Subota, 23 ožujka, 2024

Hillbily Elegy: Film koji će Glenn Close donijeti 8. nominaciju, ali i prvog Oscara?

Film će definitivno imati svoju publiku. Jedan od razloga je univerzalna priča o generacijskim razlikama, obiteljskim sukobima i kompleksu provincije. No glavni magnet gledateljima bit će glavne glumice - Glenn Close i Amy Adams - najnominiranije glumice u povijesti Oscara, s jakim argumentima da opet budu nominirane

S krajem godine, počinju se sve više pojavljivati filmovi koji svojom kvalitetom pokušavaju privući pažnju kritičara, glasača i žirija, ali i publike u potrazi za nagradama i priznanjima.



Jedan od takvih projekata je i ekranizacija memoara J. D. Vancea, odnosno romana ‘Hillbily Elegy’. Radi se o suvremenoj priča o potrazi za američkim snom ispričanoj kroz tri generacije jedne ruralne obitelji. Kroz naraciju njezinog najmlađeg člana, studenta prava na Yaleu, koji je prisiljen vratiti se u svoj rodni grad. Režiju ovog ambicioznog projekta potpisuje Ron Howard, hollywoodski redatelj i producent koji iza sebe ima impresivnu listu velikih filmova poput ‘Apolla 13’ i ‘Da Vincijevog koda’ i Oscarom nagrađenog ‘Genijalnog uma’.

Briljantna Glenn Close
Glumačku ekipu predvode američka veteranka Glenn Close i hvaljena Amy Adams.
Adams tumači ulogu narkomanke Bev, problematične majke J. D. Vancea na čijem se odnosu i bazira glavna priča cijelog filma. Glavu obitelji, od milja nazvanu Mamaw, igra brilijantna Glen Close. Ona je predstavnica najstarije, ali jednako ranjive generaciju ove drame. Najmlađi član obitelji Vance rastrgan je između potrage za ‘američkim snom’ kroz uspješnu akademsku i poslovnu karijeru. No, ona često dolazi u pitanje vraćanjem svojim krojenima i obiteljskim vrijednostima koje predstavljaju njegova majka i baka. 

Film će definitivno imati svoju publiku, kako u Americi tako i izvan nje. Jedan od razloga je univerzalna priča o generacijskim razlikama, obiteljskim sukobima i kompleksu provincije. No glavni magnet gledateljima će biti već spomenuta glavna dva ženska lika. 

Sedma nominacija za Oscara i Amy Adams
Amy Adams izvodi hrabru, a ponekad i senzacionalnu izvedbu, vrijednu pažnje. To će joj vjerojatno priuštiti i sedmu nominaciju za Oscara. Adams, čije su značajne nominacije uključivale i uloge u “Junebug” i “The Fighter” za sporednu glumicu, uspjela je dobiti samo jednu glavnu nominaciju za “American Hustle” iz 2013. godine. No što reći za Glenn Close koja je trenutno najnominiranija žena u povijesti Oscara bez pobjede u čak sedam pokušaja, i to kultnim klasicima, od „Opasnih veza“ do „Fatalne privlačnosti“. 

A da im šanse ponovno nisu velike vidi se iz moguće konkurencije. S dosadašnjom kompeticijom u utrci koja uključuje Violu Davis (“Crno dno Ma Rainey”), Vanessu Kirby (“Komadići žene”) i Frances McDormand (“Nomadland”), bit će to zanimljiva bitka.

Knjiga “Hillbilly Elegy” bila je na 1. mjestu prodaje na listi New York Timesa a nije još prevedena na hrvatski. Tim više je ovo preporuka da pogledate ovaj film koji to svakako zaslužuje. Čak i ako priča ponekad zna imati već viđene situacije i zaplete, no glumačke izvedbe, književni predložak i činjenica da je Ron Howard stao iza kamere, jaki su argumenti za gledanje ovog filma.  

Film je dostupan Netflixu streamingu od 24. studenoga.

Fotografije: Netflix

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime