Petak, 22 ožujka, 2024

Doznali smo koji su domaći glumci sudionici prestižnog masterclassa s oskarovcem

Ponta Lopud okuplja buduće zvijezde regionalne kinematografije, a osim filmskog masterclassa, bit će održane razne radionice te međunarodni program u kojem sudjeluju i hrvatske redateljice Dubravka Turić i Dana Budisavljević

Napokon je otrkiveno kojih će petnaest glumaca i redatelja biti sudionici prvog masterclassa Pawela Pawlikowskog, jednog od najvažnijih redatelja današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar. Masterclass se održava u sklopu Ponta Lopud festivala, od 1. do 5. srpnja ove godine, na neodoljivom mediteranskom otoku Lopudu, nedaleko UNESCO-ova Dubrovnika.



Oskarovac Pawel Pawlikowski jedan je od najažnijih redatelja današnjice

‘By invitation only

Ovogodišnji izbor sudionika Ponta Lopud filmskog masterclassa napravljen je po načelu by invitation only. Riječ je o redateljima i glumcima koji imaju jedan igrani ili dva kratka filma u svom prethodnom kreativnom djelovanju. Kreativni susreti u sklopu masterclassa omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovno umrežavanje te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Filmski centar Srbije (FCS) podržali su ovaj segment festivalskog programa i u cijelosti pokrivaju troškove za sudionike iz svojih zemalja.

 Riječ je o dokazanim redataljema i glumcima, koji svojim talentom predstavljaju budućnost regionalne kinematografije te na naš poziv dolaze na Ponta Lopud. Na trodnevnoj radionici radit će s velikim filmskim autorom Pawelom Pawlikowskim, kojeg izuzetno cijenimo kao jednog od najvećih redatelja današnjice. Izuzetno dobro poznaje našu regiju. Tijekom tri majstorska tečaja Pawlikowski će razgovarati s polaznicima i analizirati svoje poznate filmove te pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma”, istaknuo je Mirsad Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala.

Dvoje glumaca iz Hrvatske

Iz Hrvatske u sklopu ovogodišnjeg Ponta Lopud filmskog masterclassa Pawela Pawlikowskog, u međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Glumci“, sudjeluju glumica Iva Mihalić i glumac Toni Gojanović.

Toni glumi u britanskoj inačici švedske serije ‘Before We Die’

 

Toni Gojanović diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine. Glumio je u mnogim filmovima, uključujući filmove “Karaula”, “Sixth Bus” te seriju “Uspjeh”. Trenutačno glumi u britanskoj inačici originalno švedske serije Before We Die. Dugi niz godina živi u Njemačkoj i radi u kazalištu. Bio je član nekoliko njemačkih ansambala, privatnih i državnih kazališta, a u brojnima je nastupao i kao gost. Radio je na širokom spektru predstava, od drama, komedija, klasičnog teatra do mjuzikla.

Iva Mihalić diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 2009. godine u filmskoj klasi Vinka Brešana. 2011. primljena je u glumački ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Igrala je u mnogobrojnim predstavama unutar i izvan matičnog kazališta. Radila je na filmu i televiziji u regionalnim i stranim produkcijama. Dobitnica je Zlatne arene za sporednu žensku ulogu u filmu „Ćaća” 2011. godine. Također je i dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2012. godine za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina.

Dubravka Turić i Dana Budisavljević u međunarodnom programu

U međunarodnom programu masterclassa Ponta Lopud festivala za filmske profesionalce u kategoriji Režija“ sudjeluju hrvatske redateljice Dubravka Turić i Dana Budisavljević.

Redateljica, scenaristica i montažerka Dubravka Turić

 

Dubravka Turić je redateljica, scenaristica i montažerka. Diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti na Sveučilistu u Zagrebu. “Belladonna”, njezin prvi kratki film, osvojio je 2015. godine nagradu Orizzonti za Najbolji kratki film na Filmskom festivalu u Veneciji. Film je također prikazan i u službenom programu na Sundanceu, Rotterdamu i mnogim drugim festivalima. Njezin drugi kratki film “Trešnje” premijerno je prikazan na Directors’ Fortnightu u Cannesu 2017., nakon čega je prikazivan po raznim festivalima diljem svijeta. “Tina”, Dubravkin treći kratki film, još je na festivalskoj distribuciji nakon regionalne premijere na Sarajevo Film Festivalu 2019. godine.

Dubravka trenutačno radi na svom prvom dugometražnom filmu “Traces”, koji je u fazi postprodukcije. “Rhino”, njezin drugi dugometražni projekt, još je u početnoj fazi, a scenarij je nastao u sklopu Torino Film Laba. Dubravka je također montirala više od trideset igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova te je radila kao scenaristica na većem broju drugih projekata s brojnim autorima.

‘Dnevnik Diane Budisavljević’ osvojio je više od dvadeset nagrada

 

Dana Budisavljević diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za filmsku i televizijsku montažu. Tijekom svoje karijere radila je kao montažerka, asistentica producenta i organizatorica filmskih festivala. Danas uglavnom radi kao redateljica i producentica u Hulahop produkciji, čija je i suosnivačica. Godine 2004. debitirala je s dokumentarcem “Sve 5! no popularnost je stekla obiteljskim filmom o coming-outu, odnosno samootkrivanju LGBT osobe o svojoj seksualnoj orijentaciji, “Nije ti život pjesma Havaja.

Njezin prvi dugometražni film, “Dnevnik Diane Budisavljević”, dobio je Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu, čime je postala prva redateljica od 1957. koja je primila glavnu festivalsku nagradu. Film je osvojio više od dvadeset nagrada, a njegova distribucija u Hrvatskoj i regiji doživjela je velik uspjeh.

Uz navedene sudionike iz Hrvatske, u programu radionica sudjelovat će i filmski profesionalci iz Slovenije – glumica Nika Rožman i redateljica Urška Đukić; Bosne i Hercegovine – glumac Igor Skvarica; Srbije – glumci Filip Đurić i Ivana Zečević te redatelji Ognjen Glavonić Marko Đorđević; Sjeverne Makedonije – glumica Nataša Petrović i redateljica Eleonora Veninova; te s Kosova – glumice May Linda Kosumović i Rozafa Cekaj.

Fotografije PR

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime