je jedina božićna stvar u ovom filmu snijeg, Disneyeve pjesme, naglasak na obiteljskoj povezanosti i ljubav, pa i sama princeza koja se ne oslanja na pronalazak gospodina Pravog, ipak bude toplinu u srcima.

4/ Jumanji

Prvi i originalni Jumanji, u kojem glumi pokojni Robin Williams, vjerojatno je jedan od najupečatljivijih filmova djetinjstava. Dvoje djece koja su postala siročići zaigrala su društvenu igru koju pronalaze u kući svoje tetke. Ta igra, Jumanji, skriva natprirodnu tajnu. Uvuče djecu u opasnu i nepredvidivu avanturu u kojoj se bore ne samo za vlastiti život već i za ljude do kojih im je najviše stalo. Još jedan film s vrlo malo sadržaja vezanog uz Božić, ali sjajan za okupljanje i gledanje s cijelom obitelji.

5/ Chitty Chitty Bang Bang

Što je Božić bez pjevanja u glas? A jedan od najomiljenijih glazbenih filmova je naravno Chitty Chitty Bang Bang. Tijekom gledanja filma teško je ne prepustit se avanturama čarobnog letećeg automobila s cijelom obitelji oko vas.

6/ Kad je Harry sreo Sally

Svi vole dobru ljubavnu priču tijekom praznika, i dok se radnja filma “Kad je Harry sreo Sally” ne odvija u vremenu praznika i Božića, ima motive ljubavi i zajedništva. Jedna od najpopularnijih romantičnih komedija idealna je za gledanje uz sjaj svijećica na boru.

7/ Male žene

S dvije najveće scene koje se odvijaju tijekom Božića, film “Male žene”, Grete Gerwig iz 2019. godine brzo je postao film koji će se naći na popisu onih koje moramo pogledati za Božić. Božić je zapravo slavljenje veza, obitelji i ljubavi koje djevojke dijele jedna s drugom.

8/ Opasne djevojke

Jedan od najpoznatijih i najcitiranijih filmova, “Opasne djevojke”, prepun je zabave i smijeha, ali i životnih situacija. Što ne čudi s obzirom na to da ga je napisala briljantna Tina Fey. Iako onaj šamar u bedra tijekom izvođenja Jingle Bell Rock i Glen Coco koja dobiva dva slatka štapića od Djeda Mraza su svi elementi Božića i svečanosti, ipak je neizostavan na popisu filmova za vrijeme blagdana.

9/ Batman se vraća

Tim Burton zna kako napraviti film o Batmanu, a ovaj dio je bio zimski, jeziv i Michelle Pfeiffer je glumila ženu Mačku. Bila je najmističnija dama mačka od svih. Ne možete ne voljeti ovaj film.

10/ Indiana Jones: Otimač izgubljenog kovčega

Indiana Jones je pustolovni arheolog, a to smo svi željeli biti u nekom djelu djetinjstva. Prvi dio onoga što je postalo ogromna franšiza smješten je u 1936. i prepun je avanture zbog koje smo ove filmove i zavoljeli. Savršen je za gledanje s bakom i djedom, roditeljima, ali i sljedećom generacijom malih istraživača.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime