Utorak, 2 srpnja, 2024

6 glavnih razlika između knjige i serije Kraljica Charlotte

Naravno, knjiga i TV serija dvije su vrlo različite vrste pripovijedanja, pa ne bi trebalo biti toliko iznenađenje da je knjiga malo drugačija od verzije koju ste već gledali na Netflixu

Sjajne vijesti, dragi čitatelji! Ako ste zapravo čitatelj, a ne samo gledatelj — Bridgertonovog svemira, bit ćete oduševljeni što postoji knjižna verzija miniserije “Kraljica Charlotte”. Roman su napisale izvorna Bridgertonova autorica, Julia Quinn i Shonda Rhimes, spisateljica-producentica koja stoji iza Netflixove adaptacije, a daje nam još više sočnih detalja o ljubavnoj priči koja je sve započela, između kralja Georgea III. i kraljice Charlotte.



Naravno, knjiga i TV serija dvije su vrlo različite vrste pripovijedanja, pa ne bi trebalo biti toliko iznenađenje da je knjiga malo drugačija od verzije koju ste već gledali na Netflixu. Knjiga zaranja dublje u neke od omiljenih likova, otkrivajući više o tome kako su se njihove priče odvijale dok je kamera bila negdje drugdje (bok, Brimsley!), dok su druge priče zataškane na stranici, ali su izazvale veliku pozornost na malom ekranu. To je drugačija perspektiva koja još više proširuje svemir “Kraljice Charlotte” i omogućuje nam da dublje zaronimo u ono što ti likovi stvarno misle i osjećaju. Ako ste već pročitali knjigu – ili ako vam ne smetaju spoileri – evo nekoliko najvećih razlika između knjige i TV verzija “Kraljice Charlotte”.

Utrka za nasljednikom

Značajan dio TV serije “Kraljica Charlotte” smješten je u današnje vrijeme, neposredno nakon događaja iz druge sezone “Bridgertona”. Radnja je usredotočena na Charlottein jednodušni nagon da oženi svoju djecu kako bi mogli imati zakonitog nasljednika i nastaviti kraljevsku lozu, nakon smrti jedine kćeri princa regenta (i jedinog zakonitog unuka kraljevskog doma) ). U knjigama ova priča gotovo da i ne postoji. Prolog pripovijeda o smrti princeze Charlotte tijekom poroda. Epilog je gotovo od riječi do riječi posljednja scena TV serije, s Charlotte koja odlazi vidjeti Georgea kako bi mu rekla da im stiže unuka (buduća kraljica Victoria, zapravo) i kako bi se nakratko prisjetili vlastite ljubavne priče.

Brimsleyeva perspektiva

Brimsley je značajan, ali još uvijek sporedni lik u TV verziji, ali u knjizi, on je među glavnim likovima. Doznajemo mnogo više o njemu, uključujući i to da mu je ime Bartholomew, da je jedinac i kako njegova odanost Charlotte s vremenom raste. On je također prisutan u više scena i ima svoje misli ispričane s njegove točke gledišta. Čak je tu i za neke proširene verzije scena koje smo već vidjeli na ekranu, uključujući urnebesno nespretan “prošireni rez” scene u kojoj Agatha Danbury pravi nekoliko “poučnih” skica za novopečenu kraljicu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bridgerton (@bridgertonnetflix)

Georgeovo gledište

TV verzija priče uvelike prelazi preko detalja Georgeove pozadine, od toga kako je postao kralj do toga kako se osjeća. Tek u četvrtoj epizodi ponovno se vraćamo i gledamo događaje iz prve tri epizode iz njegove perspektive, a “gledište” serije uglavnom ostaje na Charlotte. U knjizi je, međutim, Georgeov glas je prisutan od početka, a mnoga su poglavlja napisana s njegove točke gledišta. Doznajemo više o tome kako se točno odvijala njegova obiteljska priča, uključujući očevu preranu smrt (zato je njegova majka, Augusta, princeza, a ne kraljica), njegovog užasnog djeda i još mnogo toga. Također, srcedrapajuće, ulazimo u njegov napaćeni um i srce od samog početka, dobivajući više uvida u sve do čega će ići kako bi se “izliječio” od svoje bolesti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bridgerton (@bridgertonnetflix)

Violetin “vrt u cvatu” 

Na ekranu je dio priče zauzet sporim i neugodnim shvaćanjem Violet Bridgerton da ponovno žudi za romantikom i intimnošću, nečim što je mislila da više nikada neće imati nakon smrti svog supruga Edmunda. Ona se o tome povjerava lady Danbury, koja zauzvrat dijeli priče o vlastitom, užasnom braku i slobodi svog udovištva.

U knjizi je, međutim, cijela ova priča potpuno nestala iz priče, a mlada Violet nema nikakvu ulogu. Zapravo, cijela vremenska linija knjige i serije pomalo su zbrkane. Knjiga izričito kaže da se njezine današnje scene (a time i glavni dio “Bridgertona”) odvijaju 56 godina nakon flashbackova. Ako je to slučaj, onda bi lady Danbury i kraljica, između ostalih, trebale imati barem 70-ih u “sadašnjem” vremenu, ali emisija ih ne prikazuje kao toliko stare.

Udovištvo Lady Danbury

I TV serija i verzija knjige prikazuju kako Agatha Danbury doista dolazi na svoje nakon što njezin stariji suprug umre. Obje verzije također se dotiču koliko je traumatizirana, zbog onoga što se svodi na godine silovanja u braku, i koliko negativno gleda na seks kao rezultat toga.

U knjizi se priča uglavnom fokusira na Agathinu potragu da osigura budućnost svoje obitelji, a jedini trag romanse dolazi kroz kratko udvaranje Charlotteinom bratu, princu Adolphusu. TV serija, međutim, prikazuje Agathu kako uspostavlja vezu s Lordom Ledgerom, Violetinim ocem, koji je nesretno oženjen jednom od rasističkih dvorskih dama. Naposljetku je u stanju pronaći zadovoljstvo i kontrolu u krevetu, uz jednokratnu aferu s Lordom Ledgerom koju, desetljećima kasnije, Violet naizgled otkriva. Knjiga u potpunosti preskače ovu priču; zapravo, Lord Ledger pojavljuje se samo jednom u prolazu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bridgerton (@bridgertonnetflix)

Druga dvorska romansa

Kroz TV verziju “Kraljice Charlotte”, vidimo Georgeve i Charlotteine predane desne ruke, Reynoldsa i Brimsleyja, kako se upuštaju u vlastitu aferu. Uglavnom se drže po strani i ne znamo puno o tome osim kako je njihov odnos u sukobu s njihovom odanošću svojim kraljevskim šefovima.

Zahvaljujući poglavljima knjige iz Brimsleyeve perspektive, možemo detaljnije vidjeti kako se romansa odvija. Počinje, očito, kao nešto slično Georgeu i Charlotte: pomalo neprijateljski raspoloženi, ali i divlje privlače jedno drugo. S vremenom postaju sve više emocionalno povezani, do točke u kojoj Reynolds čak otkriva kako je postao Georgeov pomoćnik: odrasli su zajedno, bili su jedini prijatelji i znali su tajne jedno drugome. Pri kraju, George i Charlotte zapravo uočavaju Brimsleyja i Reynoldsa kako plešu i sretni su zbog njih (u TV verziji vidimo samo dvojicu muškaraca kako plešu, a ne primjećuje ih kraljevski par).

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime