Utorak, 26 ožujka, 2024

Domagoj Novokmet: Guverner Vujčić je zauzet kada treba pričati o Lex Agrokoru!

TV urednik i novinar Domagoj Novokmet priča o svojoj bogatoj televizijskoj karijeri te otkriva da je N1 televizija i službeno zatražila da Hrvatska raspiše natječaj za neiskorištene nacionalne TV koncesije, ali i zašto ga rastužuje stanje na HRT-u te zbog čega guverner Boris Vujčić izbjegava intervju o Lex Agrokoru

Redakcija je njegovo prirodno okruženje, a ‘Newsroom’ emisija u kojoj analizira dnevne događaje u program N1 televizije. Domagoj Novokmet u domove gledatelja donosi dubinske razgovore o politici i ekonomiji. Pred kamerama se, otkriva nam, osjeća dobro i inspirirano.



Prije N1 televizije Novokmeta pamtimo s javne televizije kao jednog od rijetkih profesionalaca koji je prošao sve stepenice na Prisavlju – od Dječjeg programa do vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a. Tvrdi nam da je televizija kao medij u dramatičnom razdoblju, a za početak komentira i trenutačnu smanjenu vidljivost N1 televizije. 

Gledateljima je uskraćen nagledaniji news kanal

Korisnici A1 ostali su bez programa N1 televizije. Kako komentirate cijelu situacije?

United grupa traži dokidanje zabrane vertikalne integracije, odnosno zabrane da proizvođač sadržaja sam i distribuira sadržaj. Ta je odredba u Hrvatskoj rezultirala time da dva telekoma kontroliraju tržište

Nemamo još sve odgovore, ali činjenica je da je A1 uskratio svojim korisnicima najgledaniji news kanal pod čudnim okolnostima, koje po mom mišljenju nemaju nikakve veze s poslovnim razlozima – United grupa nije namjeravala mijenjati elemente ugovora koji je definiran prije više godina, kada se N1 tek borio za publiku.  

Mislite li da ima političke volje da se ovo riješi?

Mislim da nije dobro da građani ostanu bez pristupa informacijama nekoliko mjeseci uoči napetih izbora. Ono što United grupa traži je dokidanje zabrane vertikalne integracije, odnosno zabrane da proizvođač sadržaja sam i distribuira sadržaj. Ta je odredba u Hrvatskoj rezultirala time da dva telekoma kontroliraju tržište, to utječe i na cijene i na kvalitetu sadržaja. Osim toga, N1 je i službeno zatražio da Hrvatska raspiše natječaj za neiskorištene nacionalne TV koncesije – mi mislimo ozbiljno, država može mnogo toga. Ako hoće.  

N1 je postao ono što bi morao i trebao biti i Četvrti program HRT-a. Zašto nije? 

Hvala na komplimentu. Mi dajemo sve od sebe da budemo uvijek i svugdje gdje se nešto događa, da postavimo ključna pitanja i rasvijetlimo događaje sa svih strana. Pitanje o HRT-ovoj uređivačkoj politici je pitanje za ljude koji sada vode tu kuću.

Televizija je usred dramatične transformacije

Promatrajući Vas na ekranu, za početak sam miran jer znam da će sve biti kako treba i sva će potrebna pitanja biti postavljena, a i vidljivo je da ste u studiju svoj na svome. Što Vas najviše inspirira?

Gledatelji su inspiracija. Naš posao nije samo otkriti vijest, pogotovo onu koju je netko pokušao sakriti, naš je posao i prenijeti je gledateljima, podijeliti je s njima, upozoriti ih što ona znači za njih. 

U samo tri mjeseca pokrenuli smo HRT3 i HRT4 – mislim da je to tada pokazalo javnosti da na HRT-u ima dovoljno kreativnih entuzijasta i profesionalaca kojima je samo trebalo dati priliku

Vaš profesionalni put bogat je i raznolik. Prošli ste sve – od Dječjeg programa do v.d. ravnatelja javne televizije. Ne može se puno kolega pohvaliti takvim profesionalnim grafom…

Moja prva teoretska ljubav bio je radio, ali na televiziji sam završio sa 17 godina i to je ljubav koja od tada traje. Mijenjali su se moji interesi, ali to je medij u kojem se najbolje osjećam. I medij koji se nalazi usred dramatične transformacije, iako mnogi toga nisu svjesni.  

Kako biste opisali vrijeme kad ste vodili HRT?  Na što ste posebno ponosni? 

U samo tri mjeseca pokrenuli smo HRT3 i HRT4 – mislim da je to tada pokazalo javnosti da na HRT-u ima dovoljno kreativnih entuzijasta i profesionalaca kojima je samo trebalo dati priliku.  

Kako komentirate aktualnu percepciju HRT-a? Predsjednik je zove Yutel… 

Više od percepcije rastužuje me današnje stanje na HRT-u.

Osim politike, pratite i ekonomiju i gospodarstvo, dobili ste i nagradu Hrvoje Mateljić?

Jako sam ponosan na nju – ekonomske teme, poput one o golemoj operaciji pranja novca, koja je razotkrivena u jednoj hrvatskoj banci, nije uvijek lako prezentirati. Drago mi je da je Lider prepoznao moj trud.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by N1 Croatia (@n1croatia)

Guverner Vujčić nema komentara na mailove s rizičnim fondom

Studirali ste ekonomiju, kako to da ste završili u novinarstvu? 

Zapravo je bilo obrnuto, s novinarstvom sam koketirao još u srednjoj školi, a ekonomiju sam upisao jer sam maštao i o nekim producentskim pothvatima koji se – za sada – nisu ostvarili.

Otkrili smo mailove iz kojih je vidljivo da se u vrijeme pisanja Lex Agrokora GUVERNER sastajao s predstavnicima Knightheada. NAkon tog otkrića, guverner mi je mailom poručio da mu je, citiram, ‘raspored zauzet’

S kim biste voljeli raditi razgovor, a još niste? 

Mislim da je bolje pitanje s kim bih vodio u pravom trenutku, jer ima mnogo aktera koji bježe od intervjua kad bi on bio najaktualniji. Najnoviji primjer je guverner Vujčić. Otkrili smo nakon višegodišnje potrage mailove iz kojih je vidljivo da se u vrijeme pisanja Lex Agrokora sastajao s niže rangiranim predstavnicima Knightheada, rizičnog fonda koji se pojavio niotkuda i najbolje prošao u ovoj priči. Oni su ga, primjerice, na jedan sastanak zvali kako bi „njihovu ponudu učinili atraktivnijom“. Nakon tog otkrića,  guverner mi je mailom poručio da mu je, citiram, „raspored zauzet“.

Što Vi najradije gledate na televiziji? 

Pratim sve news kanale, naravno, a u slobodno vrijeme guštam u dobrim filmovima. Danas – “Minari”.  

Tko su ljudi od kojih ste najviše učili? 

Nastojim oduvijek svaki dan učiti od svih svojih urednika i kolega. Imao sam prilike godinama iz prvog reda promatrati kako rade neki od najvećih hrvatskih novinara, ali učim svaki dan. I ne samo iz svojih grešaka. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime